Skocz do zawartości
  • 0

Dobre rady dla początkującego?

Nieaktywny

Pytanie

Z góry zaznaczam, że nie przewiduję dużej iloci graczy, projekt ten jest nastawiony na edukację z dziedziny tworzenia serwera.

Mam zamiar zrobić nieduży serwer survival o wysokim poziomie trudności z elementami trybu hardcore. A głównie mam na myśli karę za śmierć. W zależności od formy zgonu trafiamy na określony czas do "poczekalni". Nie mam zamiaru w żaden sposób ułatwiać graczom rozgrywki (pomijając nagrody z eventów, no ale najpierw trzeba będzie je wygrać) poza jednorazowym zestawem startowym. Teleport w losowe miejsce ale w dość sporych odstępach czasu. Żadnego dropu! Gildii bądź frakcji również nie będzie. PreciousStones oraz Jobs Reborn to 2 pluginy, które chcę mieć na pewno albo ewentualnie coś bardzo zbliżonego działaniem. Myślę, że serwer będzie na PaperSpigot wersja 1.13.2 albo nowsza jeśli wyjdzie zanim zdobędę kompletną wiedzę by osiągnąć swój cel.

Wątek ten zakładam bo nie wiem jakich jeszcze w ogóle pluginów potrzebuję. Pomysłów jest dużo więcej ale zanim złożę i skonfiguruję coś takiego to minie zapewne sporo czasu.

Wstępnie zacząłem się również już uczyć podstaw javy by później działać coś w kierunku własnych pluginów na serwerze.

Na jakiejś innej stronie przeczytałem takie dziwne pytanie, które sprawiło, że również zacząłem rozkminiać temat ale 0 postępów.. Chodzi o to, że Dzień w minecrafcie przy 20TPS trwa 10 min to czy gdy TPS będą się utrzymywać na poziomie 10 wtedy dzień w grze trwał będzie 20 min? 

Edit: A jeszcze zapomniałem wspomnieć o rangach. Ale nie takie za PLN z portfela, takich nie będzie wcale. Rangi za czas spędzony na serwerze online.

Nieaktywny

formatowanie

https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
9 minut temu, czapla112 napisał:

Na jakiejś innej stronie przeczytałem takie dziwne pytanie, które sprawiło, że również zacząłem rozkminiać temat ale 0 postępów.. Chodzi o to, że Dzień w minecrafcie przy 20TPS trwa 10 min to czy gdy TPS będą się utrzymywać na poziomie 10 wtedy dzień w grze trwał będzie 20 min? 

TPS'y nie mają znaczenia na czas trwania dnia w minecraft'cie :bankappa:

https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-206812

• 0
12 minut temu, czapla112 napisał:

Z góry zaznaczam, że nie przewiduję dużej iloci graczy, projekt ten jest nastawiony na edukację z dziedziny tworzenia serwera.

Mam zamiar zrobić nieduży serwer survival o wysokim poziomie trudności z elementami trybu hardcore. A głównie mam na myśli karę za śmierć. W zależności od formy zgonu trafiamy na określony czas do "poczekalni". Nie mam zamiaru w żaden sposób ułatwiać graczom rozgrywki (pomijając nagrody z eventów, no ale najpierw trzeba będzie je wygrać) poza jednorazowym zestawem startowym. Teleport w losowe miejsce ale w dość sporych odstępach czasu. Żadnego dropu! Gildii bądź frakcji również nie będzie. PreciousStones oraz Jobs Reborn to 2 pluginy, które chcę mieć na pewno albo ewentualnie coś bardzo zbliżonego działaniem. Myślę, że serwer będzie na PaperSpigot wersja 1.13.2 albo nowsza jeśli wyjdzie zanim zdobędę kompletną wiedzę by osiągnąć swój cel.

Wątek ten zakładam bo nie wiem jakich jeszcze w ogóle pluginów potrzebuję. Pomysłów jest dużo więcej ale zanim złożę i skonfiguruję coś takiego to minie zapewne sporo czasu.

Wstępnie zacząłem się również już uczyć podstaw javy by później działać coś w kierunku własnych pluginów na serwerze.

Edit: A jeszcze zapomniałem wspomnieć o rangach. Ale nie takie za PLN z portfela, takich nie będzie wcale. Rangi za czas spędzony na serwerze online.

A co do rad to:

1. Jeżeli chcesz zrobić serwer survival to polecam silnik Spigot.

2. Polecam też nauczyć Ci się pisać skrypty ( jeżeli nie umiesz ), czasami coś łatwiej i lepiej napisać skryptem niż Pluginem

3. Znajdź sobie jakaś osobę do pomocy bo samemu trudno zrobić cały serwer ( licząc pisanie skryptów/Pluginów i budowanie )

4. Nie rób serwera typowo pod $ ( wiem, że pisałeś ze nie będzie pod hajs ).

5. Polecam na początku serwera gdy już jest dobrze zrobiony zainwestować w jakaś reklamę np. u YouTube'ra.

Takie 5 najważniejszych rad ;3 

https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-206815

• 0

1. Czy mogę prosić o uzasadnienie czemu spigot bedzie lepszy od paperspigot?

2. Proste rzeczy potrafię napisać jednak nie chciał bym go używać. Raczej w totalnej ostateczności ;)

5. Pomyślę, mam kolegę z kilkoma k subów tyle, że On streamuje fifę no ale może ktoś z widzów gra też w mc xD

No to skoro nadal będzie miał 12 000 tików to przy 10 tikach na sekundę trwał będzie 20 min. Innej opcji nie widzę.. 

Edytowane przez Nieaktywny
Literówka
https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-206820

• 0
W dniu 22.02.2019 o 22:43, czapla112 napisał:

1. Czy mogę prosić o uzasadnienie czemu spigot bedzie lepszy od paperspigot?

PaperSpigot jest bardziej konfigurowalny od spigota, jest też trochę wydajniejszy :v

Przynajmniej tak piszą ludzie pod postem z innego forum z tytułem spigot vs paperspigot ;v 

Edytowane przez Peridot
https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-207167

• 0
21 godzin temu, Peridot napisał:

PaperSpigot jest bardziej konfigurowalny od spigota, jest też trochę wydajniejszy :v

Przynajmniej tak piszą ludzie pod postem z innego forum z tytułem spigot vs paperspigot ;v 

Też tak sądzę dlatego zapytałem autora tamtego postu czemu uważa na odwrót, że to spigot jest lepszy od paper no ale jeszcze się nie dowiedziałem.

https://skript.pl/temat/31921-dobre-rady-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-207225

Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...