Skocz do zawartości

Regiony

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie postanowiłem stworzyć poradnik o regionach w Skript 2.1 . Jak wiadomo działają one na regionach z WG , Factions. Na początek powiem coś o eventach które dotyczą regionów:

Wyróżniamy 2 eventy:

on region enter: on region leave:

Możemy je zastosować troszke inaczej przykłady:

on entering of region "region":
Tłumaczenie:

Wyżej mamy kod który sprawdza na jaki region wkraczamy . W "" wprowadzamy dany region na który ma się odwołać event . Tak samo wygląda to w przypadku opuszczania regionu:

on exiting of region "region":

Uwaga:

Stosując pierwsza odmiane eventu możemy zrobić wiadomośc po której będzie wiadomo na jaki region wkraczamy/opuszczamy :

on region enter:    send "Entering %region%" on region exit:    send "Leaving %region%"

W kodzie wyżej pojawia się nam %region% przechowuje to region z eventu tzn . jeżeli wejdziemy na region spawn to w wiadomości pokaże nam się Entering spawn!

Do eventu można zastosować sprawdzanie czy gracz jest właścicielem / członkiem regionu sprawdzamy to w taki sposób:

if player is the owner of the region: if layer is the member of the region:

Pierwszy przykład sprawdza czy dany gracz jest właścicielem terenu a drugi czy jest członkiem . Z tym wiąże się jeszcze jedna rzecz mianowicie wysyłanie wiadomosći do wszystkich członków terenu :

send "%player% wszedł na region %region% " to all members of the region send "%player% wszedł na %region%" to all owners of the region
Pierwszy przykład wysyła do wszystkich członków regionu a drugi do włascicieli Dołączona grafika

Kolejną rzeczą jest zakazanie wejścia na dany region . Jest to bardzo prosta rzecz. Możemy dodać region do listy is sprawdzać przy wejściu czy jest na liście lub zakazać bezpośrednio przy wejściu na dany region:

on entering of region "spawn":    cancel the event

Wyżej omówiłem też że możemy yżyć %region% w wiadomościch także można wypisyać użytkowników i właścicieli :

%owners of region%%members of region%

Na koniec zostawiłem sprawdzanie regionu na którym leży dany blok:

on rightclick on sponge:    set {_regions::*} to the regions at the clicked block    send "%{_regions::*}%"

Tłumaczenie:

Kod wyżej daje nam zmienna {_regions::*} na wszystkie regiony on klikanego blocku i potem wysyła wiadomośc jakie regiony tam istnieją Dołączona grafika

To już koniec poradnika mam nadzieje że się spodobało i chodz trochę pomogłemDołączona grafika

Jeżeli spodobał ci się mój poradnik i doceniasz moją prace zostaw like!

https://skript.pl/temat/46-regiony/

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

mam Skript 2.2 i niestety te opcje mi nie działają nie wiem czemu :(

[00:22:44 ERROR]: can't understand this event: 'on entering of region "spawn"' (test2.sk, line 1: 'on entering of region "spawn":')

A spróbuj wpisać

/sk update check 

i wklej to co ci się pojawiło.

https://skript.pl/temat/46-regiony/#findComment-2027

mam Skript 2.2 i niestety te opcje mi nie działają nie wiem czemu :(

[00:22:44 ERROR]: can't understand this event: 'on entering of region "spawn"' (test2.sk, line 1: 'on entering of region "spawn":')
Ale powiedz mi skąd masz skripta 2.2? Spróbuj pobrać najnowszą wersję z njol.ch

[×] Wysłane z Tapatalk [×]

https://skript.pl/temat/46-regiony/#findComment-2038

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...