Ktoś zna formułkę, która pozwoli mi na wyciągnięcie 1 daty zx tablicy danych?
Przykład:
Mam zmienną {lista.kolorow::*} która zawiera 16 danych pod postacią alfabetu (czyli a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p to wszystko w zmiennej {lista.kolorow::*})
Teraz chcę aby {_wylosowany} brał literkę z {lista.kolorow::*} coś w styl:
set {_wylosowany} to one random text from {lista.kolorow::*}
Czyli {_wylosowany} ma zawierać 1 (słownie jedną) zmienną z całej tablicy danych po czym ten jeden element danych ma zniknąć z bazy.
Problem jest taki, że skrypt twierdzi, że {_wylosowany} pomieści jedną komórkę danych / 1 element i daje błąd bo druga zmienna zawiera ich 16.
Przykład działania:
Skrypt zaczyna działać
zmienna {_wylosowany} pobiera 1 literkę z zmienej {lista.kolorow::*} (czyli zabiera jedną literkę z 16 dostępnych)
skrypt usuwa daną literkę z listy kolorow (czyli jak na początku mamy a,b,c,d i skrypt wylosuje b, to przy następnym losowaniu lista będzie taka: a c d [bez b] i losowanie znów zabierze potem kolejną)
skrypt wykonuje resztę kodu i wraca na początek
options:
lista.kolorow = a, b, c, d
command /test:
trigger:
set {_wylosowany} to one text from {lista.kolorow::*}
if {_wylosowany} is "a":
remove "a" from {lista.kolorow::*}
dalsza część z losowaniem
else:
if {_wylosowany} is "b":
remove "b" from {lista.kolorow::*}
dalsza część kodu
Pytanie
LordYu 296
Ktoś zna formułkę, która pozwoli mi na wyciągnięcie 1 daty zx tablicy danych?
Przykład:
Mam zmienną {lista.kolorow::*} która zawiera 16 danych pod postacią alfabetu (czyli a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p to wszystko w zmiennej {lista.kolorow::*})
Teraz chcę aby {_wylosowany} brał literkę z {lista.kolorow::*} coś w styl:
set {_wylosowany} to one random text from {lista.kolorow::*}
Czyli {_wylosowany} ma zawierać 1 (słownie jedną) zmienną z całej tablicy danych po czym ten jeden element danych ma zniknąć z bazy.
Problem jest taki, że skrypt twierdzi, że {_wylosowany} pomieści jedną komórkę danych / 1 element i daje błąd bo druga zmienna zawiera ich 16.
Przykład działania:
options: lista.kolorow = a, b, c, d command /test: trigger: set {_wylosowany} to one text from {lista.kolorow::*} if {_wylosowany} is "a": remove "a" from {lista.kolorow::*} dalsza część z losowaniem else: if {_wylosowany} is "b": remove "b" from {lista.kolorow::*} dalsza część koduOdnośnik do komentarza
https://skript.pl/temat/51232-wyci%C4%85ganie-jednej-zmiennej-z-tablicy/Udostępnij na innych stronach
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi