Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

tak jak zapowiadałem wcześniej dzisiaj przedstawię mój skript początkującym skripterom (tych bardziej zaawansowanych proszę o pomysły dotyczące ulepszania skriptu). 

#Author-Superbizons    - za hashem możecie wpisać dosłownie co chcecie, ponieważ skript tego nie czyta.
#Version 1.0
#Last Update 10.10.2017

command /event [<text>] [<number>]:  -tutaj definiujemy główną komendę "event" wraz z na przykład podkomendami, tak jak w tym przypadku [<number>] wykorzystuję tutaj do podani liczby w loopie
    trigger: -rozpoczyna kod 
        if arg 1 is not set: -if to znaczy jeżeli (warunek) jeżeli np, babcia Gosia ugotuje kompot, to Beatka go sprzeda, set czyli jeżeli argument 1 jest wybrany (w tym przypadku argument 1 to [<text>]
            send "Prawidlowe uzycie wlacz/wylacz/tepnij/przygotuj/open/close" -wysyła informację do użytkownika wykonującego warunek
        if arg 1 is set: - jeżeli argument 1 jest wybrany to:
            if arg 1 is "wlacz" or "wylacz" or "przygotuj" or "tepnij": -jeżeli argument pierwszy to np. "wlacz" (zabezpieczenie przed złymi komendami)
                if arg 1 is "wlacz": -jeżeli argument 1 to "wlacz", to wtedy 
                    if arg 2 is number: -jeżeli argument 2 w tym przypadku [<number>] to liczba to wtedy
                        set {event.status} to true -zmieniamy wartość zmiennej  na true 
                        send " &cWlaczyles zapisy na event" -wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event" do osoby używającej komendy
                        loop arg-2 times: -loop czyli pętla, tutaj definiujemy, że ma się powtórzyć tyle razy ile podaliśmy w argumencie 2
                            broadcast "&6Zapisy na event sa aktualnie wlaczone" - broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone"
                            wait 10 seconds -ma odczekać 10 sekund, a następnie odtwarzać dalej pętle do czasu, aż wykona się ilość zadefiniowana w argumencie 2 
                        stop - po wykonaniu ilości zdefioniowanej w argumencie 2 ma zatrzymać pętle.
                    else: - if to jeżeli, a else to jeżeli nie (odwrotność if) czyli jeżeli nie podasz ile razy pętla ma się powtórzyć to :
                        send "Podaj liczbe powtorzen komunikatu"  - napisze do osoby wykonującej komendę "Podaj liczbe powtorzen komunikatu"

if arg 1 is "wylacz": -jeżeli argument 1 to "wylacz"
                    if  {event.status} is true: -jeżeli status jest true (prawdziwy) to
                        set {event.status} to false -zmieniamy status na false (fałszywy)
                        send "&cWylaczyles zapisy na event" -wysyła do osoby wykonującej komendę wiadomość koloru czerwonego o treści "Wylaczyles zapisy na event"
                        broadcast "&6Zapisy na event sa aktualnie wylaczone" -ogłoszenie serwerowe koloru złotego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wylaczone"
                    else: - jeżeli nie 
                        send "&cSystem eventow jest juz wylaczony, po co ponownie go wylaczac?" -tu chciałem zaskoczyć administratora ;)
                if arg 1 is "tepnij": -jeżeli argument 1 to "tepnij"
                    if {event.status} is true: -jeżeli status jest true (prawdziwy)
                        execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708" -ma włączyć komendę w grze tp i przeteleportować użytkownika na event (podałem konkretne miejsce, ponieważ miałem takie wymaganie, jeżeli ktoś potrzebuje skryptu na wyznaczenie miejsca spawnu eventu, proszę powiedzieć to podeślę :)
                        send "&cPrzeteleportowales sie na event" -wysyła wiadomość do użytkownika koloru czerwonego "Przeteleportowales sie na event"
                    else: -jeżeli status jest na false
                        send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone"  - ma wysłać wiadomość do użytkownika o treści "Aktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone"
                if arg 1 is "przygotuj": -te komende zrobiłem dla admina, który nie chce otwierać jeszcze eventu, a chce coś sprawdzić czy np. przygotować nagrody
                    execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708" -ma włączyć komendę w grze tp i przeteleportować admina na event 
                    send "Przygotuj sie dobrze :)"  - zostaje wysłana wiadomość do użytkownika komendy "Przygotuj sie dobrze"

Zapraszam do komentowania poradnika, oraz dawania mi pomysłów na ulepszanie tego skryptu :)

Kolory tekstu w minecraft: https://minecraft-pl.gamepedia.com/Formatowanie_tekstu

Mój skrypt w całości bez tłumaczenia: https://code.skript.pl/F9dEx2IR/

Pozdrawiam

Superbizons :)

Edytowane przez Superbizons
https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/

18 godzin temu, Superbizons napisał:

execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708"

Jedna osoba zrobiła "epicki" skrypt na Vanish to już wszyscy zaczęli używać execute  :kappa: . 

Ej... Ale miałeś nam przedstawić Skript, a przedstawiłeś skrypt.

dzisiaj przedstawię mój skript

:( czyli nie doczekam się Skriptu.

wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event do osoby używającej komendy

(brakuje ")

czyli jeżeli argumen 1

Lepiej było by "jeśli", a po drugie nie ma słowa "argumen" - przynajmniej w moim języku :kappa: .

Sprawdź poprawność tego zdania, ponieważ brzmi nielogicznie.

broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone"

Hmm... Raz to player, raz bez niczego... O co tu chodzi?

send "Przygotuj sie dobrze :)" to player
send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone"  

Niepotrzebna spacja:

send " &cWlaczyles zapisy na event"

Okej... Pomińmy już to że to nie jest skrypt na event, lecz na zapisy na event. Ale dobra... 4/10 :kappa: 

Edytowane przez Rejszpat
https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/#findComment-151687

2 godziny temu, Rejszpat napisał:

Jedna osoba zrobiła "epicki" skrypt na Vanish to już wszyscy zaczęli używać execute  :kappa: . 

Ej... Ale miałeś nam przedstawić Skript, a przedstawiłeś skrypt.

dzisiaj przedstawię mój skript

:( czyli nie doczekam się Skriptu.

wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event do osoby używającej komendy

(brakuje ")

czyli jeżeli argumen 1

Lepiej było by "jeśli", a po drugie nie ma słowa "argumen" - przynajmniej w moim języku :kappa: .

Sprawdź poprawność tego zdania, ponieważ brzmi nielogicznie.

broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone"

Hmm... Raz to player, raz bez niczego... O co tu chodzi?

send "Przygotuj sie dobrze :)" to player

send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone"  

Niepotrzebna spacja:

send " &cWlaczyles zapisy na event"

Okej... Pomińmy już to że to nie jest skrypt na event, lecz na zapisy na event. Ale dobra... 4/10 :kappa: 

Dzięki za opinie, a błędy poprawię :)

https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/#findComment-151729

• Ixidi zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...