ZiomuuSss 8 Opublikowano 19 kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Wytłumaczy mi ktoś dokładniej działanie Hashmap? Jak zapisze jakąś wartość to jak ją potem wydobyć? Tzn. Gdy użyje efektu get, to gdzie ta wartość się zapisuje, jakaś zmienna czy coś? Nie rozumiem :/ Edytowane 19 kwietnia 2015 przez ZiomuuSss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ZiomuuSss 8 Opublikowano 19 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2015 Nie chodzi mi o to. Chodzi o: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piratjsk 698 Opublikowano 19 kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2015 Najprościej tłumacząc hashmapy to takie listy sparowanych obiektów (gracz, tekst, świat, liczba itp.):(obiekt1,obiekt2)(obiekt3,obiekt4)(obiekt2,obiekt4) itd..Dane te są przechowywane w pamięci serwera. Więc tak długo dopóki serwer jest włączony lub hashmapa nie zostanie usunięta.Wszystkie operacje na hashmapach masz opisane w linku do dokumentacji, który podałeś.Tzn. Gdy użyje efektu get, to gdzie ta wartość się zapisuje, jakaś zmienna czy coś? Nie rozumiem :/np.: set {punkty.%player%} to "punkty".HashMap.get{player} ZiomuuSss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ZiomuuSss 8 Opublikowano 20 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 kwietnia 2015 Teraz rozumiem, dzięki. A powiedz jeszcze, czy te hashmapy zużywają dużo pamięci? Np. Jak bym chciał zrobić hashmapę gdzie na jednego gracza przypadałoby 30-40 wartości? Tzn. Byłyby rubryki (nickgracza)-1: wartość, (nickgracza(ten sam))-2: wartość itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
ZiomuuSss 8
Witam. Wytłumaczy mi ktoś dokładniej działanie Hashmap? Jak zapisze jakąś wartość to jak ją potem wydobyć? Tzn. Gdy użyje efektu get, to gdzie ta wartość się zapisuje, jakaś zmienna czy coś? Nie rozumiem :/
Edytowane przez ZiomuuSssOdnośnik do komentarza
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi