kanafu 36 Opublikowano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2020 SH Kowal Skrypt na twój serwer RPG Opis Spoiler "SH Kowal" to mój pierwszy skrypt po rocznej przerwie od skryptów a zarazem pierwszy na mojej liście skryptów do zrobienia, Planuje zrobić pełny zestaw skryptów na serwery RPG więc prawdopodobnie za parę tygodni wleci kolejny skrypt. Wszystkie pomysły na kolejne skrypty albo na ulepszenie tego chętnie wysłucham, jakby ktoś znalazł jakiś błąd proszę mnie o tym poinformować. Ważne informacje Spoiler Każdy entity z nazwą sklepu jest nieśmiertelny i nie może się ruszać. Najlepiej jest stworzyć własne entity jakimś pluginem i nazwać je nazwą sklepu SS'y: Spoiler Komendy Administratora i permisje: Spoiler /wzmocnienia - Admin.Wzmocnienia (Daje wszystkie przedmioty potrzebne do wzmacniania) /ResetWzmocnien [<player>] - Admin.ResetWzmocnien (Resetuje wzmocnienia gracza na 0 poziom) /StworzSklep - Admin.StworzSklep (Tworzy sklep) Wymagania: Spoiler Skript WildSkript SkQuery skRayFall SharpSK Skellett TuSKe Wersje do pobrania Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kormic 1 824 Opublikowano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2020 (edytowane) No, powiem tak. Ładna robota jak na roczną przerwę, więc masz ode mnie plusa. Tylko przyczepiłbym się do dwóch rzeczy: 1. Nie twórz zmiennych typu {to.jest.zmienna}, używaj zamiast nich list zmiennych, np. {to::jest::lista}. Jaka jest tego zaleta? Chyba największą jest możliwość czyszczenia całej listy jednocześnie, czyli: clear {to::jest::*} Mógłbyś to zaimplementować w tym skrypcie, aby potencjalni użytkownicy mogli zrestartować poziomy wszystkim graczom na swoim serwerze. 2. Nie jest to błąd, ale unikałbym "drzew if-statementów", są one zawarte w twoim skrypcie, przykładowo: if clicked slot is 3: if player's tool is not air: if player's balance >= (({Upgrade.%player%}+1)*1500): if player has nether star named "&cWzmacniacz ostrza": if lore of player's tool contains "&7Wzmocnienie &c%{Upgrade.%player%}% &7Stopnia": Zamiast tego starałbym się zrobić coś takiego: if clicked slot is not 3: stop if player's tool is air: stop if player's balance < (({Upgrade.%player%}+1)*1500): stop if player doesn't have nether star named "&cWzmacniacz ostrza": stop if lore of player's tool doesn't contain "&7Wzmocnienie &c%{Upgrade.%player%}% &7Stopnia": stop Tak jak mówię, to NIE jest błąd! To jest tylko kwestia schludności skryptu. Podsumowując: Przeglądając skrypt nie zauważyłem żadnych większych nieprawidłowości, dobra robota! Ważne jest, aby nie zniechęcać się po krytyce, ale aby przemyśleć jej zasadność i ewentualnie się do niej zastosować EDIT: Przeglądając jeszcze raz skrypt zauważyłem, że w niektórych 'send' masz określonego odbiorcę wiadomości, a w niektórych nie. Uważam, że dobrą praktyką jest wyrabianie sobie nawyku każdorazowego określania odbiorcy, niejednokrotnie mnie zgubiło to, że nie określałem tego i poźniej po głowie się drapałem dlaczegoż to nie dostaję wiadomości na czacie Edytowane 13 sierpnia 2020 przez Kormic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanafu 36 Opublikowano 13 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2020 39 minut temu, Kormic napisał: No, powiem tak. Ładna robota jak na roczną przerwę, więc masz ode mnie plusa. Tylko przyczepiłbym się do dwóch rzeczy: 1. Nie twórz zmiennych typu {to.jest.zmienna}, używaj zamiast nich list zmiennych, np. {to::jest::lista}. Jaka jest tego zaleta? Chyba największą jest możliwość czyszczenia całej listy jednocześnie, czyli: clear {to::jest::*} Mógłbyś to zaimplementować w tym skrypcie, aby potencjalni użytkownicy mogli zrestartować poziomy wszystkim graczom na swoim serwerze. 2. Nie jest to błąd, ale unikałbym "drzew if-statementów", są one zawarte w twoim skrypcie, przykładowo: if clicked slot is 3: if player's tool is not air: if player's balance >= (({Upgrade.%player%}+1)*1500): if player has nether star named "&cWzmacniacz ostrza": if lore of player's tool contains "&7Wzmocnienie &c%{Upgrade.%player%}% &7Stopnia": Zamiast tego starałbym się zrobić coś takiego: if clicked slot is not 3: stop if player's tool is air: stop if player's balance < (({Upgrade.%player%}+1)*1500): stop if player doesn't have nether star named "&cWzmacniacz ostrza": stop if lore of player's tool doesn't contain "&7Wzmocnienie &c%{Upgrade.%player%}% &7Stopnia": stop Tak jak mówię, to NIE jest błąd! To jest tylko kwestia schludności skryptu. Podsumowując: Przeglądając skrypt nie zauważyłem żadnych większych nieprawidłowości, dobra robota! Ważne jest, aby nie zniechęcać się po krytyce, ale aby przemyśleć jej zasadność i ewentualnie się do niej zastosować EDIT: Przeglądając jeszcze raz skrypt zauważyłem, że w niektórych 'send' masz określonego odbiorcę wiadomości, a w niektórych nie. Uważam, że dobrą praktyką jest wyrabianie sobie nawyku każdorazowego określania odbiorcy, niejednokrotnie mnie zgubiło to, że nie określałem tego i poźniej po głowie się drapałem dlaczegoż to nie dostaję wiadomości na czacie Na pewno wezmę sobie pod uwagę to co napisałeś zwłaszcza to z nadawaniem do kogo ma dostarczyć "send" wiadomość Ale nie mogę się zgodzić z pkt 2. bo robię do większość "else:" a w tym przypadku to by się nie sprawdziło chyba że ja coś nie ogarniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kormic 1 824 Opublikowano 14 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2020 Godzinę temu, kanafu napisał: Na pewno wezmę sobie pod uwagę to co napisałeś zwłaszcza to z nadawaniem do kogo ma dostarczyć "send" wiadomość Ale nie mogę się zgodzić z pkt 2. bo robię do większość "else:" a w tym przypadku to by się nie sprawdziło chyba że ja coś nie ogarniam Wtedy dajesz pod 'stop' wyrażenia, które normalnie umieściłbyś w else. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shateq 45 Opublikowano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 sierpnia 2020 Czy naprawdę potrzeba porzuconego WildSkripta? Przecież skQuery to zastępca dodatku. Chyba powinieneś to zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi