Skocz do zawartości

jHalloween - skrypt na halloweenowy event

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym pogratulować @Ewald, bo to on mnie namówił do napisania tego skryptu, a także @Norbi, dzięki któremu ten skrypt to nie /jakidzisdzien? - halloween.

jHalloween

Jest to skrypt wprowadzający na serwer pewnie system, dostosowany pod halloween. Polecam wgrać go na serwerze w dniu halloween i usunąć ~tydzień później, aby gracze mogli pozbierać trochę przedmiotów. ;)

Samą ideą systemu jest to, że gracze zbierają wirtualne dynie, kopiąc kamień i surowce, budując, lub zabijając graczy. Oczywiście mimo zapisu do plików, postarałem się go bardzo dobrze zoptymalizować, TPSy nie schodzą poniżej 19.95. W momencie zdobywania dyń są one zapisywane do zmiennej, a co minutę, lub przy wyjściu gracza, zapisywane do pliku. Skrypt jest dość dobrze zabezpieczony, nie znalazłem żadnych bugów, mimo ostrych testów.

Gdy użytkownik uzbiera już wystarczającą ilość dyń, będzie mógł wydać je pod komendą /halloween (/jhalloween, /jhw, /hw).

ZbD6tOojS8mEdm50d0Z3dw.png

Klikając kartkę papieru, otrzyma więcej informacji na temat samego eventu i jego mechaniki.

Najeżdżając na dynię, dowie się ile dyń uzbierał.

Klikając odpowiedni miecz, będzie mógł wylosować jeden przedmiot z danej kategorii (słaba - 1000 dyń, średnia - 9000 dyń, dobra - 45000 dyń, świetna - 100000 dyń).

Klikając odpowiednią skrzynię, będzie mógł sprawdzić, jakie przedmioty znajdują się w danej kategorii.

47gbZhBXQk_id4z8zZ3QqA.png

2pke26lkS56hfekAViPoEw.png

Losując w kategorii dobrej, oprócz zwykłych przedmiotów, będzie mógł otrzymać jedną z części zbroi nieumarłego - potężnego zestawu przedmiotów. Biorąc pod uwagę limit, pozwalający na zdobycie maksymalnie 300 dyń w ciągu minuty, zarobienie 45000 dyń potrwa przynajmniej 2,5 godziny (w praktyce nawet 4 godziny, ponieważ dojście do limitu jest dość trudne). Dzięki temu, minimalny czas zdobycia całej zbroi to 10h, a w praktyce, biorąc pod uwagę możliwość wylosowania innych przedmiotów, może dojść nawet do 30h i wiele więcej. Najczęściej gracz nie zdąży go skompletować i będzie musiał się wymienić częściami z innymi osobami.

Losując w kategorii świetnej, można wylosować ostrze, łuk lub skrzynię (zawiera zbroje i bronie) nieumarłego. Biorąc pod uwagę powyższy limit, to losowanie wymaga przynajmniej 5,5 godziny, a najczęściej 8 godzin. Dzięki temu, użytkownik ma 1/3 szans na zdobycie całego zestawu w ciągu 5,5 godziny, ale w praktyce, biorąc pod uwagę moje testy i obliczenia, zajmie to przynajmniej 30h.

Podsumowując, myślę, że wartości są dość dobrze zbalansowane, a uzyskanie potężnego zestawu jest bardzo pracochłonne (trzeba grać przez 5h, codziennie).

Kilka screenshotów z "losowania":

rU60wEYBTtazgOBoiFQhbw.png

0g0XvxZPQQmZ0xgNKv-pTg.png

naDVUCNQTLSEvAcEMymvQQ.png

Pobieranie:

https://code.skript.pl/Hg9fVBrd/

Edytowane przez jahumen
https://skript.pl/temat/22418-jhalloween-skrypt-na-halloweenowy-event/