Nieaktywny Opublikowano 8 września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 września 2016 (edytowane) Praca w grupie, będzie nieodłącznym elementem tejże grupy. By ją uprościć, postanowiłem napisać temat, gdzie spiszę wszystkie zasady, dot. aktualizacji projektów w grupie, zapraszam UWAGA! Wszystko to co napisałem niżej, jest obowiązkowe, dla każdego (czyt. nie-liderów). 1. Fork Jeżeli mamy jakąś poprawkę, aktualizacje/cokolwiek, to nie nanosimy jej bezpośrednio do kodu. Musimy ten projekt, zaforkować (nie zależnie, czy pracujemy na BitBuckecie [robocze repo] czy na Githubie [repo oficjalne]). Dzięki temu, nie nanosimy ewentualnych błędów, już do głównego repozytorium. Pozwala to także, na pracę z taką wersją kodu, jaką zaforkowaliśmy. Pozwala to nam na zachowanie ustalonego przez siebie porządku prac 2. Pull request Po tym jak zaforkowaliśmy projekt, i dokonaliśmy odpowiednich zmian, to powinniśmy je wysłać do głównego repo. W tym celu, jest odpowiednia funkcja o nazwie pull request. Dzięki niej, dodajemy naszą wersje projektu, do specjalnej kolejki, gdzie będzie poddana procesowi weryfikacyjnemu, oraz ew. naprawie błędów, czy ocenie przez inne osoby. Po przyjęciu takowego pulla, zmiana zostanie naniesiona w głównym repo. Takie rozwiązanie, jak wspomniałem wyżej, zmniejsza ryzyko naniesienia błędu do głównego kodu. Oczywiście jak błąd zostanie zauważony, to można go poprawić Edytowane 8 września 2016 przez Nieaktywny Odnośnik do komentarza https://skript.pl/temat/13431-praca-w-grupie-czyli-git-i-te-sprawy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi