Skocz do zawartości
  • 0

Problem z konfiguracją domeny z home.pl na cloudflare

Pytanie

Witam, mam problem dotyczący jednoczesnego podpięcia domeny pod serwer minecraft i pod stronę www. Gdy stosuje się do jakiś zaleceń z internetu to niestety nic nie działa. Jedyną rzeczą jaką udaje mi się wdrożyć to to, że albo domena działa mi tylko z ip z minecraft - oczywiście kiedy jest ona na cloudflarze, albo działa mi sama strona, kiedy DNS’y są przekierowane na homepl.

Chciałbym aby wszystko działało mi na cloudflarze, mam tu na myśli to, że po wpisaniu w przeglądarkę www.nazwadomeny.net oraz nazwadomeny.net przekierowuje mnie na stronę oraz gdy wpiszę nazwadomeny . net w minecraft, to przekierowuje mnie bezpośrednio na serwer.

Dodatkowo, chciałbym aby została stworzone 2 subdomeny, mianowicie jedna przekierowująca na discord z subdomeną dc oraz taka która przekierowywałaby na sklep z subdomeną sklep

Poniżej załączam moje aktualne rekordy DNS na Cloudflarze:

849608c9851bfbae247545df206141c0f4ae7862

https://skript.pl/temat/54469-problem-z-konfiguracj%C4%85-domeny-z-homepl-na-cloudflare/

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Masz problem, bo chcesz użyć jednej domeny do dwóch różnych rzeczy - serwera Minecraft i strony internetowej. Żeby to naprawić, musisz zmienić ustawienia DNS, żeby poprawnie przekierować ruch z domeny na odpowiednie usługi.

Tutaj jest kilka wskazówek, jak to zrobić:

Dla strony internetowej:

Ustaw rekord A, który wskazuje na adres IP Twojego hostingu WWW (np. home.pl).
Użyj domeny, np. "www.nazwadomeny.net".

Dla serwera Minecraft:

Ustaw rekord A, który wskazuje na adres IP Twojego serwera Minecraft.
Dodaj rekord SRV dla serwera Minecraft. Musisz użyć wartości, takich jak adres IP i numer portu. Na przykład: "_minecraft._tcp.nazwadomeny.net. 3600 IN SRV 0 5 25565 twojadomena.net.".

Dla subdomeny Discord (dc):

Ustaw rekord CNAME dla subdomeny Discord, np. "dc.nazwadomeny.net", który wskazuje na adres URL Twojego serwera Discord.

Dla subdomeny sklepu (sklep):

Ustaw rekord CNAME dla subdomeny sklepu, np. "sklep.nazwadomeny.net", który wskazuje na adres URL Twojego sklepu.

Upewnij się, że zmiany w rekordach DNS są zapisane i opublikowane, a następnie poczekaj na ich propagację. To może zająć od kilku minut do kilku godzin. Po zakończeniu propagacji powinieneś mieć dostęp do swojego serwera Minecraft i strony internetowej pod jedną domeną, a także do subdomen Discord i sklepu.

https://skript.pl/temat/54469-problem-z-konfiguracj%C4%85-domeny-z-homepl-na-cloudflare/#findComment-330404