Skocz do zawartości
  • 0

Pluginy i Skrypty

def750
 Udostępnij

Pytanie

Witam, mam pytanie. Tworzę serwer RPG bazujący na 2 grach jednej prawdziwej a drugiej wziętej z anime. Dokładniej mówiąc łączę dwie gry Albion Online oraz Yggdrasil z Overlorda

I głównym pytaniem jest czy powinienem bazować serwer na skryptach czy pluginach. Mechaniki na serwerze będą dość ciężkie więc znając skripta może to nie być zbyt wydajne z drugiej strony gdybym miał pisać pluginy które są lżejsze musiał bym się uczyć od 0 pisać pluginy gdyż nie stać mnie ma technika, a nie mam jakiegokolwiek doświadczenia z Javą więc mogło by to zająć z rok. Ewentualnie mogę połączyć oby dwa jednakże nie wydaje mi się by było to wydajne. Lecz odpowiedź zostawiam wam. Był bym bardzo wdzięczny za odpowiedzi ^^ .

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
11 godzin temu, dziwakkolega napisał:

Jeżeli chodzi o skripta to absolutnie nie polecam jedynie do dodatków np blokujące komendy /pl , bukit:? czyszczenie chatu ukrywanie wiadomości o dołączaniu 

ale skript nie może być podstawa serwera 

Owszem, może. Gdybyś odpowiednio umiał manipulować pętlami i innymi  future'ami, to miałbyś inne doświadczenie, ale cóż życie... Przykładowo derpmc składa się w 50% z samych skryptów, i co? Działa? Działa.

W dniu 26.05.2020 o 23:38, def750 napisał:

głównym pytaniem jest czy powinienem bazować serwer na skryptach czy pluginach.

Jeśli kod będzie optymalny, nie będzie miał niewiadomo ile pętli czy tasków, to serwer może dać radę. 

Edytowane przez bludis

• 0
3 godziny temu, bludis napisał:

Owszem, może. Gdybyś odpowiednio umiał manipulować pętlami i innymi  future'ami, to miałbyś inne doświadczenie, ale cóż życie... Przykładowo derpmc składa się w 50% z samych skryptów, i co? Działa? Działa.

ale z pluginami działałby wydajniej

W dniu 26.05.2020 o 23:38, def750 napisał:

bazować serwer na skryptach czy pluginach

generalnie lepiej bazować na pluginach, i to jest oczywiste ale jak będziesz mieć parę skryptów to nic złego się nie stanie. (oczywiście jeżeli te skrypty nie będą odpowiedzialne za główną rozgrywkę)

Zależy jak napisany jest plugin i skrypt, ale tak jak wspomniałem lepsze są pluginy, a najlepiej napisane przez kogoś doświadczonego.

Z resztą poczytaj na internecie o tym, masz przykładową dyskusję, która jasno odpowiada na twoje pytania. Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!