Skocz do zawartości
  • 0

Zaokraglanie zmiennych

agrex1337

Pytanie

Witam, mam problem z zaokraglaniem pewnej zmiennej. Jest dana zmienna {wegieli.%player%}, ktora pokazuje ile blokow wegla jest potrzebnych by ulepszyc drop wegla z kamienia co poziom (poziomow jest 30 i chce zeby co poziom zmienna {wegieli.%player%} zwiekszala sie o 20%). No i caly kod, ktory stworzylem dziala, tylko ze absolutnie nie mam pojecia co zrobic zeby zmienna {wegieli.%player%} zaokraglala sie do liczby calkowitej bez liczb po przecinku. Kiedy probowalem zaokraglac ta liczbe wyrazeniem "set {wegieli.%player%} to round down {x}", to nie wiem co dac w miejsce {x}, by skrypt zaokraglal liczbe. Dodam, ze {wegieli.%player%} = 2 na poczatku.

Kod:

else:
                if player have {wegieli.%player%} of block of coal:
                    remove {wegieli.%player%} of block of coal from player
                    play sound "minecraft:item.armor.equip_chain" with volume 3 and pitch 1 at player for player
                    make player execute "drzewo gornik"
                    add 0.05 to {wegielsz.%player%}
                    add 1 to {wegiell.%player%}
                    set {wegieli.%player%} to {wegieli.%player%}*1.2

Edytowane przez xNightPower_
Nieaktywny

Umieszczam kod w code.

https://skript.pl/temat/45147-zaokraglanie-zmiennych/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Teraz, agrex1337 napisał:

Witam, mam problem z zaokraglaniem pewnej zmiennej. Jest dana zmienna {wegieli.%player%}, ktora pokazuje ile blokow wegla jest potrzebnych by ulepszyc drop wegla z kamienia co poziom (poziomow jest 30 i chce zeby co poziom zmienna {wegieli.%player%} zwiekszala sie o 20%). No i caly kod, ktory stworzylem dziala, tylko ze absolutnie nie mam pojecia co zrobic zeby zmienna {wegieli.%player%} zaokraglala sie do liczby calkowitej bez liczb po przecinku. Kiedy probowalem zaokraglac ta liczbe wyrazeniem "set {wegieli.%player%} to round down {x}", to nie wiem co dac w miejsce {x}, by skrypt zaokraglal liczbe. Dodam, ze {wegieli.%player%} = 2 na poczatku.

Użyj funkcji round() (lub floor() lub ceil()).

round(3.6) = 4
ceil(3.6) = 4
floor(3.6) = 3
# round zaokrągla do najbliższej, ceil do najbliższej najwyższej, floor do najbliższej najniższej

https://skript.pl/temat/45147-zaokraglanie-zmiennych/#findComment-284184

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...