xSebixx1 2 Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Chciałem, stworzyć kule bez srodka, ale jak używam loop blocks around, to zazwyczaj nie jest rowna wsensie ze po 1 stronie jest inna i po 2 inna ma któs na to jakis pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/59131-pomoc-z-hollow-sphere/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1951 Opublikowano 31 minut temu Udostępnij Opublikowano 31 minut temu (edytowane) 16 godzin temu, xSebixx1 napisał: Chciałem, stworzyć kule bez srodka, ale jak używam loop blocks around, to zazwyczaj nie jest rowna wsensie ze po 1 stronie jest inna i po 2 inna ma któs na to jakis pomysl? Trzeba mieć na uwadze to, że wyrażenie `blocks around %location% in radius %number%` bierze pod uwagę wszystkie bloki, których środki są odległe o nie więcej niż zadany promień. W konsekwencji, jeśli zadana lokacja do zapętlania bloków nie leży w środku bloku, powstała sfera (czyli, jak to ująłeś, kula pusta w środku) nie będzie symetryczna. Jednym z możliwych rozwiązań jest wykorzystanie `location of block at %location%` jako środka sfery, którą chcesz utworzyć. Wtedy masz gwarancję symetrii. Inny sposób stworzenia sfery to wykorzystanie promienia wodzącego, który wskazuje miejsce utworzenia bloku. Tworzysz wektor o długości promienia sfery, którego yaw (obrót lewo/prawo) i pitch (obrót góra/dół) są modyfikowane z pewnym krokiem, dostosowanym do promienia sfery (im większy promień, tym mniejszy musi być krok, ponieważ powstaną dziury w powierzchni). Przykład implementacji takiego rozwiązania podałem poniżej. set {_r} to 5 set {_centerLoc} to location(100, 100, 100, "world") set {_rotationStep} to 10 set {_v} to vector(0, -{_r}, 0) loop ceil(180 / {_rotationStep}) times: loop ceil(360 / {_rotationStep}) times: set block at {_centerLoc} + {_v} to obsidian add {_rotationStep} to yaw of {_v} remove {_rotationStep} from pitch of {_v} Nie jest to optymalne rozwiązanie, ponieważ ustawia ono te same bloki wielokrotnie, szczególnie bliżej "spodu" i "szczytu" sfery. Dobrze napisany kod powinien brać to pod uwagę i modyfikować `yaw` ze zmiennym krokiem. Niemniej jednak, jest to i tak lepsze rozwiązanie niż zapętlanie wszystkich bloków, włącznie z tymi wewnątrz sfery. Mogłem także użyć wektorów sferycznych, ale uznałem składnię zwykłych wektorów za czytelniejszą. Pozdrawiam. Edytowane 19 minut temu przez Kormic Zapomniałem, że pitch = 90 oznacza spoglądanie prosto w dół, dlatego należy zmniejszać pitch, aby wektor stopniowo się "podnosił". Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/59131-pomoc-z-hollow-sphere/#findComment-347782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
xSebixx1 2
Chciałem, stworzyć kule bez srodka, ale jak używam loop blocks around, to zazwyczaj nie jest rowna wsensie ze po 1 stronie jest inna i po 2 inna ma któs na to jakis pomysl?
https://skript.pl/temat/59131-pomoc-z-hollow-sphere/Udostępnij na innych stronach
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi