Skocz do zawartości
  • 0

[Vixio] Problem z nadawaniem rangi/ustawieniem nowej nazwy

Pytanie

Cześć :D

Otóż, mam mały problem... Chcę, aby w tej części skryptu, znalazło się zmiana nazwy i dodanie rangi na serwerze dc...

discord command kod [<text>]:
	prefixes: {@prefix}
	trigger:
		if arg 1 is not set:
			reply with "Prosze podaj mi swoj kod weryfikacji! Jeżeli go nie masz użyj komendy `/dc` w grze!"
		else if {code::%arg 1%} is not set:
			reply with "Wygląda na to że nie masz kodu weryfikacji! Użyj komendy `/dc w grze!"
		else if {code::%arg 1%} is set:
			set {discord::%discord id of event-member%::player} to {code::%arg-1%}
			set {discord::%discord id of event-member%} to discord id of event-member
			if {linked::%{code::%arg-1%}%} is "true":
				reply with "Twoje konto jest już połączone!"
			else:
				set {linked::%{code::%arg-1%}%} to "true"
				reply with "Twoje konto minecraft: %{code::%arg-1%}% zostało połączone z kontem discord!"
				delete {code::%arg-1%}

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć, jak/gdzie wstawić "set the discord nickname of event-member to "new nickname" with event-bot" "add role with id "{@roleid}" to roles of event-user in event-guild"? Nie chcę, gotowego skryptu, bo tam niczego się nie nauczę, chcę aby mi ktoś to po prostu wytłumaczył :) 

Chodzi mi też o to, jeżeli gracz na serwerze mc ma rangę np. VIP,  to na serwerze dc nadaje rolę VIP i zmienia nick na [VIP] NICK 😛

Pozdrawiam :3

Edytowane przez ItsMeAdam
https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
40 minut temu, ItsMeAdam napisał:

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć, jak/gdzie wstawić "set the discord nickname of event-member to "new nickname" with event-bot" "add role with id "{@roleid}" to roles of event-user in event-guild"? Nie chcę, gotowego skryptu, bo tam niczego się nie nauczę, chcę aby mi ktoś to po prostu wytłumaczył :) 

Najprościej byłoby je wstawić w bloku 'else', w którym jest wiadomość informująca użytkownika o pomyślnym połączeniu kont. Na twoim miejscu tam właśnie bym to tam wstawił, raczej nie muszę tłumaczyć dlaczego.

https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280912

• 0
Godzinę temu, Kormic napisał:

Najprościej byłoby je wstawić w bloku 'else', w którym jest wiadomość informująca użytkownika o pomyślnym połączeniu kont. Na twoim miejscu tam właśnie bym to tam wstawił, raczej nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Ale czekaj, chyba tak też robiłem, i nie zmienia i nazwy i rangi...

Zobaczę, i zrobię edita jak coś się stanie ;)

Edit:

Daje tylko rangę, nic więcej nie robi - nie daje nicku jaki chciałbym ustawić :/

else:
				set {linked::%{code::%arg-1%}%} to "true"
				reply with "Twoje konto minecraft: %{code::%arg-1%}% zostało połączone z kontem discord!"
				set the discord nickname of event-member to "Gracz Minecraft" with event-bot
				add role with id "{@idsvip}" to roles of event-user in event-guild
				delete {code::%arg-1%}

Nie wiem czy źle coś robię, albo coś...?

AHA - @Kormic Źle jakby tak to też napisałem w wątku, chcę, aby też "wykrywało"? Rangę gracza na serwerze, i dzięki temu, zmienia na nick "[VIP] ItsMeAdam_" i dało mi rangę VIP na dc...

Edytowane przez ItsMeAdam
Status kodu
https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280920

• 0
58 minut temu, ItsMeAdam napisał:

Daje tylko rangę, nic więcej nie robi - nie daje nicku jaki chciałbym ustawić :/

Zakładam, że w definicji komendy nie ma 'event-bot'. Musisz go przechwycić po nazwie, czyli zamiast 'with event-bot', wstaw 'with "nazwa_bota"'.

58 minut temu, ItsMeAdam napisał:

Źle jakby tak to też napisałem w wątku, chcę, aby też "wykrywało"? Rangę gracza na serwerze, i dzięki temu, zmienia na nick "[VIP] ItsMeAdam_" i dało mi rangę VIP na dc...

Rozumiem, że zmienna {code::%arg-1%} przechowuje gracza, tak?

Jeżeli tak, wystarczy użyć wyrażenia 'group of {code::%arg-1%}', które zawiera podstawową grupę gracza.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280937

• 0
2 minuty temu, Kormic napisał:

Rozumiem, że zmienna {code::%arg-1%} przechowuje gracza, tak?

Tak

2 minuty temu, Kormic napisał:

Jeżeli tak, wystarczy użyć wyrażenia 'group of {code::%arg-1%}', które zawiera podstawową grupę gracza.

Ale w jaki sposób event da graczu rolę? Bo nie rozumiem za bardzo... 'group of {code::%arg-1%}' <- Bo nie wiem gdzie to dać...?

5 minut temu, Kormic napisał:

Zakładam, że w definicji komendy nie ma 'event-bot'. Musisz go przechwycić po nazwie, czyli zamiast 'with event-bot', wstaw 'with "nazwa_bota"'.

Okej, spróbuję tak zrobić :)

https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280938

• 0
1 minutę temu, ItsMeAdam napisał:

Ale w jaki sposób event da graczu rolę? Bo nie rozumiem za bardzo... 'group of {code::%arg-1%}' <- Bo nie wiem gdzie to dać...?

Zapomniałem uprzednio zapytać. Czy posiadasz jakiś plugin zarządzający permisjami (PermissionsEx, LuckPerms, itp.)?

Jeżeli tak, posiadając dodatkowo Vaulta możesz sprawdzić podstawową grupę gracza w tym pluginie.

Jeżeli natomiast chciałbyś sprawdzić wszystkie jego grupy, możesz w tym celu użyć pętli 'loop groups of {code::%arg-1%}:'. W tej pętli 'loop-value' to będzie obecnie zapętlana grupa.

Możesz następnie porównywać 'loop-value' do nazw każdej z grup i następnie możesz ustawiać według nich discordowy prefix gracza.

if loop-value is "Admin":
	set {_prefix} to "[ADMIN]"
else if loop-value is "Moderator":
	set {_prefix} to "[MOD]"
else if loop-value is "Pomocnik":
	set {_prefix} to "[POM]"

# (...) Tutaj więcej else if'ów	dotyczących kolejnych, niższych rang (chociażby rang premium)

else:
	set {_prefix} to ""
set discord nickname of event-user to "%{_prefix}%[nazwa gracza]" with "twój_bot"	

Jak możesz zauważyć, rangi sprawdzamy od najwyższej do najniższej, gdyż rzeczywisty admin z grupą Admin może posiadać również grupę Gracz, natomiast zwykły gracz z grupą Gracz ciężko, aby miał grupę Admin.

https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280945

• 0
3 minuty temu, Kormic napisał:

Zapomniałem uprzednio zapytać. Czy posiadasz jakiś plugin zarządzający permisjami (PermissionsEx, LuckPerms, itp.)?

Jeżeli tak, posiadając dodatkowo Vaulta możesz sprawdzić podstawową grupę gracza w tym pluginie.

Jeżeli natomiast chciałbyś sprawdzić wszystkie jego grupy, możesz w tym celu użyć pętli 'loop groups of {code::%arg-1%}:'. W tej pętli 'loop-value' to będzie obecnie zapętlana grupa.

Możesz następnie porównywać 'loop-value' do nazw każdej z grup i następnie możesz ustawiać według nich discordowy prefix gracza.

if loop-value is "Admin":
	set {_prefix} to "[ADMIN]"
else if loop-value is "Moderator":
	set {_prefix} to "[MOD]"
else if loop-value is "Pomocnik":
	set {_prefix} to "[POM]"

# (...) Tutaj więcej else if'ów	dotyczących kolejnych, niższych rang (chociażby rang premium)

else:
	set {_prefix} to ""
set discord nickname of event-user to "%{_prefix}%[nazwa gracza]" with "twój_bot"	

Jak możesz zauważyć, rangi sprawdzamy od najwyższej do najniższej, gdyż rzeczywisty admin z grupą Admin może posiadać również grupę Gracz, natomiast zwykły gracz z grupą Gracz ciężko, aby miał grupę Admin.

Jezuuu, dzięki :DDD Dam zaraz NAJ ale jeszcze sprawdzę czy działa ;) 

Jeszcze raz dzięki (chodzi o wytłumaczenie :P)

https://skript.pl/temat/44749-vixio-problem-z-nadawaniem-rangiustawieniem-nowej-nazwy/#findComment-280946

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...