sworip 50 Opublikowano 5 lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 lipca 2017 Witam! Kiedyś na forum zobaczyłem podobny temat i szczerze to co w nim przeczytałem trochę mnie zaskoczyło, jednak po przemyśleniu wielu czynników zgodziłem się z tym co tam pisali użytkownicy. Chodzi mi o to że wiele osób sądzi że jeżeli napiszą sto skryptów to serwer będzie bardziej wydajny niż na stu pluginach co nie jest prawdą. W tym momencie wiele osób może się zapytać "czemu?" Składają się na to takie czynniki jak waga pliku itp. Jednak waga pliku tutaj nie ma praktycznie nic do gadania. Przykład mamy plugin który waży około 1 mb oraz skrypt który waży coś około 150 kb na zdrowy rozum pl powinien być wolniej ładowany na serwer za czym idzie mniejsza wydajność, sprawa ma się inaczej z takiego powodu że plugin jest ładowany jako jeden plik który został napisany i "zamknięty" czyli jeżeli będzie miał błąd przy pisaniu to po prostu wyskoczy wam błąd w konsoli. Skrypt jest co prawda ładowany jako jeden plik jednak pl skript [i addonsy do niego] sprawdzają każdą linijkę naszego skryptu. przy takim porównaniu mamy wyjaśnione praktycznie już wszystko, teraz na zdrowy rozum staje się wiadome że lepiej jest poszukać pl do danej rzeczy niż sk. Jeżeli jeszcze o tym nie wiedziałeś i odmieni to twój pogląd daj "+" Poradnik krotki bo krótki ale myślę że przydatny dla początkujących Dziękuje za wysłuchanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi