Skocz do zawartości

[Skrypt CHAT] DaxerCHAT

Rekomendowane odpowiedzi

> Witam Serdecznie! Dzisiaj taki troszkę prostszy skrypt, ale chcę wejść w Waszą społeczność, więc mam nadzieję, że się spodoba. <

Edytowane przez CountingDogs
CountingDogs

Wstawiam w code

Notatka dodana przez CountingDogs

https://skript.pl/temat/42431-skrypt-chat-daxerchat/

Mam parę uwag co do skryptu i ogólnie do twojego postu.

1. Nie podałeś wymagań skryptu. Ludzie przez to nie będą wiedzieli co jest potrzebne do tego skryptu, jakie dodatki są wymagane. Spodziewaj się, że w komentarzach pojawi się banda nie-skrypterów, którzy będą cię błagali o pomoc ze skryptem, bo lakonicznie rzecz biorąc, nie działa.

2. Miałem nadzieję, że tego nie zobaczę, ale jednak...

51 minut temu, jejosek napisał:

set yaml value "spam" from file "zmienne/%uuid of player%.yml" to "%now%"

Wielu nowym skripterom (a nawet tym bardziej zaawansowanym) wydaje się, że tworzenie baz danych w YAML jest oznaką profesjonalizmu . No cóż, to jest bzdura, a nawet użyłbym bardziej dosadnego określenia. Dla każdego gracza tworzysz nowy plik tylko po to, żeby w nim przechować jedną zmienną.

YAML jest językiem będącym możliwie jak najbardziej czytelnym dla człowieka i swoje zastosowanie znajduje głównie w tworzeniu plików konfiguracyjnych. Jeżeli do przechwytywania i zapisywania wartości w plikach .yml nie używasz dodatku skript-yaml, a czegoś innego (chociażby SkUtilities, SkQuery i Skellett), to sprawa wygląda jeszcze gorzej, gdyż te dodatki analizują cały plik, pobierają jedynie potrzebną ci wartość, a resztę natychmiast wywalają. Oczywiście nie muszę chyba mówić o tym, że czytanie pliku z dysku nie jest lekką operacją. skript-yaml jest jedynym dodatkiem, który poprawnie obsługuje przechwytywanie wartości YAML, gdyż analizuje dany plik jeden raz i zapisuje go do pamięci (to samo ma miejsce w pluginach).

Pewnie zadasz sobie teraz pytanie: "No to czego w takim razie mam użyć?"

Już odpowiadam. Najlepiej użyć wbudowanych rozwiązań w Skript'cie, mam tutaj na myśli jedynie zmienne i sekcja 'options'.

EDIT:

Dla niedowiarków i innych skripterów z przerostem ambicji mam małą historyjkę dotycząca mojego skryptu na prace oraz dodatku SkUtilities.

A więc, skrypt posiadał głównie 4 elementy, były to komendy pomocy, GUI z wyborem pracy, eventy naliczające wartości do zmiennych od każdej pracy oraz komenda sprawdzająca postęp i poziom w danej pracy. Do skryptu załączyłem plik konfiguracyjny o długości ok. 150 linijek, w którym użytkownik mógł sobie zmienić wygląd menu wyboru (mógł ustawić gdzie ma się znajdować dany element, jak chociażby który slot ma zajmować item od wyboru pracy łowcy) oraz wyłączyć pewne elementy skryptu.

Jaki był skutek? No cóż, GUI wyboru tworzyło się ponad 4 sekundy, czyli przez 4 sekundy skrzynka była całkowicie pusta. Dodam, że wiadomości, które wykorzystywały ledwie kilka zmiennych, były wysyłane z niewielkim, acz zauważalnym opóźnieniem.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/42431-skrypt-chat-daxerchat/#findComment-266022