PoweredDragon 1016 Opublikowano 12 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 lipca 2016 Cze. Dragon again. Uwinę się dzisiaj szybko, bo nie mam dużo do powiedzenia. Dzisiejszy wpis, podobnie do wczorajszego odniesie się do jednego specyficznego tytułu. Na muszce - Supernatural (Nie z tego świata), czyli serial, który obecnie absorbuje mi średnio 3+ odcinki dziennie(ok. 2+ godzin). Jestem w sezonie dziewiątym na odcinku 6 dziewiątego sezonu. To będzie coś w stylu wstępnej recenzji 8 sezonów Odniosę się do kilku aspektów: Fabuła serialu to w gruncie rzeczy dwaj bracia zwalczający wszystkie paskudztwa z legend, podań, itp., a w które nie wierzymy(wampiry, wilkołaki, wendigo, demony, itd.). Dwaj bracia, którzy po śmierci są wskrzeszani. Jak nie przez anioła, to przez Boga, jak nie przez Boga to znów coś innego, ale w zasadzie to nadaje uroku serialowi. Ludzie narzekają, że sezon 4/sezon 5 i serial jest skończony, natomiast moim zdaniem oprócz tego, że fabuła każdego odcinka jest szablonowo taka sama, to szczegóły za każdym razem są opracowane kompletnie inaczej, a z sezonu na sezon pojawiają się coraz to nowsze i ciekawsze wyzwania. Nie ma tam kompletnie powtarzalnej i nieprzemyślanej fabuły. Jak dla mnie to, że potrafią przynajmniej te 9 sezonów poprowadzić w miarę oryginalnie, zasługuje na 8/10. Bohaterowie, to jak wspomniałem dwaj bracia; Sam i Dean Winchester. Są to bardzo wyraziste postaci przy czym bardzo ze sobą kontrastujące - pierwszy to mózgowiec, chodząca encyklopedia. Drugi z kolei to taki typowy kozak . Mógłby się nawalać, podejmować te najgłupsze decyzje i ogólnie knocić wiele spraw. No i oczywiście krytykować brata na każdym kroku. Chłopaki są deczko altruistyczne, co pokazują w wielu sytuacjach, kiedy np. musiały ratować rodzinę i przyjaciół z opałów czy nawet potrafili oddać życie jeden za drugiego . Aktorzy do roli dobrani są w sam raz i nie wyobrażam sobie teraz nikogo innego(no może poza Harringtonem w roli Sama ) Ich wyrazistość, kontrast, a przy tym zgranie zasługują na takie mocne 8.5/10 ode mnie Czas akcji to lata w miarę współczesne. Od 2005 roku do roku obecnego wydanych zostało 11 sezonów(1 sezon = 1 rok), gdzie trzeba nadmienić, że każdy sezon ma kompozycję klamrową. Jeden się kończy, drugi zaczyna się +/- rok później, trwa jakieś pół roku i znowu rok później itd. Wydarzenia są spójne i wbrew pozorom wątki nie są zapominane. Nawet te bardzo stare wątki z czasem potrafią wrócić i znikąd zaskoczyć To się chwali, bo jest to mistrzowska operacja czasem wydarzeń, tym bardziej, że wątki są kończone w spoko sposób, a nie kompletnie na odwal(generalnie, nie zawsze xD). Czas akcji do akcji serialu dobrany jest świetnie, chociaż z tego co widać, to i w przeszłości 'polowania' wiele się nie różniły (co można zobaczyć w późniejszych sezonach). Taki dobór i manipulację czasem akcji oceniam na 8/10 Miejsce akcji to Stany Zjednoczone, bo jakże by inaczej. Wydarzenia najważniejsze i kluczowe dla planety odbywają się właśnie w tym mocarstwie. Tam od stanu do stanu bracia pomykają w czarnej impali z '67 i rozwiązują najróżniejsze sprawy. Miejsce akcji jest bardzo niejednolite, i łatwo można zatrzeć sobie pamięć o wielu miastach, ale przewinęło się tam kilkanaście stanów i sto parę, jak nie więcej, miejscowości. Kto by to spamiętał? Ale na tym polega serial. Ma nas nie przywiązywać do jednego miejsca, chociaż są charakterystyczne punkty, w których bohaterowie będą spędzać kilka(naście) odcinków od czasu do czasu szukając sprawy poza "domem". Taki już urok Supernatural. Moim zdaniem jednak albo coś robimy minimalistycznie, albo maksymalistycznie. Tutaj manipulacja miejscem jest fajna, ale to, że miejsca są cały czas zmienne i nagle zostają 30 odcinków w jednym miejscu nie bardzo mi się podoba, toteż manipulację miejscami oceniam na 6/10 30.5/40 to moja końcowa ocena, myślę, że całkiem spoko, bo ja nawet subiektywnie lubię być surowy, a jak coś ma u mnie 75% to jest warte obejrzenia Była to opinia nt. 8 sezonów i mogę w sumie powiedzieć, że nie zgadzam się z najazdówką, że od 5 sezonu w górę to już kicha i do niczego. Serial potrafi chycić i nie puścić więc uwaga na uzależnienie! Ciao! _Of3k 1 Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/12346-serial%C3%B3wka-2-supernatural/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi