Skocz do zawartości
  • 0

Przypisywanie liczby do konkretnej nazwy zmiennej

Pytanie

Siemka, potrzebowałbym czyjejś pomocy jak zrobić cos takiego.

Dajmy na to że jest komenda podobna do tej: 

command /lista [<text>] [<text>] [<number>]:

i chodzi w niej oto ze w 1 argumencie wpisujemy "ustaw"  w argumencie 2 ustawimy sobie nazwę jaka chcemy a w 3 argumencie ustawiamy liczbę od 1 do 10. i gdy to już ustawimy i wpiszemy jakaś tam komendę np:

command /pokaz [<text>]:

W której argument 1 to nazwa która ustawiliśmy w poprzedniej komendzie wyświetli graczowi liczbę która została przepisana do danej nazwy?

Domyślam się ze będzie to na zasadzie listy ale pewny nie jestem pyzatym nie wiem dokładnie jak te listy się używa wiec poprosiłbym o napisanie jak dokładnie powinien wyglądać taki kod.

Chodzi mi po prostu o to aby moc przypisać liczbę do zmiennej z konkretna nazwa

Edytowane przez Frebcio
https://skript.pl/temat/44202-przypisywanie-liczby-do-konkretnej-nazwy-zmiennej/

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Teraz, Frebcio napisał:

Dajmy na to że jest komenda podobna do tej: 

command /lista [<text>] [<text>] [<number>]:

i chodzi w niej oto ze w 1 argumencie wpisujemy "ustaw"  w argumencie 2 ustawimy sobie nazwę jaka chcemy a w 3 argumencie ustawiamy liczbę od 1 do 10. i gdy to już ustawimy i wpiszemy jakaś tam komendę np:

command /pokaz [<text>]:

W której argument 1 to nazwa która ustawiliśmy w poprzedniej komendzie wyświetli graczowi liczbę która została przepisana do danej nazwy?

Domyślam się ze będzie to na zasadzie listy ale pewny nie jestem pyzatym nie wiem dokładnie jak te listy się używa wiec poprosiłbym o napisanie jak dokładnie powinien wyglądać taki kod.

Chodzi mi po prostu o to aby moc przypisać liczbę do zmiennej z konkretna nazwa

Nawet nie potrzebujesz do tego listy. Wystarczy samo zagnieżdżenie argumentu nr 2 w nazwie zmiennej, a jako wartość tej zmiennej ustawimy argument nr 3.

set {ustaw::%arg-2%} to arg-3

Znaczy, technicznie jest to lista, ale ustawiamy tutaj już wiadome wartości, nie dodajemy do listy żadnej wartości, tylko je ustawiamy.

Mógłbyś nawet tak zrobić:

set {ustaw.%arg-2%} to arg-3

Ale ze zwykłymi zmiennymi jest taki problem, że ciężko jest nimi zarządzać, dlatego lepiej zawsze jest używać list.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/44202-przypisywanie-liczby-do-konkretnej-nazwy-zmiennej/#findComment-277171

• 0

10 minut temu, Kormic napisał:

Nawet nie potrzebujesz do tego listy. Wystarczy samo zagnieżdżenie argumentu nr 2 w nazwie zmiennej, a jako wartość tej zmiennej ustawimy argument nr 3.

set {ustaw::%arg-2%} to arg-3

Znaczy, technicznie jest to lista, ale ustawiamy tutaj już wiadome wartości, nie dodajemy do listy żadnej wartości, tylko je ustawiamy.

Mógłbyś nawet tak zrobić:

set {ustaw.%arg-2%} to arg-3

Ale ze zwykłymi zmiennymi jest taki problem, że ciężko jest nimi zarządzać, dlatego lepiej zawsze jest używać list.

Okej, tylko jeszcze w takiej formie  można wpisać dowolna liczbę a chciałbym aby można wybrać tylko jakiś przedział liczbowy np od 1 do 10 jak ustawić taki przedział do wyboru?

https://skript.pl/temat/44202-przypisywanie-liczby-do-konkretnej-nazwy-zmiennej/#findComment-277172

• 0
Teraz, Frebcio napisał:

Okej, tylko jeszcze w takiej formie  można wpisać dowolna liczbę a chciałbym aby można wybrać tylko jakiś przedział liczbowy np od 1 do 10 jak ustawić taki przedział do wyboru?

Wystarczy sprawdzić czy argument nr 3 należy do zbioru liczb między 1 a 10.

if arg-3 is between 1 and 10:
	# Dalszy kod

Jeszcze jedna rzecz. W komendzie typ argumentu nr 3 to 'number', czyli pozwala na wprowadzanie ułamków dziesiętnych, a tego raczej nie chcesz. W takim wypadku albo zamień typ argumentu nr 3 na 'integer', albo sprawdzaj przed podanym wyżej warunkiem czy argument nr 3 jest liczbą całkowitą 'integer'.

if arg-3 is integer:

https://skript.pl/temat/44202-przypisywanie-liczby-do-konkretnej-nazwy-zmiennej/#findComment-277173

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...