Skocz do zawartości

Co się stało z autorskimi serwerami [dyskusja]?

RodgerDodg3r
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Od już 6 lat jest skript.pl enjoyerem i moją rutyną jest przeglądanie prezentacji serwerówych i zauważyłem pewnien powtażający się schemat serwerów które pojawiają się w ów prezentacjach.

xyz najlepszy serwer w polsce

Skyblock/survival/mini games/inne casualowe gówienko.

Gdzie się podziały autorskie ciekawe tryby do pogrania? Kiedyś co jakiś czas pojawiała się perełka typu rust, dayz ect(nie tytlko na tym forum). 

Jak myślicie dlaczego jest ich mniej?

Dlatego że stworzenie takiego trybu nie daje pewności na dużą ilość graczy. Lepiej zrobić tryb który jest aktualnie klikalny , niż jakiś nieszablonowy. Przy takim czymś jest 100x więcej roboty bo nie specjalnie znajdzie sie pluginy/skrypty do takich trybow, bardziej trzeba je napisac na nowo. A takie survivale kosztują 5 zł , albo nawet są za free tylko trzeba spędzić 2h na konfiguracji

Bo nie opłacają się, a ludzie wolą grać na popularnych i powtarzających się trybach.

Autorskie tryby wymagają nierzadko dużego nakładu czasu oraz większego budżetu. Serwery z oklepanymi trybami łatwo jest zrobić bo wszystko jest już w internecie i często wystarczy zwykła konfiguracja pluginów. Wiadomo, być może znajdzie się kilkanaście osób grających na takim autorskim trybie, ale czy to się opłaci skoro można zrobić np. survival (mniejszym nakładem pracy i budżetem) na którym będzie grało kilkaset osób?

Tak jak wspomnieli inni, nasze community jest już przyzwyczajone do prostych trybów: survival, skyblock, boxpvp itp.

Jednak według mnie jednym z powodów braku autorskich/innych trybów jest też zamknięta głowa właścicieli na pomysły.

Oczywiście nie generalizuje nikogo, nie oceniam, ale łatwo zauważyć, że co nowy serwer to marna kopia większości serwerów z różnicą ip oraz kolorystyki.

Prostym przykładem są bedwarsy: marna kopia HyPixela, nawet właścicielom się kolorystyki nie chciało zmienić, a niektórym nawet map xD

Panowie wyżej wspomnieli już, że dodatkowo nie pomaga nakład czasu, pieniędzy, ale mimo wszystko ja uważam, że problemem jest też chciwość.

Każdy chciałby na 1 edycji serwera mieć multum graczy, ogromne zarobki, ale wszystko jak najmniejszym kosztem i jak najmniejszym wkładem we wszystko.

Niektóre rzeczy przychodzą niestety z czasem.

Szkoda... Mimo że, gdzieś głęboko w sobie wiedziałem że, serwery autorskie nie zdobędą takiej popularności to jestem nieszczęśliwym romantykiem i nadal piszę takie serwery. Nawet nie dla samych graczy a dla pasji programowania, tworzenia czegoś unikalnego. Szkoda że, nigdy nie zdobędzie to większego rozgłosu niż skyblocki/survivale ect.

18 godzin temu, RodgerDodg3r napisał:

Szkoda... Mimo że, gdzieś głęboko w sobie wiedziałem że, serwery autorskie nie zdobędą takiej popularności to jestem nieszczęśliwym romantykiem i nadal piszę takie serwery. Nawet nie dla samych graczy a dla pasji programowania, tworzenia czegoś unikalnego. Szkoda że, nigdy nie zdobędzie to większego rozgłosu niż skyblocki/survivale ect.

Wychodzę z takiego samego założenia jak ty, mimo sytuacji koduję sobie nowe/ulepszone tryby już bardziej dla samej pasji.