Skocz do zawartości

Tworzenie GUI w Skript - Poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

drogi heliosiku, po co tak utrudniasz życie biednym skrypterom, po 1

event-inventory is not player's inventory nie używaj tego jeżeli nie robisz innych blokad inv, można łatwo wsadzić przez to item do otwartego gui i go stracić.

nwm kto jest na tyle głupi aby budować te warunki do każdego przedmiotu, przecież wystarczy na to napisać 2 proste funkcje 1 od 'rejestrowania' przedmiotu razem z jego akcją, niech np. zapisywane są w wartości lub jako metadata, przy zamknięciu/zmianie gui automatycznie musi być usuwane, i kod który ty byś pisał w 400 linijkach możesz skrócić o prawie cały on inv click, ponieważ robisz tylko prosty on inv click i tylko sprawdzasz wartość przypisaną do przedmiotu, proste.

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-312648

12 minut temu, Tymekd napisał:

event-inventory is not player's inventory nie używaj tego jeżeli nie robisz innych blokad inv, można łatwo wsadzić przez to item do otwartego gui i go stracić.

Klikanie w gui jest zablokowane, więc nie będzie się tam dało wsadzić przedmiotu.

15 minut temu, Tymekd napisał:

nwm kto jest na tyle głupi aby budować te warunki do każdego przedmiotu, przecież wystarczy na to napisać 2 proste funkcje 1 od 'rejestrowania' przedmiotu razem z jego akcją, niech np. zapisywane są w wartości lub jako metadata, przy zamknięciu/zmianie gui automatycznie musi być usuwane, i kod który ty byś pisał w 400 linijkach możesz skrócić o prawie cały on inv click, ponieważ robisz tylko prosty on inv click i tylko sprawdzasz wartość przypisaną do przedmiotu, proste.

Fakt, dałoby się to zrobić wydajniej niż warunkami, ale nawet jeśli bym wszystko opisał to mniej doświadczone osoby (dla których został stworzony ten poradnik) nic by z tego nie zrozumiały. Nie do końca rozumiem o co chodzi w tym co napisałeś, ty chcesz zapisywać kod skripta w zmiennych/metadata? Jest to jedyne co by "skróciło" kod, ale ucierpiałaby na tym wydajność. Jeśli chodziło ci o tworzenie funkcji dla każdego przedmiotu to kod nie zostałby skrócony, ponieważ funkcje też zajmują jakieś linijki.

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-312650

• 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
17 godzin temu, VateQ napisał:

dobrze mam diamentową klatke w gui

jak zrobić żeby nie było widać "attributes" w sensie ileś tam do zbroji

pomocy?

daj screena, konkrety

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-325414

• 5 miesięcy temu...
W dniu 22.01.2021 o 16:00, V4T3 napisał:

Zauważyłem pewną niespójność z tym związaną albo to ja robię coś źle.

kp3Sbr5.png

Nie ważne czy kliknę w przedmiot w sklepie czy w 1 slot w ekwipunku, zawsze dostaje ten komunikat.

Zna ktoś może rozwiązanie? @Kormic, @CoFFeIN04, @Helios1993

Oczywiście robię to w ten sposób:

on inventory click:
	if name of player's current inventory is "Sklep":
		cancel event
		if clicked slot is 0:

Przepraszam za pisanie pod tematem, ale poniekąd odwołuje się do jednego problemu być może występującego po dodaniu kodu z tego poradnika.

jeżeli chcesz żeby tak się nie działo dodaj na końcu skryptu odpowiedzialnego za On inventory click, dodaj na końcu "stop".
+ musisz wpierw if clicked slot is 0:
Skript:

on inventory click:
              if  name of player's current inventory is "Sklep":
                            if clicked slot is 0:
                            cancel event
                            stop 

tylko ten skrypt sobie odpowiednio z tabuj i ze spacjuj bo ja to na lapku pisałem i nie mogłem na razie bo jeszcze śpię 

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-329943

• 2 lata później...

Nie lepiej jest zrobic w funkcji?

function Jakas-Funkcja(p: player):
	set {_gui} to chest inventory with 1 rows named "Jakas-Nazwa"

set slot (integers between 0 and 9) of {_gui} to tinted glass
	set slot 0 of {_gui} to tinted glass
	set slot 2 of {_gui} to grass block named "Survival"
	set slot 4 of {_gui} to tinted glass
	set slot 6 of {_gui} to coal ore named "BoxPvP"
	set slot 8 of {_gui} to tinted glass
	open {_gui} to {_p}

on inventory click:
	name of event-inventory is "Jakas-Nazwa"
	cancel event
	event-inventory is not player's inventory

@NotroWzięte z generatora w aplikacji SkEditor

POZDRAWIAM

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347461

W dniu 3.01.2026 o 19:46, KARTONEKk napisał:

Nie lepiej jest zrobic w funkcji?

Dla czytelności kodu można i warto, ale w samym działaniu nic to nie zmienia. Przy statycznych gui jeszcze lepiej jest utworzyć je raz w on load zamiast tworzyć nowe przy każdym otwarciu.

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347467

23 godziny temu, KARTONEKk napisał:
command /gui:
	trigger:
		jakasFunkcja(player)

Po prostu mi jest tak łatwiej bo moge wywołać funkcją np.

zacznijmy od tego, że po co się bawić w skripta w 2026

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347477

23 godziny temu, kerpson napisał:

zacznijmy od tego, że po co się bawić w skripta w 2026

A co się takiego zmieniło w tym 2026? W 2025 jeszcze można było się bawić? ;)

Skript to narzędzie, jak każde inne. Ma dużo ograniczeń i z pewnością to nie jest state of the art, ale nie przesadzajmy. Jego największą zaletą jest prostota i czytelność, dzięki czemu też znajduje zastosowanie.

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347478

14 godzin temu, Kormic napisał:

A co się takiego zmieniło w tym 2026? W 2025 jeszcze można było się bawić? ;)

Skript to narzędzie, jak każde inne. Ma dużo ograniczeń i z pewnością to nie jest state of the art, ale nie przesadzajmy. Jego największą zaletą jest prostota i czytelność, dzięki czemu też znajduje zastosowanie.

Pozdrawiam.

Zmieniło się tyle, że to kolejny rok przeskoku technologicznego, większej świadomości ludzi, jeszcze większej ilości poradników, jeszcze większej ilości ai.

Oczywiście, że to narzędzie jak każde inne, tylko jaki sens ma nauka tego języka, skoro poza serwerem minecraft nawet nie da się go wykorzystać? Lepiej ten czas poświęcić na naukę języka chociażby java, która otworzy nam wiele więcej furtek, a jest podobnie prosty.

Skript to prostota dopóki robimy proste, małe rzeczy. Gdy wchodzi coś bardziej zaawansowanego (np. zabawa pakietami) to życzę powodzenia bawić się w taki kod w jednej klasie.

https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347484

4 godziny temu, kerpson napisał:

Zmieniło się tyle, że to kolejny rok przeskoku technologicznego, większej świadomości ludzi, jeszcze większej ilości poradników, jeszcze większej ilości ai.

Oczywiście, że to narzędzie jak każde inne, tylko jaki sens ma nauka tego języka, skoro poza serwerem minecraft nawet nie da się go wykorzystać? Lepiej ten czas poświęcić na naukę języka chociażby java, która otworzy nam wiele więcej furtek, a jest podobnie prosty.

Skript to prostota dopóki robimy proste, małe rzeczy. Gdy wchodzi coś bardziej zaawansowanego (np. zabawa pakietami) to życzę powodzenia bawić się w taki kod w jednej klasie.

Java może być prosta z perspektywy osoby która zna jave.

Jakie są sposoby nauki javy:

1. Szkoła - uczenie się całkowitych podstaw, rzeczy jakich nikt nie używa i to jeszcze na starożytnych programach. (niektórzy nadal ucza sie html w notatniku xddd)

2. Uczenie się z tutoriali na youtubie - 95% poradników jest stworzona w taki sposób że bardziej nauczysz czegoś, kogoś kto już ogarnia jave niż osoby która jej nie zna. Pojawiają się bardzo często nieznane sformułowania dla nowych osób lub wiele wątków jest opuszczanych a mogą być istotne.

3. Vibe coding - (ja z tego korzystam) wydaje mi się, że prawidłowo używane może dać bardzo dobre efekty. Jeżeli tylko promptujesz żeby ai ci naprawilo, dało gotowca to nic to nie da. Ale jeżeli ai ci tłumaczy linijka po linijce co coś robi, sam naprawiasz niektóre błędy, zadajesz sporo pytań, prosisz o uproszczenia, to po czasie można sie ogrom rzeczy nauczyć.

Punkt 1 i 2 to dla mnie ogromnie gówniane opcje, a właśnie najwięcej osób się za to bierze. Po czymś takim nic nikt nie rozumie i odpuszcza (i ja właśnie byłem takim przypadkiem kilka lat temu).

A co ci daje skript. 

1. Jego składnia jest ogromnie prosta. Jedyne co potrzebujesz to znajomość angielskiego. Nie musisz mieć żadnego pojęcia o klasach, nawet funkcjach/metodach.

2. Daje ci ogromną bazę do nauki programowania, zrozumiesz czym są warunki, eventy, według mnie dokumentacja całego skripta jest o wiele bardziej czytelna i łatwiej ją zrozumieć kiedy ktoś zaczyna. 

3. Ai tutaj się już dość poprawiło. gemini, czy claude ci wszystko wytłumaczy, pomoże jak czegoś nie ogarniesz (dopóki to nie będzie coś bardziej zaawansowanego).

4. Same miejsca takie jak to forum, skunity, discord jest bardziej przyjazne. Na dc skunity coś się zapytasz i masz od razu odpowiedź, nawet gotowca często dostaniesz. W zasadzie jeżeli chodzi o pluginy mc to nawet nie wiem zbytnio gdzie można uzyskać jakąś pomoc poza dc papera. Tak mały support nie jest czymś fajnym dla nowych programistów. 

Jave oczywiście jest lepiej znać, ale jeżeli nie interesujesz się wiekszym programowaniem to skript ci wystarczy, a w przyszłości masz już dużą bazę do nauczenia się innych języków. Bo nawet coś takiego jak warunki if/else które są przebanalne do zrozumienia, to jako osoba na kierunku informatycznym wiem że ogrom osób ma z tym duży problem na początku xD

Edytowane przez Fendi
https://skript.pl/temat/44829-tworzenie-gui-w-skript-poradnik/#findComment-347487