Skocz do zawartości
  • 0

Jak zapisywać/odczytywać dane przez mysql?

Queito
 Udostępnij

Pytanie

Witam, bez zbędnego gadania, robię serwer RPG czyli baza danych gracza będzie troszkę obszerna.

W jaki sposób to robić?

Przy starcie ładować zmienne - to wiem, podstawa. 

A jak przy zapisywaniu? Przy wyłączeniu serwera, co kilka godzin czy jak? Prosiłbym również o kod :P

@edit

zły dział, jakbyście mogli przenieść :P

Edytowane przez Queito

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Cytat

Przy starcie ładować zmienne - to wiem, podstawa. 

to juz jak wolisz, ale takie cos mozesz ladowac przy wejsciu gracza, a usuwac po jego wyjsciu - zeby tak bardzo nie obciazac serwera jak bedzie stal kilka dni bez restartu - bo wyobraz sobie ze przez kilka godzin wbije ok. tysiąc graczy, a i tak pozniej bedzie gralo tylko 100, wiec niepotrzebnie w pamieci trzymac te 900.

A co do kodu to gotowca raczej nie dostaniesz, a jak tak bardzo chcesz to mozesz sobie zawsze zapozyczyc z innych projektow opensource np: Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

• 0

@yooniks, narazie spróbuję ogarnąć z FLAT, także zrobiłem takie coś

Po wejściu gracza, próbuje odnaleźć plik o jego nicku, jeżeli go znajdzie (oczywiście nie foreachuje listy tylko wiadomo jako pojedynczy plik ale tak lepiej to brzmi :D) i nie istnieje taki obiekt (gracza) to wtedy go tworzy z pliku, a jeżeli nie istnieje pliki ani nie ma obiektu(tego gracza) to tworzy nowy obiekt i podstawowych wartościach. 

Po wyjściu gracza, jeżeli obiekt != null to wtedy: tworzy plik o nicku gracza jeżeli on nie istnieje, zapisuje zmienne i robie obiekt = null (tak się chyba usuwa prawda? :D), i usuwam go z Mapki(uuid)

Po wyłączeniu serwera każdy obiekt który istnieje, zapisuje go po prostu :D

Dzięki bardzo za to, że masz mózg przy tym włączaniu itd:D

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...