Skocz do zawartości
  • 0

dzień dobry, mam pytanie do was

Pytanie

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
22 minuty temu, Marcelsiq napisał:

Chce zrobić strefe ze strength 3 ale nie wiem jak tego dokonać 

z góry dziękuje 

Myślę, że naprostszym rozwiązaniem dla Pana byłoby utworzenie regionu w pluginie WorldGuard. Po utworzeniu owego regionu musiałby Pan napisać skrypt nasłuchujący do zdarzeń 'on region enter:' i 'on region leave:'.

W ramach wskazówki powiem, że w celu sprawdzenia może Pan napisać warunek sprawdzający czy to jest odpowiedni region według poniższego wzoru.

on region enter: # Bądź on region leave
	"%regions at event-location%" contains "<nazwa regionu> in world <nazwa świata>"
	# Dalszy kod...

Oczywiście musi Pan napisać listenery dla obu tych zdarzeń.
Przy wchodzeniu do tego regionu nadaje Pan graczowi efekt siły III, a przy wychodzeniu z niego Pan usuwa go.
Do tego przyda się Panu ten efekt. Usuwanie można zrobić efektem 'remove', którego wykorzystanie pojawia się w przykładach do efektu nadawania efektu mikstury.

Pojawia się jeszcze możliwy scenariusz, w którym gracz stoi w regionie przez bardzo długi czas - należałoby wtedy odnawiać ów efekt co jakiś czas. Tak więc może Pan również tworzyć listę z graczami w regionie i zapętlać ją co jakiś czas.

https://skript.pl/temat/57486-dzie%C5%84-dobry-mam-pytanie-do-was/#findComment-342306

• 0
35 minut temu, Kormic napisał:

Myślę, że naprostszym rozwiązaniem dla Pana byłoby utworzenie regionu w pluginie WorldGuard. Po utworzeniu owego regionu musiałby Pan napisać skrypt nasłuchujący do zdarzeń 'on region enter:' i 'on region leave:'.

W ramach wskazówki powiem, że w celu sprawdzenia może Pan napisać warunek sprawdzający czy to jest odpowiedni region według poniższego wzoru.

on region enter: # Bądź on region leave
	"%regions at event-location%" contains "<nazwa regionu> in world <nazwa świata>"
	# Dalszy kod...

Oczywiście musi Pan napisać listenery dla obu tych zdarzeń.
Przy wchodzeniu do tego regionu nadaje Pan graczowi efekt siły III, a przy wychodzeniu z niego Pan usuwa go.
Do tego przyda się Panu ten efekt. Usuwanie można zrobić efektem 'remove', którego wykorzystanie pojawia się w przykładach do efektu nadawania efektu mikstury.

Pojawia się jeszcze możliwy scenariusz, w którym gracz stoi w regionie przez bardzo długi czas - należałoby wtedy odnawiać ów efekt co jakiś czas. Tak więc może Pan również tworzyć listę z graczami w regionie i zapętlać ją co jakiś czas.

nie rozumiem jak mam dokładnie to napisać w kodzie i gdzie

https://skript.pl/temat/57486-dzie%C5%84-dobry-mam-pytanie-do-was/#findComment-342308

• 0
24 minuty temu, Marcelsiq napisał:

nie rozumiem jak mam dokładnie to napisać w kodzie i gdzie

Niech Pan się na początku zastanowi jak skrypt ma działać (co powinien robić). Następnie może Pan rozważać nad tym jak powinien on zostać napisany (jakie powinny pojawić się w nim listenery zdarzeń, warunki, efekty, itd.). Warto się przy tym posługiwać dokumentacją aby weryfikować czy istnieje jakaś instrukcja pozwalająca osiągnąć to czego potrzebujemy. Jeśli nie istnieje, trzeba ominąć jakoś dany problem.

Warto zacząć od najprostszej możliwej wersji, czyli nadawania efektu przy wchodzeniu do regionu i usuwaniu go wychodzeniu z regionu. Dopiero gdy Pan napisze taki skrypt, może się Pan zastanowić nad jego rozwojem.

Powyższe porady są uniwersalne dla każdego języka skryptowego/programowania, nie ograniczają się one do Skripta.

Jeśli Pan ma problem z czymś konkretnym, proszę dać znać. Pomogę na tyle ile jestem w stanie.

https://skript.pl/temat/57486-dzie%C5%84-dobry-mam-pytanie-do-was/#findComment-342311