Skocz do zawartości
  • 0

Elastyczna podmiana zmiennej

Fendi

Pytanie

Trochę mnie głowa boli od jednej rzeczy

Problem mam z tym

on inventory close:
    name of event-inventory is {@inv-1}
    wait 2 ticks
    loop {arty::%player%::*}:
        set {_} to 1st line of lore of loop-value
        replace "Bonus: " with "" in {_}
        set {_} to "%{_}%" parsed as integer
        set {lg::%player%} to {lg::%player%} + {_}

W skrócie

Zmienna {lg::%player%} zawiera powiedzmy punkty w stylu levela gracza, są one ustalane co jakiś czas.

A chce teraz dodać Artefakty które dodadzą daną ilość tych punktów.

Mierzę się z problemem, że nie mam pomysłu jak przywrócić domyślną wartość punktów gdy ktoś wyciągnie artefakt z GUI.

Najprostszym i najgorszym sposobem było by oczywiście zapchanie nowej zmiennej o pierwotnych wartościach zmiennej, tyle że chce jak najbardziej ograniczyć zapychanie serwera, jeżeli nie znajdzie się optymalne rozwiązanie to już trudno, ale jeżeli ma ktoś pomysł choć nawet nie potrafi go napisać w sk to chętnie skorzystam <3 

Edytowane przez Fendi
https://skript.pl/temat/56478-elastyczna-podmiana-zmiennej/

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zamiast loopować wszystkie i dodawać wszystko w tym close inventory, mógłbyś dodawać te punkty na bieżąco, osobno dla każdego artefaktu, po włożeniu do gui. Co do dodawania/odejmowania, to sprawa w tedy jest prostsza. Pobierasz sobie z lore liczbę, no i dodajesz, albo odejmujesz tą wartość. 

https://skript.pl/temat/56478-elastyczna-podmiana-zmiennej/#findComment-338505

• 0
Godzinę temu, makstale napisał:

Zamiast loopować wszystkie i dodawać wszystko w tym close inventory, mógłbyś dodawać te punkty na bieżąco, osobno dla każdego artefaktu, po włożeniu do gui.

Po co? Przecież z tym problemu niema, poza tym jak artefaktów mam 70 oraz każdy ma randomowe statystyki, to myślisz, że ile to linijek zajmie? Wszystko mam zautomatyzowane.

Godzinę temu, makstale napisał:

Co do dodawania/odejmowania, to sprawa wtedy jest prostsza. Pobierasz sobie z lore liczbę, no i dodajesz, albo odejmujesz tą wartość. 

Chyba nie rozumiesz

Napisałem

Cytat

Mierzę się z problemem, że nie mam pomysłu jak przywrócić domyślną wartość punktów gdy ktoś wyciągnie artefakt z GUI.

Ktoś może miec 3 artefakty. Bazowo może mieć 70 pkt , po włożeniu artefaktów może mieć 86, wyjmie jakiś to zamknie mu eq i oblicza wartość wszystkich, które potem są ustawiane na wartość LG + bonus.

art 1 +3

art 2 +7

art 3 +6

Łącznie dają 86 w przypadku gdy ktoś ma 70 bazowo, wyjmie jeden np art 3 to powinien miec 80, tylko ze musi sie to obliczac od podstawowej wartości którą chce w jakiś sposób (ZOPTYMALIZOWANY) ustalić bez tworzenia nowej zmiennej

Edytowane przez Fendi
https://skript.pl/temat/56478-elastyczna-podmiana-zmiennej/#findComment-338506

• 0
1 godzinę temu, Fendi napisał:

Po co? Przecież z tym problemu niema, poza tym jak artefaktów mam 70 oraz każdy ma randomowe statystyki, to myślisz, że ile to linijek zajmie? Wszystko mam zautomatyzowane.

Chyba nie rozumiesz

Napisałem

Ktoś może miec 3 artefakty. Bazowo może mieć 70 pkt , po włożeniu artefaktów może mieć 86, wyjmie jakiś to zamknie mu eq i oblicza wartość wszystkich, które potem są ustawiane na wartość LG + bonus.

art 1 +3

art 2 +7

art 3 +6

Łącznie dają 86 w przypadku gdy ktoś ma 70 bazowo, wyjmie jeden np art 3 to powinien miec 80, tylko ze musi sie to obliczac od podstawowej wartości którą chce w jakiś sposób (ZOPTYMALIZOWANY) ustalić bez tworzenia nowej zmiennej

"Gdy ktoś ma 70 bazowo" Ale każdy ma? Jak każdy, to nie tworzysz zmiennej, tylko operujesz na liczbie. Jak nie każdy, to gdzieś i tak zapisujesz tą wartość bazową, czyli pewnie zmienna, albo SQL(hmm może w tą strone). Wiem(chyba) o co Ci chodzi, ale tu chyba potrzebna już jest jakaś matematyka, albo nadal nie do końca czaje motywu. Ta jedna zmienna dużo w optymalizacji raczej nie zmieni, a skoro tak bardzo Ci na niej zalezy, to może pora na kurs Javy? 😜
Nie mam pomysłu prawdę mówiąc, ale życze powodzonka.

https://skript.pl/temat/56478-elastyczna-podmiana-zmiennej/#findComment-338507

• 0
1 godzinę temu, makstale napisał:

"Gdy ktoś ma 70 bazowo" Ale każdy ma?

Każdy może mieć różną wartość bazową.

1 godzinę temu, makstale napisał:

Ta jedna zmienna dużo w optymalizacji raczej nie zmieni, a skoro tak bardzo Ci na niej zalezy, to może pora na kurs Javy? 😜

Powie się tak parę razy a potem się uzbiera i już będzie miało znaczenie

Sk/Java w obu przypadkach musze operować na danych im ich mniej tym lepiej

Cytat

Wiem(chyba) o co Ci chodzi

Jeżeli grałeś w diablo poe czy inne mmo to może będziesz kojarzyć system punktów umiejętności, przykładowo z drzewka możesz uzbierać 100 pkt, a z przedmiotów jakie posiadasz dodatkowe 50, i coś tego typu teraz robię.

Edit:

Albo już nie ważne, znalazłem rozwiązanie które nie do końca mi się podoba ale jest najlepsze ze wszystkich które wymyśliłem. Można zamknąć

Edytowane przez Fendi
https://skript.pl/temat/56478-elastyczna-podmiana-zmiennej/#findComment-338508

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...