Skocz do zawartości

[3.5] Immersive Engineering - produkcja energii elektrycznej

Rekomendowane odpowiedzi

0. Zanim zaczniesz czytać

Spoiler

Wiem, że grafiki, które zrobiłem wyglądają słabo, ale przynajmniej takie lepsze niż jakieś tam screeny pokolorowane byle czym. No i do tego odwzorowują lepszy klimat samej modyfikacji c:
Osobom bez poczucia humoru polecam wejść na tę stronę.

Jeśli grafiki nie wyświetlają się, odśwież stronę.

Spoiler

211066_1.jpg

1. Zapotrzebowanie energetyczne

Jak w 4 krokach mieć energię na wszystko czego potrzebujesz:

1. Znajdź odpowiednie miejsce pod elektrownię
2. Zbuduj elektrownię
3. ???
4. Profit

2. Źródła energii odnawialnej

W modyfikacji są trzy rodzaje elektrowni energii odnawialnej: wodna, wiatrowa i termiczna

Elektrownia wiatrowa

Spoiler

H2Sm7kN.png
Aby wiatrak mógł zasilać oś wiatraka musi być zamocowana do wejścia generatora kinetycznego. Choć taki pojedyńczy wiatrak co najwyżej zasili grzałkę do pieca czy wyciskarkę (ewentualnie prasę), to kilka takich wiatraków coś zdziała. Strata energii może być zauważalna dopiero przy wyższych wiatrakach.

Im wyżej zostanie postawiony wiatrak i gorsza będzie pogoda, tym więcej wyprodukuje energii.

Elektrowania wodna

Spoiler

aQF5FCw.png
Tak samo jak z wiatrakiem, oś ma być przyczepiona do generatora kinetycznego. Tu jednak zmienności produkcji nie ma; jest stała prędkość i taka ma być (chyba, że ktoś będzie na tyle wredny, że przeniesie Ci źródło wody).

Możliwość równoległej produkcji energii? O co Ci chodzi?

Miałem na myśli możliwość zamocowania 3 kół wodnych na jeden generator, które razem zasilą więcej niż każda z osobna.

Elektrownia termalna

Spoiler

X62Q8Oo.png
Opa! Generator wykorzystujący różnicę temperatur! Im gorętsza jedna strona i zimniejsza druga tym więcej prądu. Co mam więcej o tym pisać?

Fun fact: lód z wodą generują energię

3. Źródła energii nieodnawialnej

Wyróżniamy 2 typy źródeł energii nieodnawialnej: Diesel i para wodna

Silnik diesla

Spoiler

nA1ZsPb.pngKopara wam opadnie jak zobaczycie, jak dużo generuje energii w porównaniu do reszty. Silnik ma 3 wejścia: 2 na paliwo i 1 na sygnał redstone oraz 3 wyjścia na kable wysokiego napięcia (sic!). Silnik nie ma GUI więc ciężko stwierdzić ile paliwa jest w środku silnika. Sygnał redstone wyłącza działanie silnika, przez co nie zużywa paliwa.

Spoiler

Jako że jestem dobry tu jest konstrukcja tego silnika:

przód         
                        =   rura na płyny
 =G=  GGG               G   blok generatora
 X=X  HHH    H          X   stalowe rusztowanie
 X=X  HHO   HHH         R   radiator
 X=X  HHH    H          H   blok ciężkiej inżynierii
 RRR  RRR   RRR         O   blok inżynierii redstone

Silnik parowy

Spoiler

Lol nope.

Nie ma w tej modyfikacji czegoś takiego jak para wodna. Idź sobie zainstaluj Railcrafta (ew. Mekanism) jak chcesz ją mieć.

4. Zwiększanie gęstości generatorów

Jeśli masz ograniczone miejsce na generatory to jest kilka rozwiązań na umieszczenie większej ilości tych pudełek na ograniczonym obszarsze (np. na terenie 20x20):

• Elektrownia wodna - blok generatora, 3 bloki koła wodnego, blok generatora, 3 bloki koła wodnego itd.
  • Elektrownia wiatrowa - jeden wiatrak nad drugim (nie przed sobą, ponieważ zmniejsza efektywność każdego z nich)
  • Elektrownia termiczna - Generatory układaj w szachownicę. Jak wypełnisz dziury pomiędzy to już twoja sprawa ヽ(ツ) ノ
  • Silnik diesla - 1 blok odstępu co dwa silniki aby móc wsadzić rury (lub 3, jeśli chcesz się bawić z użyciem redstone)

Mam nadzieję, że oświeciłem was jak zrobić energię. Derpy out.

https://skript.pl/temat/13765-35-immersive-engineering-produkcja-energii-elektrycznej/

• 1 miesiąc temu...
  • Norbi zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...