Wojciu 72 Opublikowano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 sierpnia 2020 Prof. Magdalena Pecul-Kudelska z Uniwersytetu Warszawskiego umieściła tęczową flagę z napisem "Solidarnie z prześladowanymi" w tym samym miejscu co wcześniej aktywistki ze Stop Bzdurom - na pomniku Chrystusa pod św. Krzyżem. Flagę zrzucono dwa razy. Po pierwszym strąceniu podniósł ją i ponownie umieścił Wojciech Kinasiewicz. Po chwili pojawił się mężczyzna podający się za księdza, który zrzucił i podeptał flagę. Następnie nosili ją policjanci, a na koniec zabrali. Po przyjeździe radiowozów i wylegitymowaniu umieszczający flagę zostali puszczeni wolno. Do flagi profesorka dołączyła swój manifest: "Osoby obrażone moją tęczową flagą na figurze sakralnej przepraszam. Nie chcę nikogo obrażać, chcę wyrazić solidarność z prześladowanymi za może obrazoburczy, ale nikogo nie krzywdzący performance. Chcę też sprawdzić, czy policja i prokuratura za ten sam czyn będzie ścigać mnie - heteronormatywną panią profesor w średnim wieku - z równą pasją co młode queerowe aktywistki. A tych z was, których dogłębnie dotknęła tamta flaga proszę o zastanowienie, czy taki sam przedmiot powieszony przez osobę hetero nie dotyka jakby mniej. Czy tu rzeczywiście o flagę chodzi?" /Queer.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi