Skocz do zawartości
  • 0

On death

Backofficil1

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
W dniu 3.12.2023 o 22:15, makstale napisał:
/wlaczsp tak/nie nick

Pozwolisz, że lekko to skrócę i naprawię.

variables:
    {m.sp::%player%} = false
command /wlaczsp [<player>]:
    permission: op
    trigger:
        set {m.sp::%arg 1%} to true if ({m.sp::%arg 1%} ? false) is false else false
        wait tick # mozliwe ze nie potrzebne, jednak aby sie nie bugowalo ja bym zostawil
        send "&aWlaczono przechodzenie w tryb spectator dla gracza %arg 1%" if {m.sp::%arg 1%} is true else "&cWylaczono przechodzenie w tryb spectator dla gracza %arg 1%"
on death:
    victim is a player
    {m.sp::%victim%} is true
    set victim's gamemode to spectator

Generalnie to w obu wiadomościach pisze "Wlaczono"

Zamiast zmieniania w zmiennej z wartosci true na false i na odwrót, można użyć warunku trójargumentowego który twoje 6 linijek zapisze w dwie.

Użyłeś dwóch argumentów z czego drugi powinien przyjmować wartość player, a najlepiej aby ich w ogóle nie było bo są zbędne.

Event trochę nie pasuje, po prostu wystarczylo zablokować dedanie gracza, usunięte też zbędne taby.

Edytowane przez Fendi
https://skript.pl/temat/56629-on-death/#findComment-339088

• 0
W dniu 3.12.2023 o 22:30, Fendi napisał:

Pozwolisz, że lekko to skrócę i naprawię.

variables:
    {m.sp::%player%} = false
command /wlaczsp [<player>]:
    permission: op
    trigger:
        set {m.sp::%arg 1%} to true if ({m.sp::%arg 1%} ? false) is false else false
        wait tick # mozliwe ze nie potrzebne, jednak aby sie nie bugowalo ja bym zostawil
        send "&aWlaczono przechodzenie w tryb spectator dla gracza %arg 1%" if {m.sp::%arg 1%} is true else "&cWylaczono przechodzenie w tryb spectator dla gracza %arg 1%"
on death:
    victim is a player
    {m.sp::%victim%} is true
    cancel event
    set victim's gamemode to spectator

Generalnie to w obu wiadomościach pisze "Wlaczono"

Zamiast zmieniania w zmiennej z wartosci true na false i na odwrót, można użyć warunku trójargumentowego który twoje 6 linijek zapisze w dwie.

Użyłeś dwóch argumentów z czego drugi powinien przyjmować wartość player, a najlepiej aby ich w ogóle nie było bo są zbędne.

Event trochę nie pasuje, po prostu wystarczylo zablokować dedanie gracza, usunięte też zbędne taby.

1. Tak, słuszna uwaga.

2. To jest stylistyka i sposób. Może OP woli komende typu tak/nie, a może bardziej wygodną taką jak Twoja.

3. Z zasady powinien, ale czy musi? I nie są zbędne, bo jeden musi być przeznaczony na nick gracza.

4. Sugerowałem się tym, że eventu PlayerDeathEvent nie da się anulować, więc wybrałem opcję ze sprawdzeniem życia i zadawanych obrażeń, która jest zgodna z pierwotnym założeniem.

Tak, ten tick jest tam niepotrzebny :D  

https://skript.pl/temat/56629-on-death/#findComment-339118

• 0
Godzinę temu, makstale napisał:

Tak jak już pisałem, tego eventu nie da się anulować. Nie wiem nad czym się tu rozwodzicie, wystarczy zajrzeć do dokumentacji.

Co ciekawe mi tu błędu nie pokazuje (ss wysłany wyżej) xd

https://skript.pl/temat/56629-on-death/#findComment-339129

• 0
20 minut temu, Fendi napisał:

Co ciekawe mi tu błędu nie pokazuje (ss wysłany wyżej) xd

No właśnie również mnie to zastanawia. Być może jakieś niedopatrzenie w kodzie skparsera, nie wiem na jakiej zasadzie sprawdza te skrypty.

https://skript.pl/temat/56629-on-death/#findComment-339130