Skocz do zawartości
  • 0

status serwera

feksuu

Pytanie

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@feksuu

Wszystko zależy od tego czy poszukuje Pan gotowe rozwiązanie, czy też zamierza stworzyć własny prosty system wyświetlający status serwerów w sieci.

Jeśli chodzi o rozwiązanie gotowe, najprościej będzie skorzystać z wtyczki (pluginu) Server Status.

W przypadku chęci stworzenia własnego systemu sugeruję skorzystać z kanałów do komunikacji między wtyczkami (ang. plugin messaging channels), które można wykorzystać do komunikacji serwerów w sieci z serwerem proxy. Po więcej informacji odsyłam do tego artykułu.
Tak więc wystarczy napisać własną wtyczkę, która przy uruchomieniu (metoda onEnable()) będzie wysyłała kanałem informację o uruchomieniu serwera. Aktualizację statusu przy wyłączeniu serwera można zrealizować w metodzie onDisable(). Należy jedynie mieć na uwadze to, że uruchamianie i wyłączanie tej wtyczki nie jest równoznaczne z uruchamianiem i wyłączaniem serwera. Warto również rozejrzeć się za podkanałem (ang. subchannel), który może to realizować.
Innym rozwiązaniem (zapewne prostszym) byłoby cykliczne pingowanie serwera i sprawdzanie czy przyszła jakakolwiek odpowiedź. Jeśli tak, serwer działa. Jeśli nie, serwer nie działa. Można tu wykorzystać metody API BungeeCord lub Velocity, w zależności od tego z czego się korzysta. Oba silniki serwerów proxy powinny mieć metodę Server#ping().

Pozdrawiam.

https://skript.pl/temat/58343-status-serwera/#findComment-345677