Skocz do zawartości
  • 0

Świecąca pochodnia w ręku gracza

Pytanie

Witajcie. Czy jest możliwość wykonania skryptu, dzięki któremu pochodnia pochodnia będzie świeciła gdy gracz trzyma ją w ręku?

Może być to oczywiście w innej formie, np gdy gracz trzyma/ma w ekwipunku pochodnie/glowstone to blok nad nim/pod nim/jego głowa świeci? Znalazłem na forum dwa takie skrypty lecz jeden nie działa a drugi stawia pochodnie wszędzie gdzie się chodzi. Próbowałem też zrobić samemu jednak z takim samym efektem- pochodnie są stawianie wszędzie gdzie gracz się przemieszcza.

oto fragment mojego skryptu

if player is holding a torch:
    set the block at the player to torch 

Nie wiem jednak co dalej zrobić. Choćby aby po postawieniu kolejnej pochodni ta poprzednia zniknęła.

Edytowane przez Iks
https://skript.pl/temat/44443-%C5%9Bwiec%C4%85ca-pochodnia-w-r%C4%99ku-gracza/

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
4 minuty temu, Iks napisał:

Witajcie. Czy jest możliwość wykonania skryptu, dzięki któremu pochodnia pochodnia będzie świeciła gdy gracz trzyma ją w ręku?

Ale to jest w wersji Optifine Minecraft'a

https://skript.pl/temat/44443-%C5%9Bwiec%C4%85ca-pochodnia-w-r%C4%99ku-gracza/#findComment-278784

• 0
9 minut temu, Iks napisał:

Może być to oczywiście w innej formie, np gdy gracz trzyma/ma w ekwipunku pochodnie/glowstone to blok nad nim/pod nim/jego głowa świeci? Znalazłem na forum dwa takie skrypty lecz jeden nie działa a drugi stawia pochodnie wszędzie gdzie się chodzi.

W czystym Skript'cie na bank tego nie zrobisz (chyba, że jakimiś metodami bugującymi świecące bloki).

Aby stworzyć sztuczne źródło światła, należy wysłać do klienta pakiet z aktualizacją chunku, w którym podmieniliśmy poziom światła (light level), nie obędzie się tutaj bez NMS'ów.

Jeżeli szukasz jakiegoś pluginu, przykładem tutaj jest AddLight, który właśnie robi to w ten sposób.

Problem głównie leży w tym, że poziom światła, jego emitowanie itd. jest głównie załatwiane przez klienta, nie serwer i dlatego nie znajdziesz niczego w API, co mogłoby ci pomóc. Dlatego też głównie tutaj musisz polegać na NMS'ach.

Jedyny dodatek do skripta, który mógłby ci pomóc w tej sytuacji, to skript-reflect.

4 minuty temu, dex00x0x0 napisał:

Ale to jest w wersji Optifine Minecraft'a

Człowiek pyta o skrypt, zaproponuj mu OptiFine'a. Tak.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/44443-%C5%9Bwiec%C4%85ca-pochodnia-w-r%C4%99ku-gracza/#findComment-278786