Skocz do zawartości

Skript - co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym temacie chcę przedstawić plugin Skript oraz nauczyć pisać od podstawowych do zaawansowanych skryptów. Wątek będę edytował, aby nie robić zbędnego spamu na forum. Więc zacznijmy.

1. Co to Skript?

Skript, to plugin umożliwiający nam napisanie własnej komendy na serwer lub jakiś dodatków, które sprawią, że nasz serwer będzie ciekawszy.

2. Jak zainstalować Skript?

Aby napisać swoją pierwszą komendę bedziemy potrzebować sam plugin, który można pobrać stąd: Kliknij. Po pobraniu, wklejamy plik do folderu "plugins" i resetujemy serwer. Następnie wchodzimy w folder "Skript",  później  w folder "scripts". Mamy tam skrypty napisane przez autora (polecam je usunąć). Tworzymy nowy plik o obojętnie jakiej nazwie z rozszerzeniem .sk. Następnie otwieramy ten plik przez program Notepad++

3. Wysyłanie wiadomości.

Na początku nauczymy się wysyłać wiadomość do gracza. W tym celu w pierwszej linijce naszego skryptu wpisujemy command /<komenda>:. Polecenie to tworzy komendę, którą będzie trzeba wpisywać. W drugiej linijce wpisujemy trigger:. Polecenie to rozpoczyna akcję (jeżeli linijka kończy się dwukropkiem, kolejna linijka będzie rozpoczynała się tabem lub czteroma spacjami). I w trzeciej linii wpisujemy send "Tekst" (pamiętaj o daniu tekst w cudzysłów, inaczej skrypt nie zadziała).

command /witam:
    trigger:
        send "Witamy na serwerze
."

Możemy również wysyłać wiadomości do wszystkich graczy na serwerze zamieniając send na broadcast.

command /witam:
    trigger:
        broadcast "Witamy na serwerze."

4. Argumenty.

Po co nam te argumenty. Przydają się, gdy tworzymy komendy typu /pomoc vip, /pomoc svip. Jak je dodać do naszego skryptu? Kiedy mamy naszą komendę, za nią dodajemy [<text>] (command /pomoc [<text>]: ), później bez zmian trigger:. Ale teraz zamiast send musimy dać arg 1 is "np. vip", no i w następnej linii, po tabie/czterech spacjach, send "Jakaś tam wiadomość." Przykład:

command /pomoc [<text>]:
    trigger:
        arg 1 is "vip":
            send "informacje o vip"
            send "cos tam"

Tych argumentów możemy dodawać ile chcemy.

command /pomoc [<text>] [<text>]:
    trigger:
        arg 1 is "vip":
            arg 2 is "svip":
                send "ndhxbzh"

I tak dalej.
Kolejną rzeczą jest to, że są różne rodzaje argumentów, co to znaczy? Nie ma tylko [<text>], może być tam również [<player>], co oznacza że trzeba wpisać nick gracza, przykład:

command /pomoc [<player>]:
    trigger:
        arg 1 is set:
            send "Witaj" to arg 1

Teraz postaram się wytłumaczyć ten skrypt.
command /pomoc [<player>]: - wiadomo, komenda gdzie trzeba wpisać nick.
    trigger: - wiadomo
        arg 1 is set: - pozwala to wpisać obojętnie co w komendzie.
            send "nshdnzh" to arg 1 - wysyla wiadomość do gracza wpisanego w komendzie.

Myślę, że z argumentów to wszystko. Wątek będzie kontynuowany.

Edytowane przez Slodziaczek
https://skript.pl/temat/12274-skript-co-i-jak/

1 godzinę temu, PEPQ65 napisał:

Przyda sie początkujacym jak omówisz więcej możliwości będzie super! 

Nie wiem jak inni ale ja z takich poradnikow na poczatku korzystalem :)

Wątek będę edytował. Również korzystałem z takich poradników. Postanowiłem sam taki zrobić, aby przydał się komuś innemu.

https://skript.pl/temat/12274-skript-co-i-jak/#findComment-86497

15 godzin temu, Slodziaczek napisał:

2. Jak zainstalować Skript?

Aby napisać swoją pierwszą komendę[...]

Po 1.No nie wiem czy ma to jakiś sens, po 2 'Skript' to nie same komendy

rozpoczynała się tabem lub czteroma spacjami)

Niekoniecznie, może być to dowolna ilość tabów, lub spacji, ważne, żeby w jednym bloku było to jednolit

Po za tym, jest już taki temat. Nawet przypięty i bardziej rozbudowany

https://skript.pl/temat/12274-skript-co-i-jak/#findComment-86526

• 3 miesiące temu...
  • Szifter zablokował(a) ten temat
Nieaktywny
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...