DirtyHeroine 0 Opublikowano 11 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 Witam, rozumiem, że to mi sprawdza INDEXY i czy istnieje któryś z podanym VALUE. BO POTRZEBUJE ODNIEŚĆ SIĘ DO WARTOŚCI if {lista::*} contains {_zmienna}: #usuwanie Jeśli tak jest, to jak usunąć całą zmienną w sensie index ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1 824 Opublikowano 11 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 Teraz, DirtyHeroine napisał: Witam, rozumiem, że to mi sprawdza INDEXY i czy istnieje któryś z podanym VALUE. BO POTRZEBUJE ODNIEŚĆ SIĘ DO WARTOŚCI if {lista::*} contains {_zmienna}: #usuwanie Jeśli tak jest, to jak usunąć całą zmienną w sensie index ? 1. To nie sprawdza w żaden sposób indeksów, a jedynie wartości listy. 2. Masz na myśli 'clear {lista::%loop-index%}'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DirtyHeroine 0 Opublikowano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 2 minuty temu, Kormic napisał: 1. To nie sprawdza w żaden sposób indeksów, a jedynie wartości listy. 2. Masz na myśli 'clear {lista::%loop-index%}'? 1. No tak napisałem. Tylko odwrotnie. W skrócie sprawdzam "value" zmiennych, gdy znajdzie.. jak odnieść się / wyciągnąć nazwę zmiennej "index" 2. używam delete, ale chodzi o to że nie mogę użyć loop-index ponieważ nie używam pętli do tego. Stąd moje pytanie czy da się to na pisać bez opinania tego w pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1 824 Opublikowano 11 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 1 minutę temu, DirtyHeroine napisał: 1. No tak napisałem. Tylko odwrotnie. W skrócie sprawdzam "value" zmiennych, gdy znajdzie.. jak odnieść się / wyciągnąć nazwę zmiennej "index" 2. używam delete, ale chodzi o to że nie mogę użyć loop-index ponieważ nie używam pętli do tego. Stąd moje pytanie czy da się to na pisać bez opinania tego w pętlę. Czyli chcesz przechwytywać wszystkie zmienne z tej listy, które posiadają daną wartość, tak? To nie da się bez zapętlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DirtyHeroine 0 Opublikowano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 4 godziny temu, Kormic napisał: Czyli chcesz przechwytywać wszystkie zmienne z tej listy, które posiadają daną wartość, tak? zmienne są tak stworzone, aby się nie powtarzały, dlatego chcę obejść przelatywanie przez całą pętlę w celach optymalizacyjnych. Dobra pętlę jakoś ogarnąłem, ale dlaczego mi skrypt nie rozumie jak porównuję zmienne if {_zmienna1} == {_zmienna2} // albo // if {_zmienna1} equals to {_zmienna2} obie to gracz z loop-value-1 i loop-index-2... Łączę posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kormic 1 824 Opublikowano 11 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 12 minut temu, DirtyHeroine napisał: Dobra pętlę jakoś ogarnąłem, ale dlaczego mi skrypt nie rozumie jak porównuję zmienne if {_zmienna1} == {_zmienna2} // albo // if {_zmienna1} equals to {_zmienna2} obie to gracz z loop-value-1 i loop-index-2... Powiem ci, że w Skript dziwnie to działa. Otóż porównujemy poprzez znak =, nie ==. Najlepiej po prostu użyć 'is'. Upewnij się również, że posiadają taki sam typ (przykładowo nie porównuj liczby do stringa, bo to nie zadziała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
DirtyHeroine 0
Witam, rozumiem, że to mi sprawdza INDEXY i czy istnieje któryś z podanym VALUE. BO POTRZEBUJE ODNIEŚĆ SIĘ DO WARTOŚCI
if {lista::*} contains {_zmienna}: #usuwanie
Jeśli tak jest, to jak usunąć całą zmienną w sensie index ?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi