Bodziusiu2 4 Opublikowano 17 listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Witam. Mam pytanie, jak sprawdzić która z 4 wartości nie jest równa = 0 Albo która jest jest jeszcze dodatnia wartość może być {w1-4} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1824 Opublikowano 17 listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Teraz, Bodziusiu2 napisał: Witam. Mam pytanie, jak sprawdzić która z 4 wartości nie jest równa = 0 Albo która jest jest jeszcze dodatnia wartość może być {w1-4} Hmm... W Skript'cie zapewne musisz to sprawdzać normalnie. Mimo wszystko gdybyś pokazał jakiś swój kod albo chociaż przykład/koncept, byłbym w stanie bardziej pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bodziusiu2 4 Opublikowano 17 listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Teraz, Kormic napisał: Hmm... W Skript'cie zapewne musisz to sprawdzać normalnie. Mimo wszystko gdybyś pokazał jakiś swój kod albo chociaż przykład/koncept, byłbym w stanie bardziej pomóc. chce aby skrypt sprawdzał czy z 4 wartości została jedna dodatnia coś w stylu {w1} = 3 {w2} = 3 {w3} =0 {w4} = 0 i jeśli jest tak że 2 wartości są dodatnie to nic się nie dzieje a jeśli {w1} = 3 {w2} = 0 {w3} =0 {w4} = 0 wtedy wykonuje się resztę kodu zapewne coś związanego z matematyką tutaj można dać jakieś obliczenia ale ja nie jestem dobry z matmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1824 Opublikowano 17 listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 2 minuty temu, Bodziusiu2 napisał: chce aby skrypt sprawdzał czy z 4 wartości została jedna dodatnia coś w stylu {w1} = 3 {w2} = 3 {w3} =0 {w4} = 0 i jeśli jest tak że 2 wartości są dodatnie to nic się nie dzieje a jeśli {w1} = 3 {w2} = 0 {w3} =0 {w4} = 0 wtedy wykonuje się resztę kodu zapewne coś związanego z matematyką tutaj można dać jakieś obliczenia ale ja nie jestem dobry z matmy Wystarczy to zrobić w ten sposób. Tutaj nie ma żadnej skomplikowanej matematyki. if {w1} == 3 and {w2} == 0 and {w3} == 0 and {w4} == 0: # Dalszy kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bodziusiu2 4 Opublikowano 17 listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 1 minutę temu, Kormic napisał: Wystarczy to zrobić w ten sposób. Tutaj nie ma żadnej skomplikowanej matematyki. if {w1} == 3 and {w2} == 0 and {w3} == 0 and {w4} == 0: # Dalszy kod tak ale może też być {w2} = 1 a {w1} = 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1824 Opublikowano 17 listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Teraz, Bodziusiu2 napisał: tak ale może też być {w2} = 1 a {w1} = 0 Ehh... jeszcze raz. Chcesz, aby skrypt sprawdzał czy co najmniej jedna ze zmiennych jest dodatnia czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bodziusiu2 4 Opublikowano 17 listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Teraz, Kormic napisał: Ehh... jeszcze raz. Chcesz, aby skrypt sprawdzał czy co najmniej jedna ze zmiennych jest dodatnia czy jak? tak tylko jedna z tych 4 ma być dodatnia i zawsze może być inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1824 Opublikowano 17 listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 Teraz, Bodziusiu2 napisał: tak tylko jedna z tych 4 ma być dodatnia i zawsze może być inna W takim razie: if {w1} > 0 or {w2} > 0 or {w3} > 0 or {w4} > 0: # Dalszy kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bodziusiu2 4 Opublikowano 17 listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2020 1 minutę temu, Kormic napisał: W takim razie: if {w1} > 0 or {w2} > 0 or {w3} > 0 or {w4} > 0: # Dalszy kod Tak tylko jak są 2 dodatnie to też wykonuje się dalszy kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Bodziusiu2 4
Witam.
Mam pytanie, jak sprawdzić która z 4 wartości nie jest równa = 0
Albo która jest jest jeszcze dodatnia
wartość może być {w1-4}
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi