Skocz do zawartości

GamingRoom #1 - Trolling

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek ogólnie o trollingu. Są różne jego pojęcia. Od "intów" w MOBAch i FPSach po podkopywanie kolegów w minecrafcie. Najczęściem celem trolla jest zabawa kosztem drugiej osoby - denerwowanie jej, psucie jej gry i całej zabawy. Innymi słowy troll to taki sadysta w świecie internetu, który robi sobie dobrze robiąc innym źle.

Co ja myślę o trollingu? Trolle to niewyżyte dzieciaki, którym ktoś wcześniej zepsuł grę w podobny sposób lub po prostu coś im nie wychodzi, więc muszą się wyżyć. Bardzo często grając w CSa widziałem gości, którzy rzucali granaty pod siebie lub teammate'ów czy też grając w LOLa ludzi, którzy celowo feedowali przeciwników. Z trollingiem w Overwatchu jeszcze nie miałem okazji się spotkać (może dlatego, że blizzard jest konsekwentny i banuje :F) i mam nadzieję, że tak pozostanie. Ale do rzeczy - zapewne niejeden troll to przeczyta. Zapewne ktoś pod spodem napisze, jak to na spleefie w minecrafcie podkopał swoich kolegów z drużyny. Zadam otwarte pytanie do tej części - jesteście z siebie dumni? Zanim napiszecie takiego posta, ostrzegam - zostaniecie co najmniej wyśmiani i skrytykowani bo tego typu zachowanie praktycznie nigdy nie kończy się przyjemnie dla drugiej osoby(jeśli drugiej osobie to nie przeszkadza, to mój opis trollingu tej osoby nie dotyczy). I ok. Może i ta osoba będzie się śmiać, ale tak na prawdę będzie wkurzona - bo ktoś jej coś spierniczył i kompletnie z nieswojej winy na czymś straciła (czy to spadek o dywizję w lolu w dół, czy gorszy stopień w CS:GO, czy blok diaxów, który był nagrodą w evencie). Uwierzcie mi na słowo (chociaż większość z was nie musi, bo tego doświadczyła) - nie jest to nic przyjemnego. Jeżeli ktoś jest trollem, bo przynosi mu to zabawę, to czas najwyższy udać się do psychologa. Co innego jest zagrać jedną grę na odwal, dla beki, próbować śmiesznych sposobów i robić głupoty z kolegami, a co innego kilka gier z rzędu wkurzać innych CELOWO tylko dlatego, że mi się tak podoba. To już jest jakieś zaburzenie :v. Nie rozumiem też, dlaczego większość firm takich jak valve czy RiotGames kompletnie olewa tą sprawę. Na powiedzmy 1000 zgłoszeń trollingu, 700 to statystyczny trolling rzeczywisty, 500 sprawdzony, a 300 to trolling karany. Jeśli chodzi o pieniądze (a nie wiadomo o co chodzi, więc...), to te firmy nie popisują się i nie banują trolli, którzy wykładają gruby hajs... Legit. W MC chociażby jest ten plus, że administracja jako tako dba o graczy, ale duże firmy? Kompletnie wylane - stosunek do gracza = "Jak sobie pójdziesz, to przyjdzie dziesięciu następnych". Tristis verum sed verum. I wydawałoby się, że powiedziałem wszystko, a jednocześnie nic na ten temat. No cóż, jak mówiłem na blogu będzie wszystko lub nie wszystko, ale widać, że tematu nie domknąłem. Opisałem trolle jako niewyżyte dzieciaki - ok. Taka jest moja opinia. Możecie się z nią zgodzić lub nie - wasza wola. Nie próbujcie argumentować mi, że trolle to też ludzie i po prostu czasem muszą się odtiltować czy cokolwiek w tym guście. W SJP pojawiło się cudowne słowo, które idealnie obrazuje mój stosunek do gatunku trolli, który mam nadzieję wyginie tak szybko, jak miał okazję się narodzić - jest to "Hejt". Tak, nie inaczej. ŻYWNIE NIENAWIDZĘ TROLLI, więc ostrzegam, jak wyżej, nie piszcie mi o waszych epickich trollach :v

A co wy myślicie o trollach i trollingu? Dzisiaj wyjątkowo krótki wpis, bo jestem akurat natiltowany. Miał być MightyMusic #1, ale jednak będzie GamingRoom, bo grę temu wkurzył mnie troll xd

https://skript.pl/temat/12180-gamingroom-1-trolling/

Gość Vylence

Ja nie mam nic do trollingu.
Granie w grę wiąże się z dobrą zabawą, przynajmniej dla jednej strony. Np. w cs, gracz zaczyna grać, więc w pewien sposób zgadza się na takie akcje.
Ja jestem na internecie dla żartu(sam jestem jednym wielkim żartem) i w grach też. Szczerze? Nie nazwałbym tego co tu opisałeś "trollingiem", bo jak ktoś rzuci pod innych
granat to albo mu myszka się popsuła albo pomyliły mu się drużyny
(np. mi się 3 tyg. temu pomyliły i zabiłem 2 swoich na mm'ie). I nie dziwie się że valve nie banuje trolli, bo sam gaben jest trollem, i myślę że stworzył tą grę dla zabawy.

Między mc a grami takimi jak cs albo lol jest różnica, w mc są serwery z administracją, a mojang olewa sprawe, a w valve są serwery(o turnieje mi chodzi) ich, jako firmy. I oni mają ważniejsze sprawy niż
banowanie losowego typa z internetu. 

Pod koniec mam pytanie, czemu wkurza Cię losowa osoba z internetu, która po prostu lubi się bawić i mieć radochę z gry?

Co ja myślę o trollingu? Trolle to niewyżyte dzieciaki

Nie zgodziłbym się, większość developerów gier to trolle, np. valve, twórcy takiej gry jak stanleys parable, i inni.

https://skript.pl/temat/12180-gamingroom-1-trolling/#findComment-86174

11 minut temu, Candy111 napisał:

Ja nie mam nic do trollingu.
Granie w grę wiąże się z dobrą zabawą, przynajmniej dla jednej strony. Np. w cs, gracz zaczyna grać, więc w pewien sposób zgadza się na takie akcje.

Granie w grę Multiplayer z założenia ma wiązać się z dobrą zabawą dla OBU stron. W CSie dobra gra to dobra zabawa, a dobrą grą ani dla drużyny przeciwnej, ani dla twojej nie będzie sytuacja, gdy masz trolla w teamie - oni nie poczują, że na prawdę wygrali, a ty będziesz czuł, że na przegraną nie zasłużyłeś. Też mi fajna zabawa...

Ja jestem na internecie dla żartu(sam jestem jednym wielkim żartem) i w grach też. Szczerze? Nie nazwałbym tego co tu opisałeś "trollingiem", bo jak ktoś rzuci pod innych granat to albo mu myszka się popsuła albo pomyliły mu się drużyny
(np. mi się 3 tyg. temu pomyliły i zabiłem 2 swoich na mm'ie).

Nie chodzi o byle rzucenie w swoich, tylko o celowe zabijanie swoich lub siebie, żeby uniemożliwić zwycięstwo. Jest chyba różnica między jednorazową pomyłką, a corundowym zabijaniem swoich. Z resztą wyraźnie widać kto jest z twojego teamu, a kto z przeciwnego (chyba, że coś się w CS:GO od 2012 zmieniło :v)

I nie dziwie się że valve nie banuje trolli, bo sam gaben jest trollem, i myślę że stworzył tą grę dla zabawy.

Valve banuje za trolling, banuje za cheaty, tylko nigdy nie banuje wszystkich, których powinno. Bana dostaje mniej niż połowa z POTWIERDZONYCH przypadków, a co dopiero ze zgłoszonych...

Między mc a grami takimi jak cs albo lol jest różnica, w mc są serwery z administracją, a mojang olewa sprawe, a w valve są serwery(o turnieje mi chodzi) ich, jako firmy. I oni mają ważniejsze sprawy niż banowanie losowego typa z internetu. 

Zacznijmy od tego, że dokładnie to samo napisałem - w MC administrację obchodzi gracz, natomiast firm nie. Nie próbuj ich bronić, że Riot czy Valve mają ważniejsze sprawy, bo tak na prawdę nie mają. Riot jest w 80% skupiony na lolu, valve w przynajmniej 50% na CSie, bo to maszyny do zarabiania pieniędzy obecnie najlepsze na świecie(razem z Blizzardowym Overwatchem). Dlaczego Blizzard mające kilka gier na karku, każdej z nich poświęca uwagę i sukcesywnie banuje trolli i cheaterów? Dlaczego VAC atakuje tylko paru randomów, a nagminni hackerzy śmigają swobodnie 200/h i klikając LPM robią ACE'a w CSie?

Pod koniec mam pytanie, czemu wkurza Cię losowa osoba z internetu, która po prostu lubi się bawić i mieć radochę z gry?

Jak zauważyłeś, porównałem trolla do sadysty. Jest to bardzo trafne porównanie. Jeśli nie potrafisz bawić się z innymi, tylko bawisz się ich kosztem, to wiedz, że nie nadajesz się do grania w daną grę a nawet do życia w społeczeństwie. To tak jakbyś mnie zapytał:
"Czemu wkurza cię losowa osoba na ulicy, która po prostu lubi kopać innych i mieć radochę z przemocy?"

I NIE. Nie hiperbolizuję. Trolling to rodzaj cyberprzemocy, który należy tępić. Co innego jedna rundka dla odtiltowania się; pseudo trolling; a co innego psucie seryjnie gier innym ludziom.

btw. "tę grę", a nie "tą grę"

@Candy111

Piszesz "Nie zgodziłbym się...". Ale całe valve to nie jest corp trolli. Tak samo twórcy gier. Mijamy się tym znaczeniem trollingu, a "niewyżyte dzieciaki" to jak mniemam metafora, której nie załapałeś. Chodzi ogólnie o to, że trolling o jakim tu napisałem (z naciskiem na to "o jakim tu napisałem") jest szczeniacką i kretyńską formą zabawy.

https://skript.pl/temat/12180-gamingroom-1-trolling/#findComment-86180

Gość Vylence

Może nie całe, ale trollami są wszyscy co coś robią a nie wpisują do kodu azteca kroki. 

Jak ktoś zabije kogoś celowo(np. na streamach) to jest beka, i takie osoby umieją się bawić. No cuż, kupiłem komputer dla zabawy. Jak raz na jakiś czas zabije kogoś to nie wiem czy ta druga osoba odrazu płacze i przezywa takich jak ja. Z tym o banowaniu w cs za trollowanie, to jest glupota. Valve czasowo banuje za zabijanie innych z teamu, więc nie wiem o co ci chodzi. No chyba że troll powinien dostawać według ciebie bana na zawsze.

https://skript.pl/temat/12180-gamingroom-1-trolling/#findComment-86181

40 minut temu, Candy111 napisał:

Może nie całe, ale trollami są wszyscy co coś robią a nie wpisują do kodu azteca kroki. 

Jak ktoś zabije kogoś celowo(np. na streamach) to jest beka, i takie osoby umieją się bawić. No cuż, kupiłem komputer dla zabawy. Jak raz na jakiś czas zabije kogoś to nie wiem czy ta druga osoba odrazu płacze i przezywa takich jak ja. Z tym o banowaniu w cs za trollowanie, to jest glupota. Valve czasowo banuje za zabijanie innych z teamu, więc nie wiem o co ci chodzi. No chyba że troll powinien dostawać według ciebie bana na zawsze.

No właśnie widzisz, nie rozumiesz o jakim trollingu napisałem i piszesz o nie wpisywaniu kropki do kodu azteca...

Jak ktoś zabije kogoś celowo i drużyna wygra lub nie zrobi tego na rankedzie, to jest beka. Ale jak bardzo ludzie się wkurzają, gdy ktoś zabił ich celowo I TYLKO PRZEZ TO drużyna przegrała? To jest pojedyncza sytuacja i zdarza się każdemu. TO NIE JEST TROLLING O JAKIM TU NAPISAŁEM. Nie pisałem też o żadnym płaczu, tylko o irytacji i zdenerwowaniu. Jak gracie sobie byle co to nie ma problemu. Ale kurde celowe zabijanie teammate'ów na rankedach gdy gracie np. promo w lolu? To twoim zdaniem jest śmieszne? (Tutaj: Zabijanie w bardzo przenośnym znaczeniu, np. teleportowanie papierowych teammate'ów w środek enemy teamu; w lolu nie można zabijać swoich teammate'ów od tak.). A bany w CS za trollowanie lecą. Valve banuje za zabijanie innych z teamu W MNIEJ NIŻ POŁOWIE przypadków, które bana wymagają To jest problem. Nie chodzi o permaban dla takich osób (cóż, przynajmniej nie za pierwszym razem, a za trzecim lub czwartym).

btw. "cóż", "od razu" - masz podkreślenie, korzystaj z nich. 

Wybacz gościu; wiem, że jestem dla Ciebie randomem, ale tracisz w moich oczach. Poczytaj sobie o czym napisałem ja, potem głupoty, które wypisujesz i mam nadzieję, że zrozumiesz co napisałem, bo jak na razie to nawet połowy nie zrozumiałeś.

https://skript.pl/temat/12180-gamingroom-1-trolling/#findComment-86182

• Norbi zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...