nnisu 4 Opublikowano 1 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 Witam Napisałem skrypt na home w gui. Jako bazę skryptu wziąłem skrypt jednego z użytkowników tego forum, pozmieniałem praktycznie wszystko, dodałem wiele rzeczy i skrypt zrobił się dłuższy o jakieś 3 razy Jako że sam skorzystałem z dobrej duszy użytkowników tego forum, teraz chcę się odwdzięczyć, może komuś się ten skrypt przyda Jednocześnie będę wdzięczny jeśli ktoś, kto się bardziej zna ode mnie oceni ten skrypt. Wydaje mi się że można tam wiele rzeczy zoptymalizować, także będę wdzięczny za info Link: Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fendi 190 Opublikowano 1 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 (edytowane) Do poprawy tu jest sporo 1. Zmiennych z kropką się nie używa, chyba że zapisujesz pojedyncze wartości. Powinno być {sethome1::%player%} {sethome1.%player%} 2. Taką zmienną to w ogóle widzę pierwszy raz, nie ma ona sensu. Powinno być {lokacjahome1::%player%} {lokacjahome1.::.%player%} 3. Zamiast tworzyć zmienne z innymi nazwami mogłeś to zrobić w jednej, jak np poprzez {sethome::1 2 3 itd::%player%} 4. Permisje sprawdzasz po kilka razy, mogłeś zapisać to w funkcji przy uzyciu return i kod byłby krótszy 5. Nie używasz stop przy zakończeniu jednego z argumentów, aktualnie nawet jak gracz wpisze 1 to nadal skrypt bedzie sprawdzal czy arg 1 to nie jest przypadkiem 5, alternatywą dla tego jest też else if 6. Zamiast tworzyć zmienną sethome i ustawiać ją na true oraz lokacjahome i ustawiać ją na lokacje to czemu po prostu zmienną sethome nie ustawisz na lokacje i nie sprawdzisz czy zmienna jest zapelniona? 7. Tittle również można było wrzucić do funkcji, z okazji iż zawsze dodajesz pustą linijkę przed 8. Komenda home to jedna wielka betonowa sciana 5 razy powtarzasz kod (powinna być na to funkcja), nie używasz zmiennych czasowych 9. Powinno być of event-inventory zamiast player's current inventory, spami to warnem w konsoli on inventory click: name of player's current inventory is "Twoje homy" clicked inventory is not player's inventory cancel event 10. Coś takiego nie powinno występować, powinieneś tu wywoływać funkcje zamiast executowac komende make player execute command "home 1" 11. Gui pozwala na kopiowanie/wyciaganie itemów. Powinno się je tworzyć poprzez zapisanie wszystkiego do zmiennej i na koncu jej otworzenie open chest with 3 rows named "Czy na pewno usunąć home 1?" to player 12. Jak coś to mamy 2023 a nie 2014, format slot jest calkowicie przestarzaly format slot 10 of player with 1 of red stained glass pane named "&cAnuluj" to run "sudo %player% home" 13. Te wszystkie gui od dołu mogły być zapisane w jednej funkcji. W jaki sposób? To ostatnie mogę pokazać. function delhome(p: player, i: integer): set {_} to chest inventory with 3 rows named "Czy na pewno usunąć home %{_i}%?" set slot 10 of {_} to 1 of red stained glass pane named "&cAnuluj" set slot 11 of {_} to 1 of red stained glass pane named "&cAnuluj" set slot 12 of {_} to 1 of red stained glass pane named "&cAnuluj" set slot 14 of {_} to 1 of lime stained glass pane named "&aPotwierdź" set slot 15 of {_} to 1 of lime stained glass pane named "&aPotwierdź" set slot 16 of {_} to 1 of lime stained glass pane named "&aPotwierdź" open {_} to {_p} A następnie wpisał byś jedynie delhome(player, 1), wtedy w inventory clicku trzeba dodać odczytywanie numeru z nazwy gui, kwestia 3-4 linijek Edytowane 1 grudnia 2023 przez Fendi nnisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnisu 4 Opublikowano 1 grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 dzięki za info, ja sam jestem mega zielony w tym temacie. jak mówiłem jako bazę wziąłem skrypt jednego z użytkowników, zmienne zostawiłem tak jak były, ja to w ogóle tych kropek i dwukropków nie ogarniam. stąd też myślałem że no rzeczywiście jest tu dużo do zoptymalizowania itd. mózg to mi paruje od tego całego skripta dzięki bardzo za mega obszerną odpowiedź, tylko pytanie jeszcze, czy tak źle zrobiony skrypt będzie powodował w przyszłości jakieś problemy, nie wiem lagował serwer, albo jakieś bugi będą z nim związane? ogólnie to wszystko z nim ok i śmiga dobrze jak na razie, jeśli faktycznie będzie coś przez niego gorzej działało to usiądę i poświęcę kolejne parę godzin na naprawę Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fendi 190 Opublikowano 1 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 Cytat ja to w ogóle tych kropek i dwukropków nie ogarniam Są 3 rodzaje zmiennych Zmienne gdzie przed nazwą znajduje się _ to zmienne czasowe jak np {_zmienna} działają one tylko w obrębie jednej komendy lub jednego eventu, po zakonczeniu usuwają sie Zmienne zwykłe czyli tam gdzie jest kropka lub brak znaku. Używa się do zapisania pojedynczej globalnej wartosci jak np kordy spawna swiata Zmienne grupowe czyli tam gdzie jest dwukropek używa się do zapisywania dużej ilości danych, lub danych dla gracza jak np {sethome::%player%}, dla każdego gracza wartość może być inna i jest wiele razy zapisywana. Cytat tylko pytanie jeszcze, czy tak źle zrobiony skrypt będzie powodował w przyszłości jakieś problemy, nie wiem lagował serwer, albo jakieś bugi będą z nim związane? Na serwerze klasowym dla max 10 osób? Nie Jeżeli jednak ty lub ktokolwiek inny chciałby go używać na prawdziwym serwerze to inna bajka. To nie jest też tak, że jeden źle napisany skrypt zabija ci serwer, gdy już na takim serwerze znajdzie się ich kilka wtedy jest prawdziwy problem, dlatego najlepiej pisać je dobrze aby nie bylo z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FixeQ 2 Opublikowano 1 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 To da sie skrócić funkcjami zrobie remake tego jutro Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnisu 4 Opublikowano 1 grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 1 godzinę temu, Fendi napisał: Są 3 rodzaje zmiennych Zmienne gdzie przed nazwą znajduje się _ to zmienne czasowe jak np {_zmienna} działają one tylko w obrębie jednej komendy lub jednego eventu, po zakonczeniu usuwają sie Zmienne zwykłe czyli tam gdzie jest kropka lub brak znaku. Używa się do zapisania pojedynczej globalnej wartosci jak np kordy spawna swiata Zmienne grupowe czyli tam gdzie jest dwukropek używa się do zapisywania dużej ilości danych, lub danych dla gracza jak np {sethome::%player%}, dla każdego gracza wartość może być inna i jest wiele razy zapisywana. Na serwerze klasowym dla max 10 osób? Nie Jeżeli jednak ty lub ktokolwiek inny chciałby go używać na prawdziwym serwerze to inna bajka. To nie jest też tak, że jeden źle napisany skrypt zabija ci serwer, gdy już na takim serwerze znajdzie się ich kilka wtedy jest prawdziwy problem, dlatego najlepiej pisać je dobrze aby nie bylo z tym problemu. Dobra dzięki za info 1 godzinę temu, FixeQ napisał: To da sie skrócić funkcjami zrobie remake tego jutro Jeśli masz czas i chęci, to byłbym mega wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melon16 0 Opublikowano 6 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2023 Hej, wstawiłem dziś swój skrypt na /home, możesz zobaczyć jak używać funkcji itp. i poprawić swój kod, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knugi 794 Opublikowano 6 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2023 16 godzin temu, melon16 napisał: Hej, wstawiłem dziś swój skrypt na /home, możesz zobaczyć jak używać funkcji itp. i poprawić swój kod, pozdrawiam Przecież w tym skrypcie nie ma funkcji. A za ich pomocą też dało by radę skrócić wielokrotnie kod, robiąc funkcję np na teleportację. Co do Tematu, Fendi wszystko ładnie rozpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/56612-skrypt-na-home-w-gui-z-permisjami/#findComment-339113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi