Skocz do zawartości

Drop z Dragon EGG

Sharyu

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Ogólnie jest taka sytuacja, że zacząłem się bawić ze skryptami. Jeśli ktoś by chciał zobaczyć czy to wgl zadziała to niech sie podzieli w komentarzu. Nie wiem jeszcze jak zrobić zeby wypadały np z enchantowane iteamy więc zrobiłem to jakoś byle jak. Jeszcze nie wiem czy arg 2 i 3 by zadziałały. Jeśli ktoś pomoże to wielkie dzięki <3

Link do skryptu: 

22 minuty temu, Sharyu napisał:

Ogólnie jest taka sytuacja, że zacząłem się bawić ze skryptami. Jeśli ktoś by chciał zobaczyć czy to wgl zadziała to niech sie podzieli w komentarzu. Nie wiem jeszcze jak zrobić zeby wypadały np z enchantowane iteamy więc zrobiłem to jakoś byle jak. Jeszcze nie wiem czy arg 2 i 3 by zadziałały. Jeśli ktoś pomoże to wielkie dzięki <3

1. Powinieneś używać słownych ID, nie numerycznych. Obecnie w Minecraft'cie i Skript'cie ID numeryczne są dawno porzucone i niewspierane.

2. Co do enchantowanych itemów, dobrze to zrobiłeś w linijce nr 30.

3. 'if set arg 1 is'? Po raz pierwszy coś takiego widzę. Jeżeli już to poprawnie to wyglądałoby to w ten sposób:

if arg 1 is "give":
	# Dalszy kod

Tak samo sprawa wygląda z resztą warunków.

4. W linijce 37 próbujesz przyrównywać arg 2 do zmiennej lokalnej, która nigdzie nie jest wcześniej ustawiona. Jeżeli ma to poprawnie działać, to albo zmień tę zmienną lokalną, albo ustaw ją gdzieś na początku triggera komendy.

5. W linijce 38. podejrzewam, że chciałeś sprawdzić czy arg 3 jest jakimkolwiek graczem na serwerze. W takim wypadku powinieneś użyć typu argumentu 'player' zamiast 'text'.

6. W kolejnej linijce używasz zmiennej, która nie jest ustawiona, a w dodatku zapomniałeś po tej zmiennej dodać 'of'. Przy podawaniu zmiennych jako ilości, słówko 'of' jest wymagane.

7. Z tego co teraz zauważyłem, to arg 2 ma być typem liczby. W takim wypadku w pierwszej linijce komendy (tak samo jak z zamianą 'text' na 'player' w arg 3) powinieneś zamienić typ argumentu 2 na 'integer', czyli liczbę całkowitą.

Oczywiście chciałem jedynie pokazać co w twoim kodzie jest błędne, jeżeli napisałem coś zbyt agresywnie, nie bierz tego do siebie. ;)

Tutaj jeszcze załączam dwa poradniki dotyczące definiowania własnych komend w Skript:

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - oficjalne wiki naszego forum.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby zobaczyć ukrytą treść! - dość stary poradnik ze strony Bukkita, ale nadal niezwykle przydatny.

• Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...