Skocz do zawartości
  • 0

Potrzebuję skryptu.

Pytanie

Witam, potrzebuję skryptu na to, że między 10:00 - 20:00 co 60 sekund będzie się respić 20 "living horn coral plant" a nad nimi hologram "&6Kliknij aby mnie zebrać!". Po kliknięciu ppm będzie się dodawać do eq:
living horn coral plant named "&6Rozgwiazda" with lore "&8» &7Waluta z &eEventu wakacyjnego &f(2024)", "&8» &7Wymienisz ją na &fklucze &7pod &f/event"

Hologram oczywiście ma się usuwać (wsparcie decent holograms). Koralowce mają się respić w koordynatach między: 362, 132, 495 a 471, 132, 607.
oczywiscie uzwazajcie na to zeby one się nie respily w budowlach, tylko zamiast "AIR".

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
1 godzinę temu, Jowiszek napisał:

Witam, potrzebuję skryptu na to, że między 10:00 - 20:00 co 60 sekund będzie się respić 20 "living horn coral plant" a nad nimi hologram "&6Kliknij aby mnie zebrać!". Po kliknięciu ppm będzie się dodawać do eq:
living horn coral plant named "&6Rozgwiazda" with lore "&8» &7Waluta z &eEventu wakacyjnego &f(2024)", "&8» &7Wymienisz ją na &fklucze &7pod &f/event"

Hologram oczywiście ma się usuwać (wsparcie decent holograms). Koralowce mają się respić w koordynatach między: 362, 132, 495 a 471, 132, 607.
oczywiscie uzwazajcie na to zeby one się nie respily w budowlach, tylko zamiast "AIR".

Proszę uprzejmie. Informuję Pana jednak, że nie testowałem skryptu, więc ostrzegam, że niekoniecznie wszystko będzie poprawnie działało. Przed włączeniem skryptu proszę zmienić nazwę świata w linijce nr 7 na taką, która jest nazwą świata, w którym mają pojawiać się te koralowce.

Wymagany jest dodatek skript-reflect.

EDIT:

Ewentualne problemy przewiduję, że mogą się pojawić w przypadku korzystania z UUID wyrzuconych na ziemię przedmiotów. Jeśli rzeczywiście to będzie powodem niepoprawnego działania skryptu, będzie trzeba skorzystać z tagów NBT, bądź PersistentDataHolder API.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342133

• 0
6 godzin temu, Kormic napisał:

Ewentualne problemy przewiduję, że mogą się pojawić w przypadku korzystania z UUID wyrzuconych na ziemię przedmiotów. Jeśli rzeczywiście to będzie powodem niepoprawnego działania skryptu, będzie trzeba skorzystać z tagów NBT, bądź PersistentDataHolder API.

Nie mam zielonego pojecia o co chodzi, ale jesli wyskoczą jakeś błędy to poinformuję :D

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342134

• 0
6 godzin temu, Kormic napisał:

Proszę uprzejmie. Informuję Pana jednak, że nie testowałem skryptu, więc ostrzegam, że niekoniecznie wszystko będzie poprawnie działało. Przed włączeniem skryptu proszę zmienić nazwę świata w linijce nr 7 na taką, która jest nazwą świata, w którym mają pojawiać się te koralowce.

EDIT:

dało by się dodać wiadomość, że po zebraniu wysle się "&aZebrałeś rozgwiazdę!"?

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342135

• 0
7 godzin temu, Kormic napisał:

EDIT:

Chyba pan źle zrozumiał -_- Chodziło mi o to, żeby stawiały się jako blok, nie jako item leżący na ziemi. tylko teraz, jak usunąć te hologramy, jeśli kliknięcie ppm nie działa? Byłbym wdzięcxny gdyby pan zmienił te błędy oraz dodał komendę /aevent usunhologram.

EDIT: Proszę również, aby koralowce się nie respiły w koordynatach między: 396, 132, 547 a 418, 132, 568.

Edytowane przez Jowiszek
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342136

• 0
Godzinę temu, Jowiszek napisał:

Chyba pan źle zrozumiał -_- Chodziło mi o to, żeby stawiały się jako blok, nie jako item leżący na ziemi. tylko teraz, jak usunąć te hologramy, jeśli kliknięcie ppm nie działa? Byłbym wdzięcxny gdyby pan zmienił te błędy oraz dodał komendę /aevent usunhologram.

EDIT: Proszę również, aby koralowce się nie respiły w koordynatach między: 396, 132, 547 a 418, 132, 568.

Pan powiedział o spawnowaniu 'living horn coral plant', więc zrozumiałem to jako wyrzucanie przedmiotu na ziemi, stąd nieporozumienie. Muszę jednak powiedzieć, że dla bloków napisanie tego skryptu powinno być mniej skomplikowane.

Co do komendy czyszczącej "bałagan" po poprzedniej wersji skryptu, znajdzie ją Pan na samym dole poniższego skryptu. Tylko niech sobie zmieni Pan permisję na taką jaka Panu odpowiada.
Proszę najpierw dodać do pliku jedynie fragment z komendą i użyć jej, a dopiero później wrzucić cały skrypt.

Wydaje mi się, że dodałem wszystko to czego Pan chciał. Proszę nie zwracać uwagi na podgląd skryptu, po prostu zedytowałem plik. Widocznie serwis jeszcze tego nie wdrożył.
W razie problemów proszę dać znać.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342137

• 0
41 minut temu, Kormic napisał:

Pan powiedział o spawnowaniu 'living horn coral plant', więc zrozumiałem to jako wyrzucanie przedmiotu na ziemi, stąd nieporozumienie. Muszę jednak powiedzieć, że dla bloków napisanie tego skryptu powinno być mniej skomplikowane.

Co do komendy czyszczącej "bałagan" po poprzedniej wersji skryptu, znajdzie ją Pan na samym dole poniższego skryptu. Tylko niech sobie zmieni Pan permisję na taką jaka Panu odpowiada.
Proszę najpierw dodać do pliku jedynie fragment z komendą i użyć jej, a dopiero później wrzucić cały skrypt.

Wydaje mi się, że dodałem wszystko to czego Pan chciał. Proszę nie zwracać uwagi na podgląd skryptu, po prostu zedytowałem plik. Widocznie serwis jeszcze tego nie wdrożył.
W razie problemów proszę dać znać.

Komenda /coralsclear nie dziala. wpisuje i nie clearuje hologramow zadne bledy nie wyskakuja w konsoli

EDIT: Dodałem:
import:
    eu.decentsoftware.holograms.api.DHAPI
lecz dalej nie dziala

2 EDIT: Prosiłbym również, aby liczba koralowców respiąca się była między 5 a 15.

Edytowane przez Jowiszek
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342138

• 0
6 minut temu, Jowiszek napisał:

Komenda /coralsclear nie dziala. wpisuje i nie clearuje hologramow zadne bledy nie wyskakuja w konsoli

No dobrze. Mam nadzieję, że przynajmniej wyświetliła się Panu wiadomość o wyczyszczeniu zmiennych, bo jeśli nie, oznacza to niewykonywanie się kodu komendy.
Już patrzę w czym problem.

1. Zauważyłem, że linijka 82. jest zbędna. Może Pan ją usunąć.
  2. Niech Pan sprawdzi czy lista {hornCoralPlants::hologramIDs::*} zawiera jakiekolwiek elementy.
    command /coralslist:
    	permission: server.command.coralslistsize
    	trigger:
    		send "Ilość zapisanych ID: %size of {hornCoralPlants::hologramIDs::*}%" to sender
    		size of {hornCoralPlants::hologramIDs::*} > 0
    		set {_i} to 1
    		loop {hornCoralPlants::hologramIDs::*}:
    			if {_i} > 20:
    				exit loop
    			send "Zapisane ID: %loop-value%" to sender
    			add 1 to {_i}

Komenda wyświetli rozmiar listy z ID oraz wyświetli pierwsze 20 zapisanych ID. Powinny to być liczby między 1 a 1 000 000 (milion).
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342139

• 0
2 minuty temu, Kormic napisał:

No dobrze. Mam nadzieję, że przynajmniej wyświetliła się Panu wiadomość o wyczyszczeniu zmiennych, bo jeśli nie, oznacza to niewykonywanie się kodu komendy.
Już patrzę w czym problem.

1. Zauważyłem, że linijka 82. jest zbędna. Może Pan ją usunąć.
  2. Niech Pan sprawdzi czy lista {hornCoralPlants::hologramIDs::*} zawiera jakiekolwiek elementy.
    command /coralslist:
    	permission: server.command.coralslistsize
    	trigger:
    		send "Ilość zapisanych ID: %size of {hornCoralPlants::hologramIDs::*}%" to sender
    		size of {hornCoralPlants::hologramIDs::*} > 0
    		set {_i} to 1
    			if {_i} > 20:
    				exit loop
    			send "Zapisane ID: %loop-value%" to sender
    			add 1 to {_i}

Komenda wyświetli rozmiar listy z ID oraz wyświetli pierwsze 20 zapisanych ID. Powinny to być liczby między 1 a 1 000 000 (milion).

Pokazuje sie wiadomosc, testowo dodalem 2 czesc skrypta, i gdy wpisalem komendę /coralsclear to usunęło tylko te co dodałem z nowego skrypta, a te z starego juz sie nie usuwają.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342140

• 0
48 minut temu, Jowiszek napisał:

EDIT: Dodałem:
import:

Ach tak... zapomniałem. Mój błąd. Oczywiście bez tej linijki nie zadziała wywołanie jakiejkolwiek metody z DecentHolograms API.
Cieszy mnie to, że Pan również myśli. 😅

48 minut temu, Jowiszek napisał:

2 EDIT: Prosiłbym również, aby liczba koralowców respiąca się była między 5 a 15.

Zedytowałem skrypt, który wcześniej podesłałem Panu.

30 minut temu, Jowiszek napisał:

Pokazuje sie wiadomosc, testowo dodalem 2 czesc skrypta, i gdy wpisalem komendę /coralsclear to usunęło tylko te co dodałem z nowego skrypta, a te z starego juz sie nie usuwają.

Niech Pan przetestuje komendę, którą przesłałem Panu w celu sprawdzenia rozmiaru listy zapisującej ID oraz przykładowych ID w niej zapisanych. Powinno być w niej tyle ID, ile jest starych hologramów.

Jeśli lista okaże się pusta albo ilość zapisanych ID będzie mniejsza niż ilość starych hologramów, obawiam się, że Pan będzie zmuszony ręcznie je usunąć.
Każdy hologram postawiony przez skrypt ma nazwę "hornCoralID_<liczba między 1 a 1 000 000>".

Po chwili wpadłem jednak jeszcze na jeden pomysł. Co prawda bezpośrednio w API nie jest to udostępnione, ale możemy pobrać nazwy wszystkich hologramów na serwerze.

import:
	eu.decentsoftware.holograms.api.holograms.Hologram

command /coralsclear:
	permission: server.command.coralsclear
	trigger:
			set {_holoFullID} to "{@hologramIDPrefix}_%loop-value%"
			DHAPI.removeHologram({_holoFullID})
		clear {hornCoralPlants::hologramIDs::*}
		clear {hornCoralPlants::corals::*}
		set {_hologramNames} to Hologram.getCachedHologramNames()
		loop ...{_hologramNames}:
			loop-value starts with "{@hologramIDPrefix}"
			DHAPI.removeHologram(loop-value)
		send "&aWyczyszczono wszystkie zmienne i hologramy związane z koralowcami." to sender

Niech Pan wrzuci taki skrypt, ale dopiero po tym jak Pan przeczyta mój post do końca.

Co prawda warunek powinien powstrzymać (o zgrozo) usunięcie wszystkich hologramów, ale prosiłbym, aby Pan na początku stworzył jakieś trzy hologramy zaczynające się tym samym ciągiem znaków.
Na przykład niech Pan stworzy 3 hologramy o nazwach "hologramCoralTest1", "hologramCoralTest2" i "hologramCoralTest3". Do tego niech Pan zmieni w trzeciej linijce od końca ''{@hologramIDPrefix}" na "hologramCoralTest".

Jak już Pan to zrobi, niech Pan wykona poniższą komendę.

import:
	eu.decentsoftware.holograms.api.holograms.Hologram

command /coralstesting:
	permission: server.command.coralstesting
	trigger:
		set {_hologramNames} to Hologram.getCachedHologramNames()
		loop ...{_hologramNames}:
			loop-value starts with "hologramCoralTest"
			send "Test pomyślnie ukończony." to sender

Jeśli tylko trzy razy (nie więcej!) wyświetli się napis "Test pomyślnie ukończony.", może Pan spróbować wykonać powyższy skrypt. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Pana myśli.

EDIT:

Na koniec dodam, że Pan powinien użyć tej komendy tylko jeśli rzeczywiście powstało wiele nieusuwalnych hologramów. Jeśli jednak jest ich nie więcej niż kilkadziesiąt, sugeruję ręcznie je pousuwać komendami z pluginu DecentHolograms.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342142

• 0
2 minuty temu, Jowiszek napisał:

teraz to mi wywaliło server :/

Wszystko zależy od tego co Pan zrobił i czy Pan podążał za moimi instrukcjami. Jeśli tak, proszę powiedzieć na którym kroku doszło do zakończenia pracy serwera.

Mimo wszystko sugeruję ręczne usunięcie tych hologramów. Korzystanie z listy wszystkich hologramów jest dość niebezpieczne, a ja nie chcę wyrządzić krzywdy Panu serwerowi.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342146

• 0
8 minut temu, Kormic napisał:

Wszystko zależy od tego co Pan zrobił i czy Pan podążał za moimi instrukcjami. Jeśli tak, proszę powiedzieć na którym kroku doszło do zakończenia pracy serwera.

Mimo wszystko sugeruję ręczne usunięcie tych hologramów. Korzystanie z listy wszystkich hologramów jest dość niebezpieczne, a ja nie chcę wyrządzić krzywdy Panu serwerowi.

wlasnie, chyba nie jasno zrozumialem instrukcję. najpierw dodalem komendę poniżej, użyłem jej a później dodałem skrypta który był wyżej.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342147

• 0
10 minut temu, Kormic napisał:

Dobrze, lecz jak mam usunąć hologramy z id od 1 do 1 miliona? mam wszystkie liczby sprawdzac po kolei?

Edytowane przez Jowiszek
https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342148

• 0
8 minut temu, Jowiszek napisał:

wlasnie, chyba nie jasno zrozumialem instrukcję. najpierw dodalem komendę poniżej, użyłem jej a później dodałem skrypta który był wyżej.

W takim razie Pan dobrze zrobił jeśli Pan przeczytał wszystko to co napisałem. Mam nadzieję, że Pan najpierw przeczytał cały post, a dopiero później wkleił kod komendy.

Przejrzałem logi i zauważyłem wiele błędów z różnych pluginów, ale też znalazłem błędy przy samym Skript'cie. Szczerze mówiąc, nie jestem w stanie wywnioskować co jest przyczyną. Abstrahując, na przyszłość zalecam wrzucać wszelkie logi i dłuższe skrypty na serwis code.skript.pl.

10 minut temu, Jowiszek napisał:

Dobrze, lecz jak mam usunąć hologramy z id od 1 do 1 miliona? mam wszystkie liczby sprawdzac po kolei?

Wydaje mi się, że plugin powinien udostępniać jakąś komendę wyświetlającą nazwy wszystkich istniejących hologramów. Proszę poszukać.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342149

• 0
5 minut temu, Kormic napisał:

W takim razie Pan dobrze zrobił jeśli Pan przeczytał wszystko to co napisałem. Mam nadzieję, że Pan najpierw przeczytał cały post, a dopiero później wkleił kod komendy.

Przejrzałem logi i zauważyłem wiele błędów z różnych pluginów, ale też znalazłem błędy przy samym Skript'cie. Szczerze mówiąc, nie jestem w stanie wywnioskować co jest przyczyną. Abstrahując, na przyszłość zalecam wrzucać wszelkie logi i dłuższe skrypty na serwis code.skript.pl.

Wydaje mi się, że plugin powinien udostępniać jakąś komendę wyświetlającą nazwy wszystkich istniejących hologramów. Proszę poszukać.

dobrze, lecz nie mam pojecia jak je usunac, skoro server sam sie wyłącza. mam go na localhoscie, wiec lepiej zresetuje komputer.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342150

• 0
2 minuty temu, Jowiszek napisał:

dobrze, lecz nie mam pojecia jak je usunac, skoro server sam sie wyłącza. mam go na localhoscie, wiec lepiej zresetuje komputer.

Niech Pan wyłączy serwer, usunie mój skrypt i spróbuje ponownie go włączyć.

Jak już Pan to zrobi i serwer się uruchomi (co będzie oznaczało, że zawinił mój skrypt, choć nie wiem w jaki sposób), niech Pan sprawdzi rozmiar listy i powie mi co skrypt wyświetla na czacie. Mowa o wcześniej przeze mnie udostępnionej komendzie /coralslist.

Po tym zdecyduję co dalej. Zapewne kolejnym krokiem będzie sprawdzenie za pomocą komendy pluginu ile istnieje takich hologramów i ręczne pousuwanie ich.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342152

• 0
1 godzinę temu, Kormic napisał:

Po tym zdecyduję co dalej. Zapewne kolejnym krokiem będzie sprawdzenie za pomocą komendy pluginu ile istnieje takich hologramów i ręczne pousuwanie ich.

w sensie, one są już usunięte.

Pan sprawdzi rozmiar listy i powie mi co skrypt wyświetla na czacie.

Jak to rozmiar listy?

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342156

• 0

Niech Pan wyłączy serwer, usunie mój skrypt i spróbuje ponownie go włączyć.

Jak już Pan to zrobi i serwer się uruchomi (co będzie oznaczało, że zawinił mój skrypt, choć nie wiem w jaki sposób), niech Pan sprawdzi rozmiar listy i powie mi co skrypt wyświetla na czacie. Mowa o wcześniej przeze mnie udostępnionej komendzie /coralslist.

Tak, nie wiem jakim cudem, lecz zawinił Pana skrypt. Server normalnie sie uruchomił, hologramy zostały wszystkie usunięte. Może sobie poprostu dodam tą część kodu z respieniem się rozgwiazd, a 2 część dam sobie pod koniec eventu do użycia.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342157

• 0

OOO już chyba wiem dlaczego wywalało mi server! Chyba jest to zależne, czy damy linijkę "import:" pod kodem, czy nad kodem! Ja miałem pod kodem, chyba to jest przyczyną wywalania mojego servera!

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342158

• 0
Godzinę temu, Jowiszek napisał:

OOO już chyba wiem dlaczego wywalało mi server! Chyba jest to zależne, czy damy linijkę "import:" pod kodem, czy nad kodem! Ja miałem pod kodem, chyba to jest przyczyną wywalania mojego servera!

Proszę zauważyć, że w moich skryptach wklejam sekcję import zawsze nad wszelkim kodem, aby Skript w pierwszej kolejności pobrał z innych API wszystkie potrzebne rzeczy.

Sam autor skript-reflect zaleca tak czynić, więcej o tym można poczytać tutaj.

Niemniej jednak dobrze, że się to wyjaśniło. Niech Pan jeszcze raz przejrzy wszystko to o czym pisałem i da znać czy działa jak należy.

https://skript.pl/temat/57455-potrzebuj%C4%99-skryptu/#findComment-342159