Skocz do zawartości
  • 0

Skrócić lub to co w opisie :>

Pytanie

Siema, da się to jakoś skrócić ? :D w sensie .

{Zmienna} = 40
{Zmienna2} = 80
{Zmienna3} = 160
{Zmienna4} = 320

Ewentualnie to wyżej zostawić tak jak jest, tylko zapomniałem jak się to robiło aby działało...

I wrzucić do tego kodziku

Every 1 second:
    loop all entities:
        if loop-entity is player:
            if {Lv.%loop-entity%} is 0:
                if {Exp.%loop-entity%} is greater or equal to 100:
                    send "&eAwansowales!" to loop-entity
                    add 1 to {Lv.%loop-entity%}
                    set {PExp.%loop-entity%} to 200
                    remove 100 from {Exp.%loop-entity%}

Z góry dziękuję za pomoc :D

Edytowane przez Wojciu
https://skript.pl/temat/39405-skr%C3%B3ci%C4%87-lub-to-co-w-opisie/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Emm pierw to po co łapiesz wszystkie moby, graczy i inne niezdecydowane wynalazki skoro chcesz zwiększać poziom gracza? 
Robisz jedną pętle na wszystkich graczy i tyle. 

Numero dwa. Jeśli robisz system wbijania poziomów to najlepiej będzie go zrobić w osobnych funkcjach. Jedna do dodawania doświadczenia, a druga do podbijania poziomu do czasu, aż ilość doświadczenia < wymagana ilość doświadczenia na wyższy poziom. 

Numero 3. Czytelniejsza nazwa zmiennych to {nazwa::gracz/coś/ktoś::dane}. Co daje taki zapis prócz tego, że jest czytelny? A no możesz cudować na takich zmiennych i np. łatwo wyciągać najwyższy poziom ze wszystkich. 

4444 *Jhin main robi brrrrrrr* Jak robisz system doświadczenia i nie musi być on na gwałt dokładnie taki jak chcesz to możesz zrobić go w prostej postaci. Ilość wymaganego expa na następny poziom 40*poziom. Oczywiście jak startujesz z poziomu 0 to lepiej dać tam 40*(poziom+1). Jednak jest to dla mnie dziwne, że ktoś startuje z poziomu 0. Jak wolisz, bo to tylko zmiana kosmetyczna. Ogólnie osiągasz prawie nieskończone możliwości wbijania poziomów bez wymogu ręcznego pisania lvl 1 = 100, lvl 2 = 200, lvl 3 = 300 itd.

No i ogólnie robienie systemu awansu na "co sekundę" jest głupie w momencie jak gracz otrzyma sporo doświadczenia i nagle mu wysypie się 15 wiadomości "awansowałeś" co sekundę. 

https://skript.pl/temat/39405-skr%C3%B3ci%C4%87-lub-to-co-w-opisie/#findComment-247349

• 0
2 godziny temu, uiuin napisał:

Emm pierw to po co łapiesz wszystkie moby, graczy i inne niezdecydowane wynalazki skoro chcesz zwiększać poziom gracza? 

Numero dwa. Jeśli robisz system wbijania poziomów to najlepiej będzie go zrobić w osobnych funkcjach. Jedna do dodawania doświadczenia, a druga do podbijania poziomu do czasu, aż ilość doświadczenia < wymagana ilość doświadczenia na wyższy poziom. 

Numero 3. Czytelniejsza nazwa zmiennych to {nazwa::gracz/coś/ktoś::dane}. Co daje taki zapis prócz tego, że jest czytelny? A no możesz cudować na takich zmiennych i np. łatwo wyciągać najwyższy poziom ze wszystkich. 

4444 *Jhin main robi brrrrrrr* Jak robisz system doświadczenia i nie musi być on na gwałt dokładnie taki jak chcesz to możesz zrobić go w prostej postaci. Ilość wymaganego expa na następny poziom 40*poziom. Oczywiście jak startujesz z poziomu 0 to lepiej dać tam 40*(poziom+1). Jednak jest to dla mnie dziwne, że ktoś startuje z poziomu 0. Jak wolisz, bo to tylko zmiana kosmetyczna. Ogólnie osiągasz prawie nieskończone możliwości wbijania poziomów bez wymogu ręcznego pisania lvl 1 = 100, lvl 2 = 200, lvl 3 = 300 itd.

No i ogólnie robienie systemu awansu na "co sekundę" jest głupie w momencie jak gracz otrzyma sporo doświadczenia i nagle mu wysypie się 15 wiadomości "awansowałeś" co sekundę. 

wysypuje się 1 wiadomość, zrobiłem tak gdyż na jednej wersji skript nie działa mi kilka skryptów na których mi zależy, na drugiej zaś nie działają inne skrypty, i nie mogę znaleźć wersji pluginu skript na którym działały by obie rzeczy :> tak dałbym loop all players aczkolwiek jak napisałem, nie działa to na wersji skript na której działa więcej rzeczy..... :> z drugiej strony jestem średni w pisaniu takich rzeczy, dlatego też postanowiłem zwrócić się tu.

Edytowane przez MrLucyferek
https://skript.pl/temat/39405-skr%C3%B3ci%C4%87-lub-to-co-w-opisie/#findComment-247356

• 0
W dniu 24.05.2020 o 20:58, uiuin napisał:

dobra panie władzo, rozwiązałem to w ten sposób :

on rightclick on entity:
    if name of clicked entity is "NPC":
        if {NPC1.%player%} is "true":
            set {NPC1.%player%} to "false"
            if {Exp.%player%} is greater or equal to {PExp.%player%}:
                send "&c&l[LuciRPG] &eAwansowales!" to player
                remove {PExp.%player%} from {Exp.%player%}
                wait 0.1 second
                add 1 to {Lv.%player%}
                set {PExp.%player%} to {PExp.%player%}*2
                wait 0.5 second
                set {NPC1.%player%} to "true"
            else:
                send "&c&l[LuciRPG] &eNie masz wystarczająco dużo expa żeby awansować!" to player
                wait 0.5 second
                set {NPC1.%player%} to "true"

Lepiej?? :>

Edytowane przez Wojciu
https://skript.pl/temat/39405-skr%C3%B3ci%C4%87-lub-to-co-w-opisie/#findComment-247396