Superbizons 13 Opublikowano 16 października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 października 2017 (edytowane) Witajcie, tak jak zapowiadałem wcześniej dzisiaj przedstawię mój skript początkującym skripterom (tych bardziej zaawansowanych proszę o pomysły dotyczące ulepszania skriptu). #Author-Superbizons - za hashem możecie wpisać dosłownie co chcecie, ponieważ skript tego nie czyta. #Version 1.0 #Last Update 10.10.2017 command /event [<text>] [<number>]: -tutaj definiujemy główną komendę "event" wraz z na przykład podkomendami, tak jak w tym przypadku [<number>] wykorzystuję tutaj do podani liczby w loopie trigger: -rozpoczyna kod if arg 1 is not set: -if to znaczy jeżeli (warunek) jeżeli np, babcia Gosia ugotuje kompot, to Beatka go sprzeda, set czyli jeżeli argument 1 jest wybrany (w tym przypadku argument 1 to [<text>] send "Prawidlowe uzycie wlacz/wylacz/tepnij/przygotuj/open/close" -wysyła informację do użytkownika wykonującego warunek if arg 1 is set: - jeżeli argument 1 jest wybrany to: if arg 1 is "wlacz" or "wylacz" or "przygotuj" or "tepnij": -jeżeli argument pierwszy to np. "wlacz" (zabezpieczenie przed złymi komendami) if arg 1 is "wlacz": -jeżeli argument 1 to "wlacz", to wtedy if arg 2 is number: -jeżeli argument 2 w tym przypadku [<number>] to liczba to wtedy set {event.status} to true -zmieniamy wartość zmiennej na true send " &cWlaczyles zapisy na event" -wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event" do osoby używającej komendy loop arg-2 times: -loop czyli pętla, tutaj definiujemy, że ma się powtórzyć tyle razy ile podaliśmy w argumencie 2 broadcast "&6Zapisy na event sa aktualnie wlaczone" - broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone" wait 10 seconds -ma odczekać 10 sekund, a następnie odtwarzać dalej pętle do czasu, aż wykona się ilość zadefiniowana w argumencie 2 stop - po wykonaniu ilości zdefioniowanej w argumencie 2 ma zatrzymać pętle. else: - if to jeżeli, a else to jeżeli nie (odwrotność if) czyli jeżeli nie podasz ile razy pętla ma się powtórzyć to : send "Podaj liczbe powtorzen komunikatu" - napisze do osoby wykonującej komendę "Podaj liczbe powtorzen komunikatu" if arg 1 is "wylacz": -jeżeli argument 1 to "wylacz" if {event.status} is true: -jeżeli status jest true (prawdziwy) to set {event.status} to false -zmieniamy status na false (fałszywy) send "&cWylaczyles zapisy na event" -wysyła do osoby wykonującej komendę wiadomość koloru czerwonego o treści "Wylaczyles zapisy na event" broadcast "&6Zapisy na event sa aktualnie wylaczone" -ogłoszenie serwerowe koloru złotego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wylaczone" else: - jeżeli nie send "&cSystem eventow jest juz wylaczony, po co ponownie go wylaczac?" -tu chciałem zaskoczyć administratora if arg 1 is "tepnij": -jeżeli argument 1 to "tepnij" if {event.status} is true: -jeżeli status jest true (prawdziwy) execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708" -ma włączyć komendę w grze tp i przeteleportować użytkownika na event (podałem konkretne miejsce, ponieważ miałem takie wymaganie, jeżeli ktoś potrzebuje skryptu na wyznaczenie miejsca spawnu eventu, proszę powiedzieć to podeślę send "&cPrzeteleportowales sie na event" -wysyła wiadomość do użytkownika koloru czerwonego "Przeteleportowales sie na event" else: -jeżeli status jest na false send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone" - ma wysłać wiadomość do użytkownika o treści "Aktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone" if arg 1 is "przygotuj": -te komende zrobiłem dla admina, który nie chce otwierać jeszcze eventu, a chce coś sprawdzić czy np. przygotować nagrody execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708" -ma włączyć komendę w grze tp i przeteleportować admina na event send "Przygotuj sie dobrze :)" - zostaje wysłana wiadomość do użytkownika komendy "Przygotuj sie dobrze" Zapraszam do komentowania poradnika, oraz dawania mi pomysłów na ulepszanie tego skryptu Kolory tekstu w minecraft: https://minecraft-pl.gamepedia.com/Formatowanie_tekstu Mój skrypt w całości bez tłumaczenia: https://code.skript.pl/F9dEx2IR/ Pozdrawiam Superbizons Edytowane 17 października 2017 przez Superbizons Rejszpat 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejszpat 378 Opublikowano 17 października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 października 2017 (edytowane) 18 godzin temu, Superbizons napisał: execute console command "tp %player% -297.046 21.00000 -46.708" Jedna osoba zrobiła "epicki" skrypt na Vanish to już wszyscy zaczęli używać execute . Ej... Ale miałeś nam przedstawić Skript, a przedstawiłeś skrypt. dzisiaj przedstawię mój skript czyli nie doczekam się Skriptu. wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event do osoby używającej komendy (brakuje ") czyli jeżeli argumen 1 Lepiej było by "jeśli", a po drugie nie ma słowa "argumen" - przynajmniej w moim języku . Sprawdź poprawność tego zdania, ponieważ brzmi nielogicznie. broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone" Hmm... Raz to player, raz bez niczego... O co tu chodzi? send "Przygotuj sie dobrze :)" to player send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone" Niepotrzebna spacja: send " &cWlaczyles zapisy na event" Okej... Pomińmy już to że to nie jest skrypt na event, lecz na zapisy na event. Ale dobra... 4/10 Edytowane 17 października 2017 przez Rejszpat Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/#findComment-151687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Superbizons 13 Opublikowano 17 października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 października 2017 2 godziny temu, Rejszpat napisał: Jedna osoba zrobiła "epicki" skrypt na Vanish to już wszyscy zaczęli używać execute . Ej... Ale miałeś nam przedstawić Skript, a przedstawiłeś skrypt. dzisiaj przedstawię mój skript czyli nie doczekam się Skriptu. wysyła komunikat koloru czerwonego "&c" o treści "Wlaczyles zapisy na event do osoby używającej komendy (brakuje ") czyli jeżeli argumen 1 Lepiej było by "jeśli", a po drugie nie ma słowa "argumen" - przynajmniej w moim języku . Sprawdź poprawność tego zdania, ponieważ brzmi nielogicznie. broadcast czyli ogłoszenie serwerowe nadawane do wszystkich graczy zostanie nadane koloru żółtego o treści "Zapisy na event sa aktualnie wlaczone" Hmm... Raz to player, raz bez niczego... O co tu chodzi? send "Przygotuj sie dobrze :)" to player send "&cAktualnie zapisy na zaden event nie sa wlaczone" Niepotrzebna spacja: send " &cWlaczyles zapisy na event" Okej... Pomińmy już to że to nie jest skrypt na event, lecz na zapisy na event. Ale dobra... 4/10 Dzięki za opinie, a błędy poprawię Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/22256-prosty-skrypt-na-zapisy-na-event/#findComment-151729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi