Skocz do zawartości
  • 0

problem z zmienna w komodzie skrypta oraz sprawdzenie czy blok był wykopany jakimkolwiek kilofem

Pytanie

Mam problem z sprawdzeniem kto postawił end crystala, próbowałem na kilka sposobów ale żaden nie działa tak jakbym chciał. Albo nie mg sczytać gracza który to postawił albo zmieniając z skeleton na end crystal wywala błędy. Z góry dziękuje za pomoc.
server mam paper 1.21.4
skript 2.11.0

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

@Ytes

Kryształ Endu jest bytem, nie blokiem, dlatego zdarzenie on place of end crystal: nie jest wywoływane. Należy więc wykrywać kliknięcia prawym przyciskiem myszy z nim w ręce. Ponadto, należy sprawdzić czy blok, na którym stawiany jest kryształ Endu, to bedrock lub obsydian.

Ostatni pokazany sposób z nasłuchiwaniem do zdarzenia on spawn of ender crystal: również jest poprawny, ale nie pozwala on na połączenie go z graczem, który postawił ten kryształ. Oczywiście, można próbować zapętlać graczy w promieniu 5 bloków, ale takie nieeleganckie rozwiązanie zadziałałoby tylko w przypadku wykrycia jednego gracza.

Pozdrawiam.

• 0

Dzieki za nakierowanie, a mam pytanie czy da się to jakoś lepiej napisać bo niby mi działa ale czasami zile wykrywa.
Chodzi mi mnie więcej o coś takiego "set {_blok} to target block of player within 10" ale to tak średnio

działa 

• 1

@Ytes

Nie wiem, czy dobrze rozumiem Twój zamiar, więc chciałbym dopytać - jaki sens miałby mieć ten kod? Chcesz umożliwić graczom stawianie kryształów Endu nawet w odległości 10 kratek?

Co do samego sposobu implementacji logiki, o której wspomniałeś, można to zrealizować w poniższy sposób.

if (distance between player and (exact targeted block of player)) <= 10:
	set {_block} to exact targeted block of player

Pozdrawiam.

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...