Skocz do zawartości

Cloudflare a prawo

Gość KuzynProcesor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KuzynProcesor

Witam, (piszę pytanie dla pewności)
czy używając CloudFlare muszę mieć politykę prywatności na swojej stronie? Dodam, że w cloudflare są statystyki (liczba odwiedzin + geolokacja po kraju). Jakby nie patrzeć, nie przetwarzam ja tych danych, tylko firma trzecia, a na dodatek zebrane dane nie są danymi osobowymi. Druga kwestia - w cloudflarze mam włączoną opcję "Always use HTTPS", przez co jest używany jeden plik cookie, stały (1 m-c) - __cfduid. Po zanalizowaniu przez cookieserve (i przetłumaczeniu) mam tak: "plik cookie jest ustawiany przez CloudFare. Plik cookie służy do identyfikacji poszczególnych klientów za wspólnym adresem IP oraz do zastosowania ustawień bezpieczeństwa w odniesieniu do każdego klienta. Nie odpowiada on żadnemu identyfikatorowi użytkownika w aplikacji internetowej i nie przechowuje żadnych danych osobowych".

Reasumując, wychodzi na to, że nie muszę nic pisać, żadnych polityk prywatności itp.

https://skript.pl/temat/37960-cloudflare-a-prawo/

• 4 tygodnie później...

Witaj,

CloudFlare jest jedną z form zabezpieczających i stabilizujących ruch na stronie, dzięki swojej sieci CDN. Jeśli łączymy się z Polski, to najprawdopodobniej zostaniemy podłączeni pod serwer znajdujący się na terenie Unii Europejskiej,  w naszym przypadku teraz to będzie Warszawa. Informacji o zastosowaniu tej technologii nie musisz dodawać do polityki prywatności, ponieważ CloudFlare tylko przechwytuje cały ruch strony, a dane i tak są zapisane fizycznie na serwerze i nie są one zapisywane po stronie CF. W polityce prywatności nie chodzi o to, przez co dane lecą, a gdzie trafiają ostatecznie. 

Edytowane przez Mediwoj
https://skript.pl/temat/37960-cloudflare-a-prawo/#findComment-244122

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...