Skocz do zawartości
  • 0

Skrypt na Bossy oraz drop głów

Pytanie

Witam Państwa!
W moim pierwszym poście na tej stronie szukam pomocy.
Mianowicie chodzi mi o pytanie czy ktoś jest w stanie napisać dla mnie skrypt na papera 1.16.3.
Pierwszy jaki potrzebuję to Drop Głów graczy podczas zabójstwa przez innego gracza. Możliwość ustawienia własnej szansy na wypadnięcie takiej czachy oraz jakiś krótki lore w stylu Zabójca nickname, oraz Data zgonu.
Coś takiego prostego bez specjalnych dodatków czy innych pierdół.
Drugi skrypt to coś w rodzaju minibossów respiących się na mapie automatycznie z jakąś małą szansą oraz gdy gracz jest w pobliżu. Ze 3 takie bossy z większą ilością hp, jakimiś skillami i oczywiście dropem który mogę sobie sam ustawić tak jak i nazwę bossa. Fajnie by było jeszcze mieć komendę która na moje zawołanie przywoła któregoś z tym delikwentów.
Serdecznie dziękuję za przeczytanie posta oraz za wszelką chęć pomocy.
Pytania proszę kierować do mnie na discord -  Fredson#6969

edit. dodatkowo chciałbym wiedzieć jakie pluginy wersje itd itp. potrzebuję aby mi to działało.

Edytowane przez FredsonPL
https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
35 minut temu, FredsonPL napisał:

Witam Państwa!
W moim pierwszym poście na tej stronie szukam pomocy.
Mianowicie chodzi mi o pytanie czy ktoś jest w stanie napisać dla mnie skrypt na papera 1.16.3.
Pierwszy jaki potrzebuję to Drop Głów graczy podczas zabójstwa przez innego gracza. Możliwość ustawienia własnej szansy na wypadnięcie takiej czachy oraz jakiś krótki lore w stylu Zabójca nickname, oraz Data zgonu.
Coś takiego prostego bez specjalnych dodatków czy innych pierdół.
Drugi skrypt to coś w rodzaju minibossów respiących się na mapie automatycznie z jakąś małą szansą oraz gdy gracz jest w pobliżu. Ze 3 takie bossy z większą ilością hp, jakimiś skillami i oczywiście dropem który mogę sobie sam ustawić tak jak i nazwę bossa. Fajnie by było jeszcze mieć komendę która na moje zawołanie przywoła któregoś z tym delikwentów.
Serdecznie dziękuję za przeczytanie posta oraz za wszelką chęć pomocy.
Pytania proszę kierować do mnie na discord -  Fredson#6969

edit. dodatkowo chciałbym wiedzieć jakie pluginy wersje itd itp. potrzebuję aby mi to działało.

1. Skrypt na główki:

on death of player:
	if attacker is a player:
		chance of 50%:
			drop victim's head with lore "&7Zabojca&8: &c%attacker%" and "&7Data zgonu&8: &6%now%"

W linijce nr 3 ustawiasz procentową szansę. Jeśli chcesz, aby szansa była liczbą dziesiętną, jako przecinek w liczbie dajesz kropkę. Przykład:

chance of 0.0001%:

2. Co do skryptu na minibossy... owszem, można coś takiego zrobić, aczkolwiek lepiej byłoby użyć pluginu specjalnie do tego przystosowanego (tutaj poleciłbym MythicMobs).

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263346

• 0
6 minut temu, Kormic napisał:

2. Co do skryptu na minibossy... owszem, można coś takiego zrobić, aczkolwiek lepiej byłoby użyć pluginu specjalnie do tego przystosowanego (tutaj poleciłbym MythicMobs).

Dzięki Ci mędrcze za główki, zaraz sprawdzę.
A co do tego minibossa to widziałem takie skrypty na kilku serwerach i jeśli jednak dałoby się taki stworzyć to byłbym zadowolony. Nie musi być jakiś super extra, prosty z prostym działaniem, ze 3 bossy jakieś ich umiejętności respienie może nawet na wcześniej ustawionych koordach i ich drop.
Jestem w stanie nawet zapłacić aby tylko mi to działało i dało się zrobić.

Pozdrawiam :)

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263347

• 0
13 minut temu, FredsonPL napisał:

Dzięki Ci mędrcze za główki, zaraz sprawdzę.
A co do tego minibossa to widziałem takie skrypty na kilku serwerach i jeśli jednak dałoby się taki stworzyć to byłbym zadowolony. Nie musi być jakiś super extra, prosty z prostym działaniem, ze 3 bossy jakieś ich umiejętności respienie może nawet na wcześniej ustawionych koordach i ich drop.
Jestem w stanie nawet zapłacić aby tylko mi to działało i dało się zrobić.

Pozdrawiam :)

every 5 minutes: # "event" wydarzający się co 5 minut
	if {boss::zombie} is set: # sprawdzanie czy zmienna jest ustawiona, jeśli tak, skrypt zostaje zatrzymany i zombie się nie spawnuje
		stop
	spawn a zombie at location at 100, 100, 100 in world "world" # spawnowanie zombie na danych koordynatach w danym świecie
	equip last spawned zombie with all diamond armor # nakładanie pełnej diamentowej zbroi
	set last spawned zombie's tool to diamond sword of sharpness 3 and fire aspect 2 # ustawianie miecza
	set display name of last spawned zombie to "&c&lElitarny Zombie" # ustawianie nazwy nad zombie
	set {boss::zombie} to true # ustawianie zmiennej

on death of zombie: # event wydarzający się podczas śmierci zombie
	if display name of victim is "&c&lElitarny Zombie": # sprawdzanie nazwy nad zombie
		clear {boss::zombie} # czyszczenie zmiennej, aby kolejny mini boss mógł się zrespić
		cancel drops # czyszczenie wszelich dropów
		drop 1 diamond sword of sharpness 3 and fire aspect 2 named "&6Miecz Elitarnego Zombie" at victim # dropienie specjalnego miecza w miejscu śmierci tego zombie

Proszę, daję prosty przykład.

Dodałem komentarze (wszystko po #) wyjaśniające działanie całego skryptu. Mam nadzieję, że to pomoże. Możesz się na tym wzorować.

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263352

• 0
1 godzinę temu, Kormic napisał:

1. Skrypt na główki:

on death of player:
	if attacker is a player:
		chance of 50%:
			drop victim's head with lore "&7Zabojca&8: &c%attacker%" and "&7Data zgonu&8: &6%now%"

W linijce nr 3 ustawiasz procentową szansę. Jeśli chcesz, aby szansa była liczbą dziesiętną, jako przecinek w liczbie dajesz kropkę. Przykład:

chance of 0.0001%:

Nie działa mi w ogóle ten skrypt, główki nie wypadają nawet jak szanse na drop ustawię na 100%

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263359

• 0
20 minut temu, FredsonPL napisał:

Dobra, znalazłem problem i leży on w tym, że zabity gracz od razu podnosi tę główkę, ale zostaje ona usuwana.

A więc rozwiązaniem tego problemu jest dodanie nad 5 linijką tego:

wait 1 tick 

Pamiętaj, aby wcięcia (wytabowanie) się zgadzały. 

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263360

• 0
Teraz, FredsonPL napisał:

Proszę.

on death of player:
	if attacker is a player:
		chance of 50%:
			wait 1 tick

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263362

• 0
4 minuty temu, Kormic napisał:

Proszę.

on death of player:
	if attacker is a player:
		chance of 50%:
			wait 1 tick

Jakby to ująć...
Nie działa XD Nic nie dropi tak jak wcześniej.
Albo ja jestem upośledzony albo coś zwyczajnie nie pykło.

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263363

• 0

Jakby to ująć...
Nie działa XD Nic nie dropi tak jak wcześniej.
Albo ja jestem upośledzony albo coś zwyczajnie nie pykło.

Hmm... U mnie zadziałało, więc problem leży zapewne w wersji Skripta. A więc, którą wersję Skripta posiadasz?

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263364

• 0

FX2yCeG.jpg

Posiadam tę samą wersję. Mam do ciebie trzy pytania:

1. Czy dla pewności ustawiłeś szansę na 100%?

2. Czy posiadasz jakieś pluginy zapobiegające przed zalegającymi itemami na ziemi itp.?

3. Czy jakiś gracz ciebie zabił?

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263366

• 0
1 minutę temu, Kormic napisał:

Posiadam tę samą wersję. Mam do ciebie trzy pytania:

1. Czy dla pewności ustawiłeś szansę na 100%?

2. Czy posiadasz jakieś pluginy zapobiegające przed zalegającymi itemami na ziemi itp.?

3. Czy jakiś gracz ciebie zabił?

1. Tak
2. Nie, bo to testowy serwer
3. Różnie w ramach testu
:D

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263367

• 0
2 minuty temu, FredsonPL napisał:

1. Tak
2. Nie, bo to testowy serwer
3. Różnie w ramach testu
:D

Dodaj "at victim" na końcu ostatniej linijki i zadziała. Okazuje się, że 'at victim', czyli ustawianie lokalizacji dropu musi być, chociaż powinno być domyślne.

Edytowane przez Kormic
https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263368

• 0
5 minut temu, Kormic napisał:

Dodaj "at victim" na końcu ostatniej linijki i zadziała. Okazuje się, że 'at victim', czyli ustawianie lokalizacji dropu musi być, chociaż powinno być domyślne.

Działa. Dziękuję.
Aby Ci ten u góry w dzieciach wynagrodził. Będę wiedział do kogo pisać jeśli będę potrzebował skryptów. :D

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263369

• 0
23 godziny temu, Kormic napisał:

1. Skrypt na główki:

on death of player:
	if attacker is a player:
		chance of 50%:

chance of 0.0001%:

Witam, da się ustawiać tym bossom hp w skrypcie? Pisałem w temacie o tym. Dodatkowo komenda która respi danego bossa oraz może aby boss zatruwał, strzelał fireballem czy coś podobnego.
Jeśli się da to poproszę :D Jak trzeba to i zapłacę.

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263468

• 0
49 minut temu, FredsonPL napisał:

Witam, da się ustawiać tym bossom hp w skrypcie? Pisałem w temacie o tym. Dodatkowo komenda która respi danego bossa oraz może aby boss zatruwał, strzelał fireballem czy coś podobnego.
Jeśli się da to poproszę :D Jak trzeba to i zapłacę.

Zrobiłem przykładowego bossa. Jeśli chciałbyś dodać drop, spójrz na pierwszy podesłany przeze mnie przykład. Jeżeli będziesz wiedział jak, to świetnie :) Możliwe, że nauczysz się co nieco i będziesz wiedział co należy zrobić.

command /test:
	trigger:
		spawn a zombie at player
		equip last spawned zombie with all diamond armor of protection 10 and unbreaking 10
		set last spawned zombie's tool to diamond sword of sharpness 5 and unbreaking 10
		apply potion of speed 1 to last spawned zombie for 999 days
		set last spawned zombie's max health to 100
		set last spawned zombie's display name to "&6Zombie Boss &7[&c%last spawned zombie's health%&8/&c%last spawned zombie's max health%&7]"

on target:
	if event-entity's display name contains "&6Zombie Boss":
		while all players contains event-entity's target:
			chance of 20%:
				if distance between event-entity and event-entity's target is greater than 10:
					shoot a fireball from event-entity at speed 1 (vector from event-entity to event-entity's target)
			wait 1 second

on damage:
	if attacker's display name contains "&6Zombie Boss":
		chance of 25%:
			apply potion of poison 1 to victim for 3 seconds
	else if victim's display name contains "&6Zombie Boss":
		if victim's health <= final damage:
			stop
		set victim's display name to "&6Zombie Boss &7[&c%victim's health%&8/&c%victim's max health%&7]"

Co do eventu 'on target', jeżeli coś niepoprawnie by działało, zastąp go tym:

every 10 seconds:
	loop all zombies:
		if loop-entity's display name contains "&6Zombie Boss":
			chance of 15%:
				if distance between loop-entity and loop-entity's target is greater than 10:
					shoot a fireball from loop-entity at speed 1 (vector from loop-entity to loop-entity's target)

Mam nadzieję, że mimo wszystko w jakiś sposób pomogłem.

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263473

• 0
45 minut temu, Kormic napisał:

Zrobiłem przykładowego bossa. Jeśli chciałbyś dodać drop, spójrz na pierwszy podesłany przeze mnie przykład. Jeżeli będziesz wiedział jak, to świetnie :) Możliwe, że nauczysz się co nieco i będziesz wiedział co należy zrobić.

command /test:
	trigger:
		spawn a zombie at player
		equip last spawned zombie with all diamond armor of protection 10 and unbreaking 10
		set last spawned zombie's tool to diamond sword of sharpness 5 and unbreaking 10
		apply potion of speed 1 to last spawned zombie for 999 days
		set last spawned zombie's max health to 100
		set last spawned zombie's display name to "&6Zombie Boss &7[&c%last spawned zombie's health%&8/&c%last spawned zombie's max health%&7]"

on target:
	if event-entity's display name contains "&6Zombie Boss":
		while all players contains event-entity's target:
			chance of 20%:
				if distance between event-entity and event-entity's target is greater than 10:
					shoot a fireball from event-entity at speed 1 (vector from event-entity to event-entity's target)
			wait 1 second

on damage:
	if attacker's display name contains "&6Zombie Boss":
		chance of 25%:
			apply potion of poison 1 to victim for 3 seconds
	else if victim's display name contains "&6Zombie Boss":
		if victim's health <= final damage:
			stop
		set victim's display name to "&6Zombie Boss &7[&c%victim's health%&8/&c%victim's max health%&7]"

Co do eventu 'on target', jeżeli coś niepoprawnie by działało, zastąp go tym:

every 10 seconds:
	loop all zombies:
		if loop-entity's display name contains "&6Zombie Boss":
			chance of 15%:
				if distance between loop-entity and loop-entity's target is greater than 10:
					shoot a fireball from loop-entity at speed 1 (vector from loop-entity to loop-entity's target)

Mam nadzieję, że mimo wszystko w jakiś sposób pomogłem.

Dzięki na wstępie za pomoc.
Fireball drugi działa, a jak dodać respienie na koordach tego bossa? Dodatkowo powiem, że te respienie na koordach co wcześniej zrobiłeś, tylko raz tego bossa zrespiło a po jego zabiciu już nie pojawiał się ponownie w wyznaczonym czasie.

Edytowane przez FredsonPL
Mój błąd
https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263475

• 0
9 godzin temu, FredsonPL napisał:

a jak dodać respienie na koordach tego bossa?

W tym wypadku edytujesz linijkę nr 3, wzoruj się pierwszym przykładem.

9 godzin temu, FredsonPL napisał:

Dodatkowo powiem, że te respienie na koordach co wcześniej zrobiłeś, tylko raz tego bossa zrespiło a po jego zabiciu już nie pojawiał się ponownie w wyznaczonym czasie.

Wydaje mi się, że problem wynika z tego, iż przy śmierci już nie można sprawdzić nazwy tego zombie. W takim wypadku należy użyć eventu 'on damage' i sprawdzać, czy finalne obrażenia są większe od życia zombie.

W takim wypadku zamiast tego:

on death of zombie: # event wydarzający się podczas śmierci zombie
	if display name of victim is "&c&lElitarny Zombie": # sprawdzanie nazwy nad zombie
		clear {boss::zombie} # czyszczenie zmiennej, aby kolejny mini boss mógł się zrespić
		drop 1 diamond sword of sharpness 3 and fire aspect 2 named "&6Miecz Elitarnego Zombie" at victim # dropienie specjalnego miecza w miejscu śmierci tego zombie

możesz spróbować użyć tego:

on damage of zombie: # event wydarzający się podczas zadawania obrażeń zombie
		if victim's health > final damage: # sprawdzanie czy finalne obrażenia są większe od życia tego zombie
			stop

https://skript.pl/temat/42009-skrypt-na-bossy-oraz-drop-g%C5%82%C3%B3w/#findComment-263483

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...