Skocz do zawartości
  • 0

Problem z lagami na serwerze

lolking33
 Udostępnij

Pytanie

Cześć, na wstępie chcę napisać że nie jestem pewny czy piszę w odpowiednim dziale, jeżeli tak jest to prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego :) mam problem z serwerem Survival, otóż gdy ktoś się spawnuje po śmierci albo dołącza na serwer ma kilku/kilkunasto sekundowego laga, tpsy nie spadają Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! serwer mam postawiony na vpsie na titanaxe na Europie Zachodniej, serwer jest połączony bungeecordem z lobby i w lobby również jest lag przy dołączaniu. Do bungeecorda mam przypisane 512 mb ramu do lobby mam przypisane 3gb ramu a do survivala mam 4gb ramu i dalej mam wolne 3gb ramu czyli serwer raczej nie jest przeciążony. Sprawdzałem czy to przez bungeecorda/lobby odpalając tylko survival ale problem dalej występował. Wydaje mi się że to przez to że vps jest na Europie Zachodniej a nie w Polsce ale na stronie pisze że nie powinno mieć to wypływu dlatego chciałem zapytać czy ktoś zna jakieś rozwiązanie, z góry dzięki za każdą pomoc. PS lagów nie ma podczas gry, przynajmniej nikt się nie skarży. Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  1. jak nie masz paper spigota to zaopatrz się w paper spigota lub jego pochodne
  2. z konsoli lub z serwera uruchom timingi (/timings on)
  3. odczekaj chwilkę, wejdź na serwer
  4. jeżeli zlaguje to odczekaj chwilkę i zatrzymaj timingi (/timings report)
  5. jeżeli potrafisz - odczytaj z raportu to co ci laguje i usuń problem - jeżeli nie, wyślij link do raportu tutaj

• 0

Po zmianie wersji silnika (teraz już nie pamiętam czy bungeecorda czy serwera lobby) z 1.8.8 na 1.16.3 problem na lobby ustąpił, prawdopodobnie problemem był plugin ViaVersion chociaż mam go dalej na bungeecordzie a lagów nie ma, jeżeli chodzi o survival to pozmieniałem trochę ustawień i serwer też się trzyma przy tpsach 19.50/20 na lobby zmieniłem silnik z spigota na paperspigota a na survivalu cały czas był paperspigot, czasami się zdarzy lag przy odrodzeniu na max 1,5 sekundy i to nie przeszkadza więc jest okej, jeżeli chodzi o zmianę hostingu to zastanawiam się właśnie nad lvlup :)