Skocz do zawartości
  • 0

Skript jak to wygląda

sizeof

Pytanie

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie porównania języka skript a pluginów. Nie chodzi mi tutaj o perspektywę dewelopera i odpowiedzi typu "Skript jest łatwiejszy do pisania", "Dokumentacja jest łatwiejsza do zrozumienia" itp. tylko o perspektywę klienta, serwera.

1) Jak ma się czas kompilacji programu skript'a a pluginu. Co szybciej wykona daną operację, wyszuka odpowiednią pozycję pętlą z 100 000 rekordów? 
2) Czy wszystko co napiszemy w pluginie możemy przerobić na skrypt czy jednak ma on ograniczenia pluginu?
3) Mamy 20 identycznych programów napisanych w skripcie oraz pluginie. Co jest lepsze dla serwera? Masa drobnych pluginów czy skryptów? 
4) Czy czas uruchomienia serwera przy dużej ilości skryptów jest podobny / szybszy do uruchomienia podczas tej samej ilości pluginów o tym samym rozmiarze? (Tak jak wyżej skrypty i pluginy robią dokładnie to samo)
5) Jest coś co zrobimy jedynie w skrypcie a w pluginie nie możemy tego otrzymać?
Oczywiście pomińmy też dywagacje odnośnie "zależy kto napisze plugin / skrypt". Uznajmy, że to i to jest jak najlepiej zoptymalizowane. 

https://skript.pl/temat/53613-skript-jak-to-wygl%C4%85da/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
10 godzin temu, sizeof napisał:

1) Jak ma się czas kompilacji programu skript'a a pluginu.

Skryptów nie musisz kompilować, jest to (jak nazwa mówi) język skryptowy. Szybszy i tak będzie plugin.

Co szybciej wykona daną operację, wyszuka odpowiednią pozycję pętlą z 100 000 rekordów? 

Dobrze napisany plugin. Foreach po 100 tysiącach rekordów nie będzie najlepszym wyjściem.

Czy wszystko co napiszemy w pluginie możemy przerobić na skrypt czy jednak ma on ograniczenia pluginu?

Czysty Skript ma wiele ograniczeń, natomiast istnieją dodatki dodające składnię do niego. Skript natomiast jest o wiele prostszym i przystępniejszym językiem. Dodatek Skript-reflect pozwala na dodawanie kodu Javy do Skript, zatem w teorii Skript zyskuje wiele na funkcjonalności.

Mamy 20 identycznych programów napisanych w skripcie oraz pluginie. Co jest lepsze dla serwera? Masa drobnych pluginów czy skryptów? 

Jeszcze raz - dobrze napisane pluginy.

Czy czas uruchomienia serwera przy dużej ilości skryptów jest podobny / szybszy do uruchomienia podczas tej samej ilości pluginów o tym samym rozmiarze?

Skrypty są i zawsze będą wolniejsze. 

Jest coś co zrobimy jedynie w skrypcie a w pluginie nie możemy tego otrzymać?

Nie, w Skript może są rzeczy, które łatwiej uzyskać ale i tak w pluginie w javie można uzyskać więcej.

Zatem jeśli chcesz się uczyć pisać coś to lepiej zacząć od Javy i ominąć Skript

Edytowane przez CoFFeIN04
https://skript.pl/temat/53613-skript-jak-to-wygl%C4%85da/#findComment-326238

• 0
6 godzin temu, CoFFeIN04 napisał:

Skryptów nie musisz kompilować, jest to (jak nazwa mówi) język skryptowy. Szybszy i tak będzie plugin.

Dobrze napisany plugin. Foreach po 100 tysiącach rekordów nie będzie najlepszym wyjściem.

Czysty Skript ma wiele ograniczeń, natomiast istnieją dodatki dodające składnię do niego. Skript natomiast jest o wiele prostszym i przystępniejszym językiem. Dodatek Skript-reflect pozwala na dodawanie kodu Javy do Skript, zatem w teorii Skript zyskuje wiele na funkcjonalności.

Jeszcze raz - dobrze napisane pluginy.

Skrypty są i zawsze będą wolniejsze. 

Nie, w Skript może są rzeczy, które łatwiej uzyskać ale i tak w pluginie w javie można uzyskać więcej.

Zatem jeśli chcesz się uczyć pisać coś to lepiej zacząć od Javy i ominąć Skript

Dzięki wielkie za odpowiedzi bo ten temat zastanawiał mnie od dłuższego czasu. W Javie siedzę już dobry czas od technikum i zastanawiałem się tylko czy warto sobie dorzucać kolejny język do kolekcji. Wiem teraz, żeby trzymać się pluginów :). 

https://skript.pl/temat/53613-skript-jak-to-wygl%C4%85da/#findComment-326251

• 0
1 godzinę temu, sizeof napisał:

Dzięki wielkie za odpowiedzi bo ten temat zastanawiał mnie od dłuższego czasu. W Javie siedzę już dobry czas od technikum i zastanawiałem się tylko czy warto sobie dorzucać kolejny język do kolekcji. Wiem teraz, żeby trzymać się pluginów :). 

nieee, Skripta nawet nie bierz pod uwagę jako język programowania jeśli umiesz jave, oprócz uproszczonej składni nie ma zbyt wielu plusów 

https://skript.pl/temat/53613-skript-jak-to-wygl%C4%85da/#findComment-326256