Skocz do zawartości
  • 0

Problem z zablokowaniem lawy i wody

Pytanie

Witam, generalnie moim zalożeniem jest zrobienie Anty-Griefa w postaci zablokowania wody i lawy.
To jest - Kiedy wylewasz wodę poza swoim Cuboidem (i nie masz permisji essentials.budowniczy) - Możesz wylać ją jedynie na JEDNĄ KRATKĘ
Kiedy wylewasz lawę poza swoim cuboidem - nie możesz WCALE tego zrobić
i viceversa - Kiedy jesteś na swoim cuboidzie możesz swobodnie wylać wodę bądź lawę, i wylewa się ona zgodnie z fizyką minecraftową
Oraz - kiedy Masz permisję essentials.budowniczy - dobrowolnie możesz wylewać wodę i lawę, jakby wcale Skript nie rusza Twojego działania.

Udało mi się napisać to, jednakże problem pojawia się wtedy, że woda mimo spełnienia kryteriów - nie wylewa się, świat jakby zamarzł tak samo, bo zniszczenie bloku pod wodą nie wylewa jej wcale poniżej
Domyślam się, że jest problem z if event-block is lava, jakby całe założenie - on flow - odnosi się do całego działania minecrafta, a w zamiarze ma tylko do określonego EVENTU

Proszę o pomoc, najlepsza odpowiedź zostanie zplusowana

https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po co ci wszędzie te stop? może to one blokują masz tu kod powinien działać, bo jeśli robisz przy evencie stop to z tego co ja rozumiem stopujesz kod i cały event

on flow:
    if player doesn't have permission "essentials.budowniczy":
        if player is not owner of region at player:
            if event-block is water:
                cancel event
            if event-block is lava:
                cancel event
on rightclick with lava bucket:
    if clicked block is not air:
                cancel event
                send "&cNiestety, nie mozesz wylac lawy poza swoim cuboidem &7(anty-grief)" to player

Edytowane przez HeezQ
HeezQ

Wstawiam w code

Notatka dodana przez HeezQ

https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/#findComment-237028

• 0
7 godzin temu, Tymekd napisał:

Po co ci wszędzie te stop? może to one blokują masz tu kod powinien działać, bo jeśli robisz przy evencie stop to z tego co ja rozumiem stopujesz kod i cały event

on flow:
            if event-block is water:
                cancel event
            if event-block is lava:
                cancel event
on rightclick with lava bucket:
    if clicked block is not air:
                cancel event
                send "&cNiestety, nie mozesz wylac lawy poza swoim cuboidem &7(anty-grief)" to player

Okej, może i masz rację - mimo wszystko nie działa kilka kwestii
1) Jezeli klikam lawą w powietrze - Wyskakuje mi komunikat zwrotny send
2) Jeżeli mam permisję - mogę wylać lawę i wodę na jakimkolwiek chcę terenie - jednak NIE wylewa się ona na 8 kratek itd (tylko na 1)
3) To samo jest jak nie mam permisji, ale jestem ownerem regionu - mogę wylać lawę/wodę - jednak nie wylewa się ona na 8 kratek itd (tylko na 1)
Problem tkwi w on flow - tak myślę, jeśli ktoś jest w stanie pomóc, byłbym mega wdzięczny

https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/#findComment-237072

• 0
8 godzin temu, kiroxtv napisał:

Okej, może i masz rację - mimo wszystko nie działa kilka kwestii
1) Jezeli klikam lawą w powietrze - Wyskakuje mi komunikat zwrotny send
2) Jeżeli mam permisję - mogę wylać lawę i wodę na jakimkolwiek chcę terenie - jednak NIE wylewa się ona na 8 kratek itd (tylko na 1)
3) To samo jest jak nie mam permisji, ale jestem ownerem regionu - mogę wylać lawę/wodę - jednak nie wylewa się ona na 8 kratek itd (tylko na 1)
Problem tkwi w on flow - tak myślę, jeśli ktoś jest w stanie pomóc, byłbym mega wdzięczny

Ja przetestowałem ten kod, i mi działa normalnie, tyle że zrobiłem regiony z listy klocków a nie z regionów zwykłych

https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/#findComment-237075

• 0
on flow:
	if guild at event-location is not set:
		cancel event
On Bucket Empty:
	if event-block is lava:
			cancel event

Funnyskaddon
(tego budowniczego nie zrobiłem bo event on flow: nie ma zmiennej player

https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/#findComment-237092

• 0
6 godzin temu, xAxee napisał:

on flow:
		cancel event
On Bucket Empty:
	if event-block is lava:
			cancel event

Funnyskaddon
(tego budowniczego nie zrobiłem bo event on flow: nie ma zmiennej player

Własnie nie używam funnyguildsów CHYBA, żę jest to wymagane, bo to jest bardziej taki zwykły survival z dodatkami, ale zobaczę i dzięki
PS: jak tak czytam wstepnie to chyba nie o to mi chodziło, to bardziej chodzi o to, że na własnym terenie możesz wylewać, a poza terenem tylko na jedną kratkę, nic więcej, chyba że jednak tak ten skript dziala, jak bedzie dzialalo to dam znac

Edytowane przez kiroxtv
https://skript.pl/temat/37237-problem-z-zablokowaniem-lawy-i-wody/#findComment-237141