Skocz do zawartości
  • 0

Jazda wagonikiem

Mr_0VERR

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sorki, ale nie wiem gdzie mam to wstawić.

Bardziej chodziło mi o pełny skrypt.

Jeśli można to chciałbym żeby było uprawnienie do jazdy wagonikiem (takie prawo jazdy)

Z góry dzięki :)

https://skript.pl/temat/37733-jazda-wagonikiem/#findComment-239504

• 0
15 godzin temu, Mr_0VERR napisał:

@PanMaruda to pomożesz?

Oczywiście, pomóc zawsze mogę, ale jeżeli chcesz gotowy skrypt to byłoby miło gdybyś coś zaoferował od siebie. Preferuję pieniążki.

A teraz do tematu - już tłumaczę:

• Potrzebujesz zacząć od momentu, w którym gracz wsiada do wagonika. W tym właśnie wydarzeniu rozpoczynasz pętlę, która trwa do czasu jego opuszczenia.
  • Następnie dla tej pętli ustalamy opóźnienie czasu (im mniejsze - tym płynniej będzie się sterowało, dlatego proponuję 50 milisekund).
  • I w tym momencie stworzenie mechaniki sterowania zależy od ciebie - kliknięcie prawym - pojazd jedzie, lewym - staje. Myślę że to jest na tyle banalne że szkoda marnować na to czasu - w końcu to tylko dwa najprostsze wydarzenia rightclick, leftclick i jedna zmienna + zmienna na tą permisję (prawo jazdy).
  • A teraz przejdźmy do tego najważniejszego - gracz zadeklarował prawym że chce jechać, ma prawo jazdy itd. - jak wprawić wagonik w ruch? - przychodzi nam stworzyć (tak jak już napisałem wyżej) wektor (czyli kierunek). Chcąc żeby pojazd jechał tam, gdzie patrzy się gracz - najlepiej będzie skorzystać z kątów yaw oraz pitch gracza (poziomego oraz pionowego), które to właśnie opisują ten kierunek. Przechodzimy do dokumentacji Skripta, znajdujemy odpowiednie wyrażenie, które zwróci nam wektor z tych dwóch kątów i voilà - mamy nasz wektor. Tylko jeżeli gracz spojrzy się w górę to wagonik zacznie latać - a tego nie chcemy. Trzeba zatem zainteresować się kątem pionowym (pitch). Jego wartości wahają się od 0 do 90 w górę oraz od 0 do -90 w dół (albo odwrotnie, nie pamiętam). Jeżeli nie chcemy żeby samochód latał musimy tą wartość ustawić ręcznie na 0 (lub niższą). W takim przypadku (ustawiania go ręcznie) kąt pionowy można interpretować jako 'grawitację' - jeżeli jest on wyższy od zera - pojazd poleci - jeżeli mniejszy - będzie dociskany do ziemi.
    Zatem do sedna - proponuję zrobić wektor z kątów yaw (pobranego od gracza) oraz pitch (wpisanego ręcznie z przedziału od -15 do 0)
    No i teraz mamy nasz kierunek poziomy (tj. pojazd nie odleci w górę) jednak nie ma on żadnej długości (a ta z kolei jest potrzebna żeby pojazd się przesunął) - ustawiamy ją bardzo prosto bo jest na nią gotowe wyrażenie w dokumentacji Skripta. I teraz tak - zależnie od jej wielkości - pojazd będzie poruszał się szybciej lub wolniej, ale pod uwagę musimy wziąć również opóźnienie w pętli - im jest mniejsze - tym mniejsza powinna być długość wektora (prędkość pojazdu). Nie mam pojęcia jak ta długość będzie się sprawdzać w praktyce, ale dla opóźnienia 50 ms ja ustawiłbym ją na 0.05 lub 0.1 - co powinno nam dać prędkość jakieś 1-2 kratki / s.
  • I w zasadzie to tyle z tej trudniejszej części (mimo że wcale taka nie jest bo to powyżej jest tylko opisowym wyjaśnieniem mechaniki, która tam powinna być - całość (tj. ustawianie wektora) nie powinna zając więcej jak 3 linijki). Teraz kolej na faktyczne wprawienie w ruch pojazdu - do tego wykorzystujemy kod z mojej poprzedniej wiadomości - czyli 'popychamy' wagonik gracza o stworzony wektor. (I to wszystko ma się odbywać w pętli).

Amen.

https://skript.pl/temat/37733-jazda-wagonikiem/#findComment-239965