Skocz do zawartości
  • -1

Cześć skąd nauczyć się początków pisania pluginów do minecraft

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żeby było Ci łatwiej radziłbym dobrze nauczyć się pisania skryptów.

Jest masa poradników odnośnie js, php etc. na internecie.

• 0
3 minuty temu, ByczekTV napisał:

Żeby było Ci łatwiej radziłbym dobrze nauczyć się pisania skryptów.

Jest masa poradników odnośnie js, php etc. na internecie.

Okey a skryptów  skąd się nauczyć  bo coś  tam umiem ale nie tak dobrze 

• 0

Chociażby z tego forum.

Jest dosłownie MASA poradników (odnośnie pętli,funkcji,dodatków do skripta)

Jest tego niezliczenie wielę.

Myślę, że to bardzo dobry sposób ;)

Liczę na naj :)

• 0

Huh, metod nauki jest masa i każdy woli co innego, ja np szybo się zniechęcam typowymi książkowymi przykadami i poradnikami i ktorych uczą jak napisać kalkulator w jedyne 2000 stron :P

Ja polecam poszukać dowolnego poradnika tekstowego który pokazuje jak stworzyć główną klasę, plugin.yml, komendę i listener, no i może taska. potem pobrać najlepsze dostępne IDE - Intellij (wersja community wystarczy) i zgodnie z jakimiś instrukcjami stworzyć nowy projekt javy (najfajniej by bylo od razu uczyć się mavena, no ale może ci sie wydawać zbyt skomplikowane)
I potem zwyczajnie bawić się z kodem, bo z pomocą dobrego ide i odrobiny angielskiego szybko odkryjesz co możesz stworzyć, np masz klasę Bukkit, wpisujesz w ide Bukkit. i masz wszystkie dostępne metody, np getOnlinePlayers, potem możesz zobaczyć co możesz robić na graczu, np setHealth itd.

Najważniejsze czego będziesz musiał się nauczyć to odpowiedniego zadawania pytań w google, bo jak będziesz szukać "bukkit how to make ban plugin" (szukaj po angielsku, latwiej) to znajdziesz lipne wyniki, lipne gotowce i nawet nie zrozumiesz o co chodzi, a mozesz zamiast tego zastanowić się co trzeba zrobić by istniał ban:
- Komenda /ban
- Jakiś sposób zablokowania wejscia gracza na serwer 
- Zapis tego do np pliku

I szukasz kolejno: Bukkit how to create command, bukkit how to disallow player join lub nawet od razu możesz skojarzyć że od tego są eventy i tylko poszukać eventu od wejścia gracza na serwer, mozesz to zrobić w google, lub nawet w ide, jak już sobie znajdziesz org.bukkit. to dalej tez ci IDE podpowieda, np org.bukkit.event.player.PlayerLoginEvent
Potem znowu szukasz czegoś o plikach, pod bukkita lub samą javę, bukkit ma np gotowe API od plików yaml, ale możesz zapisać samemu w jakimś pliku .txt, reszty się nauczysz później.

I na prawdę, zadawanie poprawnych pytań to podstawa, tak by na forum pytać się jak już się nie wie... Warto też przeglądać src jakiś dobrych pluginów jak już ogarniesz podstawy.
Dodatkowo jest dokumentacja z opisem wszystkich metod w API bukkita: https://hub.spigotmc.org/javadocs/spigot/

No i zostaje kwestia upubliczniania... nie wrzucaj tych początkowych pluginów ot-tak na forum, bo mamy juz pierdyliard 50 linijkowych pluignów na bany, motd i inne takie glupoty które na początku często się tworzy, ALE warto jak wrzucisz swój kod, najlepiej używając serwisu github tutaj na forum, np do tego działu, pytając się o ocenienie kodu, wtedy np ja czy inni użytkownicy możemy powiedzieć co możesz zrobić lepiej i na nauce czego się skupić.

A tak to warto zaleźć sobie coś co chcesz stworzyć, dla siebie na server np, i zacząć to pisać, na początku pewnie będzie szło słabo, ale jak już zobaczysz że coś zaczyna działać, to będziesz miał więcej motywacji by to kontynuować.

EDIT: a na skrypty nie marnuj czasu, to zbyt prymitywny język, nauczy cię masy złych praktyk z którymi będziesz potem walczyć.

EDIT2: no i oczywiście warto też po drodzę czytać coś o samej javie, np: https://docs.oracle.com/javase/tutorial/
chyba że z samych przykładów z innych kodów i poradników ograniesz używanie podstawowych konstrukcji, jak klasy, metody, zmienne, pętle, pola itd.

Edytowane przez GotoFinal
  • 0
2 minuty temu, Bahbros napisał:

A w czym zacząć pisać pluginy eclipse? 

napisałem że ja polecam intellij, ma zdecydowanie lepszy system podpowiadania i wbudowany dekompilator (możesz zerknąć do wnętrza kodu do którego się odwołujesz nawet jeśli nie ma źródeł) i masę innych atutów, ale na początku robią one małe znaczenie, ale potem się ich nauczysz ;) więc ja zdecydowanie polecam intellij.

Edytowane przez GotoFinal
  • 0

Spoko bo ja patrzyłem na Eclipse 

Bo taki typek dużo poradników nagrał na YouTube jak w tym robi i nie wiem czy w tym pisać też 

• 0
3 godziny temu, Bahbros napisał:

Spoko bo ja patrzyłem na Eclipse 

Bo taki typek dużo poradników nagrał na YouTube jak w tym robi i nie wiem czy w tym pisać też 

90% poradników na YT dotyczących mc i javy to beznadziejne [ciach]o, pozostałe 10% to tylko zwykle [ciach]o, a tak jak pisałem bardziej polecam intellij

• 0
5 minut temu, GotoFinal napisał:

90% poradników na YT dotyczących mc i javy to beznadziejne [ciach]o, pozostałe 10% to tylko zwykle [ciach]o, a tak jak pisałem bardziej polecam intellij

A ten gościu? 

• 0
16 minut temu, Bahbros napisał:

A ten gościu?

Nie oglądaj, same złe praktyki, znajdz coś porządnego tekstowego, ale i tak jest mało porządnych poradników, no cóż, każdy uczy się sam.

• 0
6 minut temu, GotoFinal napisał:

Nie oglądaj, same złe praktyki, znajdz coś porządnego tekstowego, ale i tak jest mało porządnych poradników, no cóż, każdy uczy się sam.

A ty wiesz gdzie mogę znaleźść bo chciałbym sie nauczyć :>

• 0
3 minuty temu, Bahbros napisał:

A ty wiesz gdzie mogę znaleźść bo chciałbym sie nauczyć :>

http://bukkit.gamepedia.com/Plugin_Tutorial tutaj jest sensowny kod w większości, ale też używają niestety eclipse, ale jak wpiszesz bukkit tutorial intellij w google to znajdziesz sporo poradnikow o skonfigurowaniu środowiska

• 0
1 minutę temu, Bahbros napisał:

Nie ogarniam nic z tego wole jednak poradnik na yt xD

jak sie tak szybko poddajesz to powodzenia.

• 0
Teraz, Bahbros napisał:

No ale ja tak dobrze angielskiego nie ogarniam :/

Ja też nie, a się nauczyłem :) Trzeba po prostu chcieć :) @GotoFinal też pisze łamanym angielskim ;d

• 0
Teraz, Bahbros napisał:

A silnik mam spigotapi czy zwykły spigot bo na serwerze mam spigot 1.11.2

API to skrót od Application Programming Interface, i ogólnie jest to tylko wydzielona część programu z funkcjami które umożliwiają rozszerzanie jego możliwości, czyli ogólnie starasz się używać tylko API, co niestety nie zawsze jest możliwe, ale na razie używaj tylko API.

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...