PoweredDragon 1016 Opublikowano 23 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 sierpnia 2016 Wspomniałem o prostocie języka chińskiego, a raczej nie tyle o prostocie, co o pozornej trudności. Język Chiński to czysta pamięciówka, dlatego wbrew pozorom na liście najtrudniejszych języków świata umieszczają go tylko ludzie, którzy kompletnie nic o nim nie wiedzą. Ale do rzeczy. Jak ocenia się trudność języka? Przede wszystkim po gramatyce i ortografii. Im bardziej skomplikowane są, tym trudniejszy jest język. Następnie bierze się pod uwagę wymagania w stopniu komunikatywnym - jak wiele z gramatyki i słownictwa wymagane jest, aby porozumiewać się na co dzień. Ostatnim elementem jest zasób słownikowy języka - - ilość słów. Biorąc to wszystko pod uwagę, bardzo łatwo otrzymamy języki i ich trudność: j. chiński:Gramatyka i Ortografia: Kolejność wyrazów w zdaniu(bycz pliz. Ja iść wieczór sklep = Ja pójdę dzisiaj wieczorem na zakupy), tonyWymagania w stopniu komunikatywnym: ok 3% zasobów językowych (1500 znaków) + 100% gramatykiZasób języka: ok. 50 tys. znaków wg słowników z końca XX w., 9 tys. eliminując synonimy i terminy fachowe U nas w Polsce trzeba znać kilkaset słów, żeby się porozumiewać, nie inaczej jest w innych językach. Czy więc 1500 znaków(jako słów) to tak wiele? Sami oceńcie! j. angielski:Gramatyka i Ortografia: Trzy czasy i kilkanaście aspektów, końcówki dla trzeciej osoby, nieregularne odmiany przymiotników i czasowników, kolejność przymiotników przed rzeczownikiem, kolejność wyrazów w zdaniu, nieregularna liczba mnogaWymagania w stopniu komunikatywnym: Pięć aspektów i trzy czasy: Simple: Future, Past, Present, Continuous: Present, Perfect: Present, ok. 50 nieregularnych czasowników, nieregularne odmiany przymiotników, nieregularna liczba mnoga, końcówki dla trzeciej osoby. (ok. 30% gramatyki) Jakieś 3 tys. słówZasób języka: ok. 50 tys. słów, ok. 10 tys. eliminując synonimy i terminy fachowe j. polski:Gramatyka i Ortografia: Trzy czasy, dwa aspekty, dziewięć osób zasadniczych, dwie strony, pięć rodzajów, siedem przypadków, trzy tryby, zmienność fonetyczna, zmienność wewnątrzzdaniowa zależna od każdej z funkcji gramatycznych. Pięć części zdania, dziesięć części mowy. (Nie sposób opisać tu całość gramatyki, toteż poprzestanę na tych kilku przykładach[a zapewniam was, jest tego dużo wiele]), ta sama głoska oznaczana przez różne znaki(ż i rz, ch i h).Wymagania w stopniu komunikatywnym: 75% gramatyki + 10 tys. słówZasób języka: ok. 150 tysięcy słów, ok. 20 tys. po wyłączeniu synonimów i terminów fachowych Wydawać by się mogło, że chiński jest nawet prostszy od angielskiego? Dlaczego? Bo tak w rzeczywistości jest. I nie mówię tego jako osoba bez doświadczenia. Mówię to jako ktoś, kto certyfikat z j. ang. już ma i papierek z języka chińskiego celuje w przyszłości (a po co mi papierek? Dla szpanu A tak serio to do uczelni, bo ładnie wygląda jak znasz więcej języków niż rodzimy i angielski xd). Nie patrzcie na idiotyczne topki uniwersytetów czy zdania ludzi, którzy z chińskim nie mieli styczności, bo ci, którzy zaczęli naukę powiedzą wam, że jest to nadzwyczaj proste! Nicku 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/13130-linguaverum-2-trudno%C5%9B%C4%87-j%C4%99zykowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nieaktywny Opublikowano 23 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 sierpnia 2016 Ciekawe, ciekawe. Dowiedziałem się dużo rzeczy. Jak zwykle - propsik. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/13130-linguaverum-2-trudno%C5%9B%C4%87-j%C4%99zykowa/#findComment-91807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicku 132 Opublikowano 23 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 sierpnia 2016 Jeżeli przyjrzeć się różnym rankingom to w sumie języki azjatyckie są w topce, jednak da się znaleźć Polskę jako najtrudniejszy język świata. Szczerze jedynym problemem w chińskim czy japońskim to oczytanie tych szlaczków i ewentualnie wymowa tego. Bardzo fajny artykuł uświadamiający ludziom, że nie można oceniać książki po okładce. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/13130-linguaverum-2-trudno%C5%9B%C4%87-j%C4%99zykowa/#findComment-91815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuttingChipset 355 Opublikowano 23 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 sierpnia 2016 GZGZ koleżko. Przynajmniej się czegoś dowiedziałem od Ciebie. Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/13130-linguaverum-2-trudno%C5%9B%C4%87-j%C4%99zykowa/#findComment-91817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi