Skocz do zawartości

Dział "proste skrypty"

skript.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik @Notro dodał nowy wniosek:
Dział "proste skrypty"

Witam.
Właśnie się dowiedziałem, że dział nauka (https://skript.pl/forum/407-nauka/) stracił kompletnie sens i tematy do niego lądują tylko wtedy, gdy autor zaznaczy, że się dopiero uczy. W mojej opinii to tak, jakby złączyć prezentacje nieestetyczne i estetyczne w jedną kategorię.
Według mnie tak jak wcześniej było dobrze, teraz w głównym temacie będzie mieszanka skryptów dobrze i gorzej napisanych.
Dlatego, proponuję albo przywrócić stare zasady dotyczące tego działu, albo stworzyć nowy, np. "Proste skrypty".

Plusy:
- W głównym dziale Skrypty będą jedynie skrypty dobrze napisane
- Będzie można wchodzić w nowy dział skryptów prostych, by dawać rady autorom
Minusy:
- według mnie brak

OTWÓRZ WNIOSEK, ABY ZAGŁOSOWAĆ
Poniżej znajduje się dyskusja wniosku.

Publikując w dziale Nauka autor podkreśla, że się dopiero uczy i że skrypt może zawierać podstawowe błędy. Publikując natomiast taki skrypt w dziale głównym, z którego w domyśle ktoś pobiera skrypty na swój serwer, autor musi liczyć się z krytyką.

Ja osobiście bardziej skupiłbym się na promowaniu tych lepszych skryptów, jest co prawda dział Promowane Skrypty, ale aktualnie jest chyba trochę zaniedbany.

Teraz, Ixidi napisał:

Publikując w dziale Nauka autor podkreśla, że się dopiero uczy i że skrypt może zawierać podstawowe błędy. Publikując natomiast taki skrypt w dziale głównym, z którego w domyśle ktoś pobiera skrypty na swój serwer, autor musi liczyć się z krytyką.

Ja osobiście bardziej skupiłbym się na promowaniu tych lepszych skryptów, jest co prawda dział Promowane Skrypty, ale aktualnie jest chyba trochę zaniedbany.

Tyle że Promowane to są albo naprawdę jakieś AAA lub wygrane w konkursie...

Całej kategorii chyba przydałby się remake.

2 minuty temu, Notro napisał:

Całej kategorii chyba przydałby się remake

Tu akurat masz rację, bo dział ze skryptami faktycznie zaniedbany.

3 minuty temu, Notro napisał:

Tyle że Promowane to są albo naprawdę jakieś AAA lub wygrane w konkursie...

Tu też można się zgodzić, większość skryptów jakie tam widzę to albo z wygranych konkursów albo spore rzeczy.

Administrator dodał odpowiedź do wniosku:

Dział Nauka nie zmienił swoich zasad, od zawsze panują takie same. Dział powstał w momencie, gdy wiele nieskomplikowanych i powtarzających się skryptów pojawiało się w głównym dziale, przez co otrzymywało słuszną krytykę o powtarzalności i nie wprowadzeniu niczego nowego. Autorzy bronili się chęcią nauki i wstawianiu swoich skryptów w celu dostania podpowiedzi co można zrobić lepiej/więcej. W odpowiedzi na tą potrzebę powstał dział Nauka aby autorzy skryptów mogli taką pomoc otrzymać bez zbędnej krytyki. Dodatkowo skrypty nie muszą być skomplikowane aby były pożyteczne lub innowacyjne, w takim momencie taki skrypt powinien mieć prawo przebywać w głównym dziale. Aby uniknąć niesłusznego przenoszenia takich skryptów oraz problemu oceniania "złożoności" skryptu, to autor samemu wybiera odpowiedni dział lub moderacja przenosi taki skrypt samodzielnie jeżeli stwierdzi, że autor wstawia skrypt w celu nauki. Wniosku jeszcze nie zamykam aby zobaczyć zdanie społeczności.

Wyżej kontekst do działu który widocznie gdzieś w biegu czasu zaginął. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, jednak chcę tutaj zaznaczyć jeden ważny problem który widziałem się pojawiał również w dyskusji na Discordzie. W jaki sposób oddzielić skrypty słabe od dobrych? Kto ma to oceniać? Osobiście uważam, że oceniać powinna społeczność, ale w takim momencie skrypty powinny lądować raczej w jednym miejscu aby mogły zostać ocenione. Być może jakieś upvote dla skryptów widoczne z poziomu widoku listy tematów by się przydał, jednak nie uważam, że tworzenie dodatkowego działu to dobry pomysł.

• 2 tygodnie później...
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...