Skocz do zawartości
  • 0

Serwer i zarabianie.

Snajperekk
 Udostępnij

Pytanie

Witam, mam 15 lat i już z 3 lata robię tam jakieś serwerki na początek na enderchescie, później byłem headadminem na większym i poważniejszym serwerze, ale nie zarządzałem tam pieniędzmi. Teraz chciałbym zrobić poważny serwer w który co nieco zainwestuję (to nie beda duze stawki). Zacząłem czytać o tych wszystkich działalnościach i podatkach z tego co wyczytałem musiałbym odprowadzać po prostu podatek dochodowy, co i tak nie będzie możliwe bo nie chcę angażować w to rodziców. Moje pytania to:

- Czy jest możliwość, aby samodzielnie odprowadzać podatek?

- Czy da się to obejść korzystając z usług jakiegoś płatnego itemshopu, który za mnie będzie sie tym zajmował.

- Odnoszę wrażenie, że większość średnich i małych serwerów wcale nie płaci podatków, zdarza się ze ktoś ma dzięki temu problemy? Jak często? (Mniej wiecej)

Ps. Prosiłbym o odpowiedzi od obeznanych osób, jak nie wiesz nie odpowiadaj.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Większość właścicieli serwerów prowadzi JDG, z tym że, jeżeli jesteś niepełnoletni to MUSISZ poprosić rodzica/prawnego opiekuna o złożenie wniosku o wpis do CEIDG, bez tego nie będziesz mógł prowadzić działalności gospodarczej. 

- Czy da się to obejść korzystając z usług jakiegoś płatnego itemshopu, który za mnie będzie sie tym zajmował.
Szczerze to nie mam pojęcia jak wygląda taka współpraca, ale wydaje mi się, że nie działa to do końca tak jak uważasz. Pieniądze, które dostajesz z ItemShopu mają odciągnięty podatek VAT, z dochodówki rozliczają się oni, a Ty jeżeli otrzymujesz od nich pieniądze to nadal musisz się z nich rozliczyć. Tak samo jak streamerzy dostają donejty, to mimo tego że oni dostają kwotę już po odciągnięciu VAT to nadal muszą się z nich rozliczyć. 

- Odnoszę wrażenie, że większość średnich i małych serwerów wcale nie płaci podatków, zdarza się ze ktoś ma dzięki temu problemy? Jak często? (Mniej wiecej)
Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść!

• 0

Dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem, że od podstku zwolnione są osoby do 26r. życia, ale nie obejmuje to osób które prowadzą działalność gospodarczą. Jeżeli serwer będzie pracował jako niezarejestrowana działalność gospodarcza to też nie trzeba odporwadzać podatku?

• 0
W dniu 22.11.2021 o 11:25, Snajperekk napisał:

Witam, mam 15 lat i już z 3 lata robię tam jakieś serwerki na początek na enderchescie, później byłem headadminem na większym i poważniejszym serwerze, ale nie zarządzałem tam pieniędzmi. Teraz chciałbym zrobić poważny serwer w który co nieco zainwestuję (to nie beda duze stawki). Zacząłem czytać o tych wszystkich działalnościach i podatkach z tego co wyczytałem musiałbym odprowadzać po prostu podatek dochodowy, co i tak nie będzie możliwe bo nie chcę angażować w to rodziców. Moje pytania to:

Ps. Prosiłbym o odpowiedzi od obeznanych osób, jak nie wiesz nie odpowiadaj.

przypomniał mi się moncraft i jak musiał zostać wyłączony po pół roku działania serwera.

Więc odpowiadając część pytania

Cytat

zdarza się ze ktoś ma dzięki temu problemy? Jak często? (Mniej wiecej)

to jak pracowałem na moncrafcie to przyszło wezwanie na komendę do właściciela, zamknięcie serwera oraz grzywna 500zł posiadając itemshopa na bojawiem55 z podpiętymi własnymi bramkami płatnościami.
Więc jeżeli itemshop używa własnej bramki jak np. sklemc.pl ma bramkę płatności przez LVLup tylko oczywiście bez możliwości wypłacania pieniędzy do ciebie to nic ci nie grozi.
Gorzej w wypadku, gdy pieniądze trafiają bezpośrednio do ciebie bez zarejestrowanej działalności. To wtedy po danych wpisanych w podłączonego paypala lub kartę bankową itp. mogą dojść do tego "Kto łamie prawo" 

Oczywiście nie jestem jakimś znawcą, ale własnym doświadczeniem mogę się podzielić.

Więc na takiej podstawie działa większość serwerów. Za samo posiadanie serwera nic ci nie grozi. Jeżeli itemshop jest podłączony pod serwer to teraz są 2 opcje posiadania legalnej transakcji
● Itemshop który za ciebie rozlicza podatek
● Działalność gospodarcza.