Skocz do zawartości
  • 0

Kolory na czacie

Zeref

Pytanie

Witam, z góry piszę o tym że jestem kompletnie zielony w skryptach. Zainstalowałem je tylko pod 2 elementy których normalnie nie da się wykonać na command block's.

Mam wersje 1.12.2 i proszę was o stworzenie skryptu który dodawałby prefixy do wiadomości na czacie. Jednak nie używam żadnego systemy rang. Po prostu dodajcie do tego komendy np.

/czatprefix [NICK GRACZA] [PSEUDO-RANGA]

np.

/czatprefix Zeref0 blue

Z tych pseudo-klas chciałbym 4, blue / red / yellow / green

I by to wyglądało tak:

[NIEBIESCY] Zeref0: Hello world!

W kodzie powinno to jakoś tak wyglądać (przynajmniej w MC, nwm jak w skrypcie)
&l&9[NIEBIESCY]&r &f&lZeref0&r&f:&r &f%msg%

Mam tylko plugin Skript. Nie posiadam żadnych dodatkowych/innych pluginów na serwerze.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zeref, moge zostać technikiem serwera jesli chcesz :)

A co do Skrptu,

Rangi te mozesz zrobic poprzez komendy:

/pex group Blue create

/pex group Green create

/pex group Yellow create

/pex group Red create

Jesli juz to wpiszesz, to nastepnie wpisz:

/pex group Blue prefix &b[Niebiescy]

/pex group Green prefix &a[Zieloni]

/pex group Yellow prefix &e[Zolci]

/pex group Red prefix &c[Czerwoni]

A nastepnie wgraj ten skrypt:

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

Pozdrawiam, 

LjayPL789!

• 0

WIdzę co zrobiłeś w kodzie, jednak wolałbym aby po dodaniu powiedzmy "tagu" do danej osoby skrypt zaczynał podmieniać tekst, widziałem już takie coś. Gracz coś pisze na czacie a skrypt w bardzo szybkim czasie anuluje funkcje wysyłania wiadomości i wkleja ten kolorowy schemat czyli PREFIX-NICK GRACZA-WIADOMOŚĆ.

Co do technika, nie jest nam potrzebny - sam doskonale znam 6 języków programowania i siedzę w serwerach od lat. Po prosty ten cały skript.js nie jest typowym językiem programowania. Na serwerze będzie coś koło 10 osób gdyż jest to serwer prywatny.

Co do skrypt postaram się to rozpisać ale nie wiem czy uda mi się to zrobić tak aby dało się zrozumieć mój tok myślenia.

Skrypt powinien wykrywać gdy ktoś coś napisze na czacie, kiedy wykryje że dany gracz napisał wiadomość i wcisnął enter to ma anulować funkcje pisania na czacie a następnie pobrać treść z tamtej funkcji i nick gracza. Rozpiszę Ci na funkcjach to:

$nick = nick, nazwa gracza;

$prefix = przedrostek do wiadomości, wybrany wcześniej komendą przez właściciela dla gracza;

$msg = wiadomość którą chciał wysłać gracz na czat;

I teraz tak łączymy

$prefix + $nick + $msg = (i powinno coś takiego wyjść, np.) [Niebiescy] Zeref0: Hello world

Czyli tak, zadania skryptu:
1. Wykrycie funkcji odpowiadającej za wysłanie wiadomości na czat w grze

2. Pobranie z danej funkcji wiadomości i nick, nazwę postaci gracza

3. Anulowanie funkcji piszącej na czacie

4. Wysłanie wiadomości przez skrypt do wszystkich graczy na serwerze w której będzie zawarty wcześniej ustawiony prefix, nick gracza oraz jest wiadomość

LjayPL789

W swojej starszej wypowiedzi zaznaczyłem iż nie korzystam z systemu rang i nie mam innych pluginów na serwerze za wyjątkiem skript.js. Chciałem otrzymać tylko efekt wizualny na czacie, a nie ciągnące się za tym w tle problemy z permisjami. Chodziło mi konkretnie o zmodyfikowanie wiadomości na czacie, a nie bawieniu się w rangi i ubarwianiu ich.

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...