Skocz do zawartości
  • 0

Problem z Tps'ami na Serwerze Minecraft.

Pytanie

Jak pisze w tytule, mam problem z Tpsami na moim serwerze Minecraft, jest on zrobiony na silniku spigot - wiem, że są o wiele lepsze wydajnościowo silniki od niego ale przez niektóre mogą się gryźć z różnymi pluginami które posiadam. 
Dla serwera przeznaczone jest 46 GB ramu a na systemie hostującym go jest łącznie 64GB , procesor ma 24 rdzenie i 48 wątków 3.10Ghz, problem polega na tym, że jest przeważnie 10Tpsów, komenda "/timings" wypluła, że 91% zasobów jest wykorzystane przez world - doTick. Na serwerze mam około 90 pluginów w tym chunky czy dynmap które są odpowiedzialne za pre-render chunków i mapy 2D/3D i nawet jeśli są wyłączone wcześniej te dwa pluginy to Tpsy nie wzrastają a problem nadal jest.
W czym może byc problem? Podsyłam poniżej screeny.

image.png?ex=66cc9c82&is=66cb4b02&hm=905
image.png?ex=66cc84d7&is=66cb3357&hm=e48

https://skript.pl/temat/58111-problem-z-tpsami-na-serwerze-minecraft/

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ktoś tu utknął pod kamieniem. Spigot to martwy silnik, jak już to na nim ci pełno pluginów nie pójdzie lub się będzie sypać (spigota w pełni nie wspierają nawet takie pluginy jak essentials czy worldguard). Paper wspiera wszystkie pluginy pisane pod spigota oraz wiele więcej. Przypisałeś też zdecydowanie zbyt wiele ramu, przypominam, że java korzysta z garbage collectora - a więc im więcej ramu przypiszesz, tym dłużej będą zajmować jego cykle, a tym samym serwer będzie bardziej lagował. Limitem na aktualnych procesorach (ryzen 9000) jest 20gb, na słabszych mniej. Wymień silnik na Paper w wersji 1.21.1 oraz przypisz mniej ramu, a lagi znikną.

https://skript.pl/temat/58111-problem-z-tpsami-na-serwerze-minecraft/#findComment-344921