Skocz do zawartości
  • 0

Problem z permisjami PEX w Skript

Pytanie

Witam, generalnie potrzebuję by skript zczytywał permisje z PEX nawet jeśli dany gracz jest offline, na test zrobiłem komendę

command /permisjasklep <offline player>:
	trigger:
		if arg-1 has permission "essentials.sklep":
			send "tak" to player
		else:
			send "nie" to player

i kiedy gracz jest online - rzecz jasna wyskakuje "tak" - problem pojawia się przy tym jak dany gracz jest offline. Zaburza to działanie całego skryptu jaki napisałem, w skrócie - Jeśli dany gracz ma permisje "essentials.sklep" otwiera się GUI Chest z wyliczonym każdym nickiem i głową, wszystko działa powiedzmy, jednak problem pojawia się przy tym jak danego gracza na serwerze nie ma. Wyskakuje mi cały czas "nie". Wiem, że post napisany chaotycznie, jednak po prostu potrzebuję ALBO alternatywy do tego, albo jakiegoś sprawdzonego sposobu, może łatki na PEXa, czy inne tego typu rzeczy. Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Zainstalowałem LuckPerms - czy jest jakaś opcja sprawdzenia rangi gracza Offline? Jakaś komenda, formułką? %%? variablesy? Proszę o pomoc

Edytowane przez HeezQ
HeezQ

Łączę z postem autora

Notatka dodana przez HeezQ

https://skript.pl/temat/35817-problem-z-permisjami-pex-w-skript/

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ogółem sprawa wygląda tak, że potrzebuję zczytać offline graczy, którzy mają permisję "essentials.sklep" by utworzyć GUI z Chestem, tzn - cały skrypt opiera się na zrobieniu sklepu pod komendą /sklep, jeżeli wpiszesz /sklep otwiera Ci się gui w ktorym mozesz utworzyc swoj sklep (tzn. skrypt zczytuje czy dany gracz ma permisje "essentials.sklep" jeśli nie ma to zabiera mu 20000 hajsu i zczytuje jego polozenie i dodaje mu tą permisję), jeżeli dany gracz ma permisje "essentials.sklep" zamiast tworzenia sklepu wyskakuje mu menu sklepu, czyli zmien polozenie dzialki i teleport do sklepu. Jeżeli zaś gracz wpisze /sklep [nick gracza] teleportuje go do sklepu gracza o danym nicku. I tutaj juz się zaczynają pewne schody - bo jesli gracza nie ma na serwerze i skrypt zczytuje jego permisje, pokazuje, ze gracz jej nie ma (mimo, ze ją ma). Kolejnym mankamentem jest fakt, że chcę dodać w GUI pod /sklep kolejny segmencik, tzn. Sklep graczy - i wtedy serwer loopuje wszystkich graczy, kategoryzuje ich pod względem permisji (tzn. czy ma essentials.sklep) i wszystko do tego momentu dziala, wyswietla sie GUI, skrypt generuje główkę gracza i jego nick, teleportuje gracza jak kliknie na jego głowę, ale graczy offline nie pokazuje.
Myślę, że jak ktoś zna się na pisaniu skryptów może sobie zilustrować to wszystko.

Dlatego potrzebuję jakkolwiek by zczytywało mi PRAWIDŁOWĄ permisję gracza, tzn czy jest offline czy online, i pokazywało mi np. True bądź false, ew. czytało czy ten określony gracz ma tą permisję. Bo na razie wszystko logicznie jest zrobione, działać powinno, nawet działalo jeśli "essentials.sklep" podmieniłem na variable wartosć ( if (sklep::%player-argument%} is true ) i łapało mi graczy offline nicki, główki, jednakże niekiedy tego variablesa potrafiło od tak usunąć.

command /wszystkiesklepy:
	trigger:
		set {_all} to size of {listasklep::*} #w tym przypadku jest to jakby liczba osob mających dana permisje, tzn variable przypisany jezeli zakupisz sklep
		send "%{listasklep::*}%" to player #to sa informacje na czacie, wszystko pokazuje - tutaj pokazuje mi liste cala i nicki graczy po przecinku (np. Kiroxtv, ktostam, elo123 and czesc132
		send "%{_all}%" to player #tu wyswietla mi sie ilosc tych osob (np. 6)
		wait 1 tick
		open chest with 5 rows named "&6&lSklep &8- &fGracze" to player
		loop {listasklep::*}: #jak dobrze mysle - loopuje tutaj osoby z tej listy
			loop {_all} times: #jak dobrze mysle - loopuje tyle razy ile jest osob w tej liscie
				add 1 to {_s} #to akurat znalazlem gdzies, glowki normalnie dodaje
				send "%{_s}%" to player #to informacja dla mnie, tutaj wyswietla się liczba przypisana do nicku
				send "%loop-value-1% xdd" to player #to tak samo na czacie, tutaj wyswietla się nick osoby
				format slot {_s}-1 of player with skull of loop-value-1 named "&6Sklep&8: &f%loop-value-1%" to close then run [execute player command "/sklep %loop-value-1%"] #no i tutaj wykonuje ta komende co podalem wyzej w odpowiedzi, czyli teleportuje gracza po kliknieciu na glowke do danego gracza, czasami sie buguje
				wait 5 seconds #to dalem od siebie, bo niekiedy jak klikalem na gracza "KiroxTV" to teleportowalo go do "czesc321" (przyklad)
				exit loop

HeezQ

Łączę posty

Notatka dodana przez HeezQ

https://skript.pl/temat/35817-problem-z-permisjami-pex-w-skript/#findComment-229886