Skocz do zawartości
  • 0

POMOC W SKRACANIU LINKU

q1zZ_
 Udostępnij

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli dobrze rozumiem to chyba chodzi o typowy skracacz linków.

Ogólnie to masz bazę danych, robisz tam tabelę z id, linkiem docelowym oraz varchar, gdzie będzie jakaś fraza. Później podczas, gdy user poda argument w linku robisz zapytanie do bazy żeby wziąć ten docelowylink gdzie varchar == argument i robisz redirecta na ten link z bazy. W każdym języku wygląda całość trochę inaczej. Tutaj kod mojego skracacza linków, który zrobiłem jakiś czas temu, napisany w html, css, js (jquery, głównie ajax), flask - Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! możesz podpatrzyć na kod obsługujący przekierowywanie (33 linijka w app.py).

Edytowane przez ivall

• 0
14 godzin temu, ivall napisał:

Jeżeli dobrze rozumiem to chyba chodzi o typowy skracacz linków.

Ogólnie to masz bazę danych, robisz tam tabelę z id, linkiem docelowym oraz varchar, gdzie będzie jakaś fraza. Później podczas, gdy user poda argument w linku robisz zapytanie do bazy żeby wziąć ten docelowylink gdzie varchar == argument i robisz redirecta na ten link z bazy. W każdym języku wygląda całość trochę inaczej. Tutaj kod mojego skracacza linków, który zrobiłem jakiś czas temu, napisany w html, css, js (jquery, głównie ajax), flask - Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! możesz podpatrzyć na kod obsługujący przekierowywanie (33 linijka w app.py).

A jak zainstalować tego ajax,flask,jquery,css

• 0
Godzinę temu, q1zZ_ napisał:

A jak zainstalować tego ajax,flask,jquery,css

Ajax to wzorzec. Flask to mikroframework pythona umożliwiający pisanie back-endu stron internetowych, ale tutaj najpierw ogarnij samego pythona, flaska wgrasz poprzez polecenie pip install flask. Jquery to framework javascripta. Radzę najpierw zapoznać się z podstawami web devu, a później robić większe projekty :bezkappy:

• 0
2 godziny temu, ivall napisał:

Ajax to wzorzec. Flask to mikroframework pythona umożliwiający pisanie back-endu stron internetowych, ale tutaj najpierw ogarnij samego pythona, flaska wgrasz poprzez polecenie pip install flask. Jquery to framework javascripta. Radzę najpierw zapoznać się z podstawami web devu, a później robić większe projekty :bezkappy:

O co z tym chodzi?unknown.png

• 0
Teraz, ivall napisał:

No uruchomiłeś całość xD masz stronkę pod 127.0.0.1:5000, ale pewnie Ci wywali błąd bo znając życie nie masz wgranej bazy

Mam baze tylko nwm czemu jest 127.0.0.1:5000 jak ustawiłem normalnie pod baze

• 0
3 minuty temu, q1zZ_ napisał:

Ale ja tego nie robie na localhoscie tylko na vps

No to widocznie coś źle robisz  ¯\_(ツ)_/¯ pokaż wszystko co wpisałeś i w jakiej ścieżce się znajdujesz

Mi wszystko poprawnie działa pod adresem Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! 

• 0
3 godziny temu, ivall napisał:

AJAX to nie jest żaden wzorzec tylko zestaw technologi do tworzenia asynchronicznych stron WWW, a JQuery to nie jest żaden framework tylko biblioteka :thonk:

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...